Mijn zoon wordt vandaag 12 jaar

Mijn zoon wordt vandaag 12 jaar!

Categorieen:Persoonlijk

4 reacties

Vandaag wordt mijn zoon 12 jaar. Wat een mijlpaal! Leuk en jammer tegelijk. Leuk omdat het leuk is om je kind zo te zien groeien. Aan de andere kant toch een beetje jammer, want de tijd gaat zo snel. Hij is niet meer mijn kleine kindje, maar een grote jongen aan het worden en over een aantal jaar zelfs volwassen.

Traktatie

Wie jarig is trakteert. Hij gaat op school trakteren, in de bus en als er genoeg over blijft, trakteert hij ook bij de zwemles. Dus de afgelopen zijn we druk bezig geweest met het maken van de traktatie. Voor de kinderen hebben we deze leuke Minecraft-traktatie gemaakt. Vrij simpel omdat je alleen maar zakjes met snoep hoeft te vullen, maar stiekem nog best veel werk als je 30 zakjes maakt.

Voor de juffen en meesters hebben we bladerdeegmummies met knakworst gemaakt. Ook vrij makkelijk. Het blijft verder een gewone donderdag, dus we gaan gewoon naar de zwemles en zijn verjaardag vieren we binnenkort in het weekend.

12 jaar: wat verandert er een hoop!

Als je kind 12 jaar wordt, verandert er toch best een hoop.

 • Zo vervalt het Kidsvrij abonnement van NS van mijn zoon. Ook kan hij geen gebruik meer maken van een RailRunner kaartje of het kindertarief in het openbaar vervoer. Hij betaalt nu het tarief voor volwassenen.
 • Ditzelfde geldt vaak ook bij bioscopen, musea en pretparken .
 • Zijn kinderrekening bij de bank wordt omgezet in een jongerenrekening.
 • De kinderbijslag gaat omhoog.
 • Hij zit in groep 8 en gaat na de zomervakantie naar de middelbare school.

Een nieuwe fase

Een tijdje geleden ging het minder goed, maar ik vind dat het de laatste tijd toch best goed gaat. De zwemles gaat steeds beter en na de zomer gaat hij naar de middelbare school. Binnenkort gaan we dus een aantal open dagen van middelbare scholen bezoeken. Wat ik trouwens wel heel spannend vind is dat de meeste kinderen hier op de fiets naar school gaan. Ik ben opgegroeid in Amsterdam en ging met de metro of de tram naar school. Het idee dat mijn zoon een eind moet fietsen vind ik dus best spannend.

En over een tijdje begint hij te puberen. Ook weer iets nieuws. Ondertussen probeer ik maar zoveel mogelijk te genieten voor hij straks volwassen is en mijn taak als moeder om hem op te voeden tot een zelfstandige volwassen man er op zit.

Wat veranderde er voor jouw kind toen hij of zij 12 werd?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

4 gedachten over “Mijn zoon wordt vandaag 12 jaar!”

 1. Gefeliciteerd met je zoon!
  Mijn jongste dochter is afgelopen zaterdag 12 geworden, dus heel herkenbaar wat je schrijft. Alleen zou ik het een stuk spannender vinden als mijn dochter met de metro naar school zou gaan, hier zijn we het fietsen juist meer gewend. We moeten haar nog inschrijven voor het voortgezet onderwijs, maar waarschijnlijk gaat ze naar dezelfde school als haar zus, dat is 5 minuten fietsen. Als ze toch voor een school in Rotterdam zou kiezen, zou ze wel met de metro moeten. Maar dat ligt niet echt in de verwachting.

  Beantwoorden
 2. Ten eerste gefeliciteerd met je zoon.

  De overgang naar middelbaar is groot. Ze krijgen veel meer vrijheid. Hier werd zijn “leefgebied” van ons dorpje uitgebreid naar de grote stad. Gelukkig ligt school aan de rand van de stad.
  Mijn zoon nu 17 is nu aan deze fase goed gewend. Maar ook wij zitten in een soortgelijke fase. Nu van middelbaar naar HBO studiefinanciering dus begrijp hoe je je voelt.
  Liefs Wanda

  Beantwoorden
 3. Gefeliciteerd met de verjaardag van je zoon! Een bijzondere leeftijd met veel overstappen. Ik hoop dat jullie hem goed door de veranderingen heen kunnen loodsen en dat hij het naar zijn zin krijgt op de middelbare school.

  Zomaar een ideetje: Misschien kun je in de zomervakantie al een paar keer met hem de route naar school fietsen? Dat geeft wat meer zekerheid voor jullie allebei.

  Beantwoorden
 4. Gefeliciteerd met je zoon!
  Mijn kids zijn een stuk jonger dus ik heb geen tips uit eigen ervaring voor je, maar de suggestie van Josephine hierboven lijkt me een goede. Mijn moeder en ik fietsten destijds -vroeger, ahum- ook een keer ‘proef’ met me en ik hoor het vaker mensen doen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie