leef minimalisme

Minimalisme 2.0?

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

Geen reacties

Een nieuw jaar met nieuwe kansen en nieuwe wensen. Net als veel anderen heb ik ook het voornemen om mijn huis op te ruimen. Toen ik deze blog begon, was ik heel erg bezig met minimalisme. Later was ik er klaar mee en liet ik het los. Maar sinds een tijdje heb ik weer meer behoefte gekregen om me er weer meer mee bezig te houden.

Rommel

Op het eerste gezicht lijkt mijn huis, vrij opgeruimd en dat is erg prettig. Het lukt me goed om dat bij te houden. Maar als je in de kasten kijkt, is het nog best rommelig. Iets wat het onoverzichtelijk maakt. Daarnaast zijn de trapkast en de zolder rommelig. We hebben een hele mooie zolder, maar het ziet er niet uit door alle rommel die er ligt. Ik zou het fijn vinden als we de zolder ook voor andere dingen kunnen gebruiken.

Doordat de kasten en de zolder zo rommelig zijn voelt het huis vol. Het liefst zou ik een huis hebben, wat lekker groot aanvoelt. Niet dat ik in een kaal huis wil wonen, waar je een echo hoort, als je praat. Het moet wel een gezellig fijn huis blijven, maar zonder spullen die we niet gebruiken en op zolder of in de kast liggen te verstoffen. Ik geef het dan liever aan iemand, die de spullen wel kan gebruiken.

Zolder

De zolder hier in huis is groot, je zou er prima een mooie ruimte van kunnen maken. Wel zou het geïsoleerd moeten worden en een vaste trap er naar toe, zou ook erg fijn zijn. Dan zou ik ook gewoon op zolder kunnen komen. Dat kan ik nu niet zonder hulp.

Misschien denk je bij jezelf: “Waarom wil je de zolder opruimen, als je er niet kunt komen?” Ik wil dat juist omdat ik overal in huis wil kunnen komen en ook gebruik wil maken van de zolder.

Minimalisme hoe?

Voor mij draait minimalisme hoofdzakelijk om het hebben van minder of weinig spullen. Ik houd van overzicht en rust, daarom wil ik geen overbodige spullen in huis hebben. Het idee, van rommelige kamers en kasten, maakt me onrustig.

Opruimen

Samen met mijn vriend heb ik voorgenomen om dit jaar ons huis op te ruimen. Om meer ruimte voor ons te creëren, zoals op zolder. Daarom hebben we elke 2 weken tijd ingepland om ons huis op te ruimen. Dit willen we klaar hebben voor 31 december 2019.

MoedersMinsgame

Op 1 januari ben ik begonnen met de MoedersMinsgame, een spel waarbij je een maand lang dagelijks iets weg doet. Op de eerste dag doe je 1 ding weg, op de tweede dag doe je 2 dingen weg enz. Op dag 31 doe je 31 dingen weg. Bij elkaar zal ik eind januari 496 spullen weg hebben gedaan.

Het spel is bedacht door The Minimalists. Ryan Nicodemus gebruikte het, toen hij begon met minimalisme. Hieronder een filmpje:

Marie Kondo

Een paar jaar geleden heb ik de boeken Opgeruimd! (Engels:
The life changing magic of tidying up) en Spark Joy van Marie Kondo gelezen. Het heeft me heel erg geïnspireerd om op te ruimen. Het is nu ook te zien op Netflix.

De Methode van Marie Kondo leert je efficiënt opruimen door categorieën toe te passen en je doet iets weg als het je niet gelukkig maakt of niet nodig hebt. Van een toiletborstel wordt je niet gelukkig, maar om nu zonder toiletborstel je wc schoon te maken is ook geen pretje, dus die houd je, want die heb je nodig. Bij Marie Kondo begin je met de eerste categorie kleding. Daarbij haal je al je kleding uit de kast en ga je kijken van welke kleding je nu echt gelukkig wordt. De rest doe je weg, omdat het je geen Spark Joy geeft. Ook leert Marie Kondo je je kleding op een bepaalde manier op te vouwen. Je legt ze niet op elkaar, maar naast elkaar, zodat je alles goed kunt zien. Marie Kondo leert je van je spullen (en je huis houden)

Ik heb er veel van geleerd, alleen haal ik niet al mijn spullen uit een categorie uit de kast, maar doe ik dit plank voor plank, vanwege mijn beperkte energie. Marie Kondo is niet persé een methode om minimalisme toe te passen in je leven, maar helpt je meer met opruimen.

Ben jij dit jaar ook begonnen met opruimen? Of laat je het lekker zoals het is?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Plaats een reactie