rustig aan doen met lego notitieboekblokjes grenzen

#DeweekvanRosita Maandag 14 januari: Rustig aan!

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Vorig jaar deed ik mee aan #deweekvanRosita op Twitter. Met deze hashtag namen verschillende Twitteraars je mee in hun leven in de zorg of hun leven met een beperking. Ik vond het erg leuk om te doen. Dus ik dacht, ik doe het gewoon nog een keer!

Daarnaast vond ik het erg interessant om elke dag te gaan bloggen. Hendrie deed dat een jaar lang vorig jaar. Dat is voor mij (op dit moment) niet haalbaar, daarom vond ik het nu juist wel leuk om een week lang elke dag te bloggen. Deze week laat ik je zien wat ik allemaal doe en laat ik zien hoe ik met mijn beperkte energie leer omgaan.

Maandag 14 januari: Rustig aan!

Door mijn cerebrale parese heb ik weinig energie, maar ik heb er altijd al moeite mee gehad om daar goed mee om te gaan. Om goed te kunnen uitleggen hoe dat voelt gebruikt men de lepeltheorie. Veel mensen met een chronische ziekte of beperking hebben weinig energie om de dag door te komen. Ik ook. Ik ben altijd geneigd om te veel te doen. En soms moet dat ook gewoon gebeuren.

Legoblokjes

Sinds een tijdje krijg ik ondersteuning thuis vanuit Siza. Ik krijg hulp bij het plannen en organiseren van mijn dagen. Door mijn beperking heb ik daar ook moeite mee. Nu zijn we bezig met inzicht te krijgen in hoeveel energie ik op een dag krijg. Dat kun je op verschillende manieren doen. Mijn begeleidster stelde voor om knikkers te gebruiken. En deze in een bakje te doen als je een bepaalde activiteit hebt gedaan. Omdat ik geen knikkers heb, gebruik ik een paar legoblokjes van mijn zoon. We hebben afgesproken dat we alleen activiteiten mee tellen, die fysiek gezien energie van mij vragen. Werkzaamheden achter de laptop zoals bloggen tellen niet mee. Ook mezelf verzorgen telt niet mee. Het gaat meer om activiteiten als het huishouden en dingen buiten de deur. We spaken af dat ik 3 a 4 blokjes per dag mag gebruiken. Als deze op zijn en ik moet nog meer doen, kan ik ook blokjes van de volgende dag pakken, alleen dan heb de dag erop minder blokjes. Je kunt geen blokjes sparen voor de volgende dag omdat dat geen extra energie oplevert. Inmiddels zijn we erachter dat 3 blokjes op een dag voldoende is. 4 blokjes op de dagen al ik overdag slaap, levert mij geen extra energie op, ik kan me dan wel beter concentreren.

3 Blokjes

Na een drukke week begin ik vandaag met een schone lei en heb ik 3 blokjes te besteden vandaag. Ik ben van plan om een was te doen en vanavond ga ik naar de laatste training van de Realisten academie. De was is een blokje. De training vanavond kost zoveel energie dat ik daar twee blokjes voor moet rekenen. Het tijdstip is vrij vermoeiend het is in de avond en ik ben laat thuis. Omdat ik net als de andere Realisten geen tijd (en energi) heb om te koken, kunnen we daar eten.

Verder heb ik een afspraak met mijn begeleider van Siza, moet ik nog wat voorbereiden voor de training en schrijf ik een korte blog voor dinsdag, want deze week kom er elke dag een blog online

Hoe ga jij om met drukte en/of je beperkte energie?

Plaats een reactie