Mediteren met Headspace

Ruimte en rust in je hoofd met Headspace

Categorieen:Life

4 reacties

Ik ben van nature een heel chaotisch persoon. Vroeger was het altijd een rommel in mijn kamer en later in mijn huis. Inmiddels heb ik dat goed onder controle, door mijn huis opgeruimd te houden en mezelf routines aan te leren. Dat geeft een stuk rust, maar toch blijft het chaotisch in mijn hoofd. Dit heeft te maken met mijn cerebrale parese. Hierdoor kan ik ook niet goed mijn emoties onder controle houden. Daarnaast ben ik vaak angstig en slaap ik slecht onder andere omdat ik vaak overprikkeld ben. Om hiermee om te leren gaan ga ik naar een psycholoog. Daarnaast doe ik elke dag meditatie en mindfulness oefeningen met Headspace.

Headspace

Headspace is een app en website die je begeleidt met mediteren. Daarnaast biedt de app ook mindfulness oefeningen. Headspace is onder andere opgericht door Andy Puddicombe, die stopte met zijn studie om een boeddhistische monnik te worden. Toen hij klaar was met zijn opleiding tot monnik, is hij terug gegaan naar Engeland om daar zoveel mogelijk mensen meditatie en mindfulness te leren. Daar ontmoette hij Rich Pierson en samen hebben zij Headspace opgericht.

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen. Als je voor het eerst begint met mediteren begin je met de basics, deze oefeningen zijn gratis. Hier leer je hoe je het werkt en hoe je moet mediteren. Bij mindfulness en meditatie leer je je te richten op je eigen lichaam en ademhaling of een bepaalde activiteit, bijvoorbeeld eten. Met als resultaat dat je rustig wordt in je hoofd. Hierdoor kun je je beter concentreren, ben je minder gestresst, heeft het effect op je humeur etc. Als gevolg daarvan, slaap je beter, zit je beter in je vel en heeft het een positief effect heeft op de relaties met anderen en die met jezelf. Als je de Basics hebt gedaan, kun je er voor kiezen om een abonnement te nemen tegen betaling op Headspace, waardoor je toegang krijgt tot alle mindfulness en meditatie oefeningen, deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:

 • Basis meditatieoefeningen en timers,
 • Stress en angst,
 • In slaap vallen en wakker worden,
 • Presteren (bv sport),
 • Persoonlijke groei,
 • Werk en productiviteit,
 • Ouders en kinderen,
 • Uitdagingen in het leven,
 • Sport,
 • Fysieke gezondheid,
 • Dagelijkse oefeningen,
 • Studenten.

De oefeningen variëren van 3 minuten tot 120 minuten (begeleid en onbegeleid) en daarnaast kun je in de app filmpjes vinden van de verschillende technieken en adviezen van Andy. Andy Puddicombe, heeft ook alle oefeningen ingesproken en sinds kort is er ook een vrouwelijke stem.

Waarom Headspace voor mij?

Ik heb gemerkt dat ik me een stuk rustiger voel, wanneer ik heb gemediteerd. Ik heb verschillende apps geprobeerd, waaronder de Mindfulness app van VGZ en Rituals, maar ik vond het aanbod beperkt en Headspace leert je echt de technieken. Andere apps die ik heb geprobeerd bieden dat niet. De app en website zien er prachtig uit. Het is rustig, maar wel vrolijk en positief. Ook vind ik de stem van Andy Puddicombe erg prettig om naar te luisteren. Hij heeft een relaxte stem, maar niet op een zweverige manier.

Ik ben begonnen met de Basics om te leren te mediteren, Daarna ben ik begonnen met oefeningen uit de categorie stress en angst omdat ik daar het meeste last van heb. Daar ben ik nog steeds mee bezig. Als ik mediteer, dan zit ik gewoon op een stoel aan de eettafel met mijn handen op mijn schoot. Je hoeft dus niet persé op de grond te zitten met je handen in de welbekende houding, die je op de foto bovenaan deze blog ziet, dat kan ik ook niet. Daarnaast heb ik mijn koptelefoon op. De noise-canceling zorgt ervoor dat je geluiden van buiten niet hoort. Maar als je geen koptelefoon op wil, hoeft dat niet.

Nadelen

Ik vind de app echt heel erg fijn, het helpt me echt om rust in mijn hoofd te krijgen. Ook als ik overprikkeld ben, is meditatie voor mij een manier om tot rust te komen. Er zijn wel twee kleine nadelen aan de app. Het is (nog) niet in het Nederlands beschikbaar, wel in het Engels, Frans en Duits. Persoonlijk heb ik daar geen problemen mee omdat ik vloeiend Engels spreek en versta. Daarnaast wordt er in de app op verschillende plaatsen gevraagd of ik een vriend wil uitnodigen om Headspace te proberen. Ik heb betaald voor een abonnement en wil mediteren, niet mijn vrienden uitnodigen. Dit vind ik meer iets voor de gratis versie. Dit is maar een klein minpuntje, want verder vind ik Headspace erg prettig. Als je opzoek bent naar meditatie oefeningen, dan raad ik je dit zeker aan, al helemaal voor beginners. Meer weten over Headspace, mediteren of mindfulness? Naast de website hebben ze ook een blog en een Youtube kanaal.

Disclaimer: Deze blog is niet geschreven in samenwerking met Headspace of gesponsord, maar geschreven op basis van mijn eigen ervaringen.

Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

4 gedachten over “Ruimte en rust in je hoofd met Headspace”

Plaats een reactie