Gefrustreerd lego minifig die tegen een golfbal duwt omdat hok zijn gedachten niet kan loslaten.

Laat het los! Waarom is loslaten zo moeilijk?

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Een van de lastigste dingen van mijn handicap, vind ik het loslaten van allerlei gedachten in mijn hoofd. Dat zijn op de een of andere manier negatieve gedachten. Het zorgt ervoor dat mijn stemming niet al te best is.

Waarom lukt het me niet om dingen los te laten?

Waarom lukt het me niet om bepaald gedrag of bepaalde opmerkingen/dingen die ik lees (wat me irriteert) te negeren en los te laten? En helemaal wanneer ik ook nog boos/verdrietig wordt. Je hebt geen invloed op het gedrag van anderen. Je kunt het niet veranderen. Maar waarom lukt het me niet om dingen te negeren en los te laten?

Deze vragen stelde ik laatst in een facebookgroep. Ik vind het namelijk heel frustrerend dat ik irritaties en negatieve dingen niet los kan laten. En ik blijf er op zo’n moment heel erg over piekeren. Ik hoef maar iets negatiefs te zien of te lezen en het kan zo in mijn gedachten blijven hangen.


Bij mij hoort het waarschijnlijk gewoon bij mijn cerebrale parese. Het kan namelijk zo zijn dat informatieverwerking anders en dus heftiger verloopt, en vervolgens kunnen de gedachten maar moeilijk worden verwerkt en kun je erin blijven hangen. Ik hoor ook dat meerdere mensen met CP hier last van hebben, dus ik denk dat het ook bij mijn CP hoort. Aan de andere kant is het misschien ook gewoon iets wat bij mij hoort, aangezien ik vrij regelmatig last heb van angsten. Ik wil zeker eens navragen bij mijn revalidatiearts hoe dit nu komt.

Wat helpt mij bij het loslaten van gedachten?

Ik vind het loslaten van bepaalde gedachten dus heel moeilijk. Vaak schieten mijn emoties alle kanten op en dat maakt het allemaal nog erger en het kost zoveel energie. Toch zijn er wel een paar dingen die ik kan doen om de gedachten te stoppen.

Mediteren/mindfullness

Ik mediteer vaak met Headspace en dat helpt me om dingen los te laten. Tijdens een meditatie ligt je focus vaak op de ademhaling en leer je om je gedachten te “trainen”. Voor momenten wanneer ik in mijn gedachten en emoties blijf hangen heeft Headspace ook SOS oefeningen, die zijn erop gericht dat je op zo’n moment weer rustig wordt. de “Losing your temper” meditatie vind ik erg prettig. Helaas denk ik op zo’n moment niet altijd eraan om een meditatieoefening te doen, terwijl het wel heek goed helpt.

Relativeren

Kunnen relativeren helpt ook om de gedachten los te laten. Ik moet mezelf er vaak aan herinneren, dat iedereen anders is en dat iedereen andere normen en waarden heeft of dat ik een bepaalde situatie in kan veranderen. Het enige waar ik echt invloed op heb is mijn gedrag en hoe ik met dingen om ga. Een mooi overzicht hiervan is de cirkel van invloed. Binnen de cirkel staan de dingen, waarop jij zelf invloed kan uitoefenen en buiten de cirkel staan dingen waar je niks aan kunt veranderen.

Blijf jij vaak hangen in negatieve gedachten of irritaties? Wat helpt jou om het los te laten?

Afbeelding via Pixabay.

Plaats een reactie