Doelen

Mijn voornemens en doelen voor 2020 (deel 2)

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

Geen reacties

In de vorige blogpost vertelde ik wat mijn voornemens en doelen voor 2020 zijn. Deze keer deel 2, waarbij ik vertel hoe ik mijn doelen maak. Voornemens zijn vaak moeilijk vol te houden omdat het meestal bij iets blijft wat je je hebt voorgenomen om te doen. Echter ontbreekt het plan echter het voornemen vaak. Wat ga je precies doen? Hoe wil je dat doen? Wanneer ben je ermee klaar? Etc. Dit ontbreekt vaak bij een voornemen.

Zet je voornemens om in doelen

Mijn voornemens zet ik altijd om in een heel duidelijk doel, hierdoor is het veel makkelijker om je voornemen vol te houden. Ik maak er altijd SMART doelen van. Je kent het misschien wel van je werk of je studie.

Hoewel het me nu vrij goed lukt om aan mijn doelen te werken, vond ik het tijdens mijn studie vrij lastig om mijn doelen te behalen. De focus lag niet altijd op mijn doelen denk ik. Dat is nu wel anders. Dat komt denk ik omdat mijn huidige doelen wat makkelijker zijn en de motivatie speelt hierbij ook een grote rol.

Hoe maak je SMART doelen?

Ik vind het maken van een SMART doel eigenlijk heel saai, maar ik doe het toch, omdat het me vooruit helpt. Maar hoe maak je zoiets? Ik leg het uit en gebruik het doel ‘Tijd met mijn gezin’ doorbrengen als voorbeeld. Een SMART doel bestaat uit de volgende aspecten:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Specifiek

Maak je doel zo specifiek, dus zo duidelijk mogelijk. ‘Tijd met mijn gezin doorbrengen’ is niet heel duidelijk. Want wat voor tijd wil ik met ze doorbrengen? Wat gaan we doen? Met wie precies? Wanneer? Daarom heb ik er een activiteit aan verbonden. Mijn zoon en ik vinden het leuk om te bakken. Door samen iets te bakken brengen we meer tijd met elkaar door. Nu wordt het doel: Samen met mijn zoon iets bakken.

Meetbaar

Hoe kun je “meten” (zien) dat je het doel hebt behaald? In mijn geval kunnen we dat zien, doordat we elke maand iets gaan bakken. Over een heel jaar gezien is dat dus 12 keer. Als we 12 keer dit jaar iets lekkers hebben gebakken is het doel behaald.

Acceptabel

Wanneer is het acceptabel dat het doel behaald is? Moeten we 12 gelukte baksels hebben gemaakt? Nee, wat mij betreft niet. Als we maar geprobeerd hebben om samen iets lekkers te bakken. Het maakt niet uit of de taart is gelukt of mislukt, het gaat om de tijd. En wat mij betreft zou het natuurlijk leuk zijn als we echt elke maand iets lekkers hebben gemaakt, maar bij 10 keer vind ik het ook goed.

Realistisch

Hoe haalbaar is het doel? Ik denk dat het behoorlijk haalbaar is, omdat we het onszelf niet te moeilijk gaan maken. Geen Heel Holland Bakt taferelen, waar men de mooiste en lekkerste taarten bakt, maar gewoon een makkelijke bakmix met een recept van hetgeen wat we willen maken. Ook houd ik er rekening mee dat het ook kan voorkomen dat er helemaal geen tijd en gelegenheid is om te bakken. Dit doe ik dat 10 keer samen iets bakken ook geaccepteerd wordt als behaald.

Tip: Zorg voor uitdaging, maar leg de lat niet te hoog. Dit is voor mij persoonlijk wel een valkuil, hier heb ik op gelet bij het maken van mijn doelen.

Tijdgebonden

Voor wanneer wil je je je doel behaald hebben? Of hoe lang wil je erover doen om je doel te behalen? Ik wil voor 31 december 2020 elke maand iets lekkers hebben gebakken met mijn zoon. Je kunt bij anderen doel dit natuurlijk ook anders doen. Zoals: Ik wil dit jaar elke week 2 uur lang aan mijn cursus Javascript werken. Dan is je doel ook tijdgebonden, maar dan geef je de tijd op een andere manier aan in je doel.

Mijn SMART doel is geworden:

Voor 31 december wil ik elke maand samen met mijn zoon iets lekkers bakken met een bakmix.

Je kunt natuurlijk elke dag een doel stellen, maar de jaarwisseling vind ik persoonlijk altijd een duidelijke datum. Wel is het belangrijk om de focus op je doelen te houden. En doordat veel mensen dan ook bezig zijn met hun voornemens geeft dat extra motivatie vind ik. Een leuk voorbeeld hiervan is de Goodreads reading challenge, waarbij je op de website van Goodreads aangeeft hoeveel boeken je dit jaar wil lezen en dit dan op Goodreads kan bijhouden. Met mij doen velen mee met de Goodreads reading challenge en dat motiveert om te lezen.

Meer lezen over het stellen van SMART doelen? Bezoek eens de website van Carierretijger.nl.

Kortom door je van je voornemens SMART doelen te maken, zijn ze makkelijker vol te houden en te behalen.

Afbeelding van Hagar Lotte Geyer via Pixabay

Plaats een reactie