De tv in ons huis

Minimalisme en TV

Categorieen:Life

2 reacties

Tv en minimalisme. Niet echt een goede combinatie. Veel mensen met een minimalistische levensstijl hebben niet eens een tv in huis. Waarom volgens hen?

 • Het geeft onrust, Het maakt geluid en de beelden zijn vaak onrustig, wat zorgt voor extra prikkels.
 • Er worden slechtere programma’s gemaakt. Deze reden is erg subjectief omdat iedereen nou eenmaal andere programma’s kijkt. Wat de een slecht vindt, vindt de ander misschien wel erg leuk om naar te kijken.
 • Het kost te veel geld.
 • Mensen besteden hun tijd liever aan iets anders dan tv kijken.
 • En zo zijn er nog veel meer redenen waarom minimalistische mensen geen tv kijken.

Dieuwke van Moeders Minimalisme en Jelle van Growthinkers hebben al eerder geschreven over hun visie op tv kijken.

Mijn visie.

Zoals ik al zei: Minimalisme is voor iedereen anders. Dus niet alle minimalisten doen hun tv weg. Ik ook niet. Met als redenen:

 • Wij kijken graag tv in de avond. Overdag eigenlijk kijkt alleen mijn zoon naar de kinderzenders.
 • Door de tv kan mijn zoontje rustig alle prikkels verwerken en wordt hij rustig. Hoe het precies werkt, weet ik niet, want een tv zorgt juist voor extra prikkels, maar het werkt enorm goed. We letten er wel op dat hij niet de hele dag tv kijkt.
 • Wanneer ik minder energie heb, vind ik het juist wel lekker om tv te kijken, omdat ik voor andere dingen juist geen energie heb. Dan zet ik Netflix op of iets anders wat ik heb opgenomen.

Maar wat we niet doen is zappen omdat we tv moeten kijken uit gewoonte. We hebben zo onze programma’s die we kijken en daarnaast kijken we regelmatig Netflix en programma’s terug die we hebben opgenomen. Daarnaast pauzeren we de tv regelmatig, om bijvoorbeeld mijn zoon naar bed te brengen, te douchen of de keuken te schoonmaken. Hierdoor kunnen we ook de reclames doorspoelen. Reclames voegen weinig waarde toe, hoewel ik sommige reclamespotjes wel mooi vind om te zien. Op deze manier is tv kijken erg prettig voor mij en voegt het iets toe aan mijn leven (ontspanning). Ik probeer hier bewust bij stil te staan.

Wat ik kijk op tv:

Ik kijk zelf graag de volgende programma’s:

 • Goede tijden, slechte tijden: Dit is echt even mijn half uurtje ontspannen tv kijken op een drukke dag.
 • Dance, dance, dance en The voice of Holland: Ik vind het leuk om te zien hoe andere mensen een talent voor iets hebben. Ik hou er alleen niet van om slechte audities te zien, dus Idols en Holands got talent vind ik dan weer minder.
 • CSI en Bones: Gewoon spannende series om te volgen.
 • Heel Holland Bakt: Ook hier weer leuk om te zien hoe anderen hun talenten benutten. Daarnaast hou ik erg van koken en vind het een erg “gezellig” programma.
 • Documentaires over onderwerpen die ik interessant vind.
 • Over Mijn Lijk, Je Zal Het Maar Hebben, Syndroom: Deze gaan over het omgaan met beperkingen en ziektes. Mooi om te zien.
 • Soms cabaret. Philippe Geubels, Jandino Asporaat en Roue Verveer vind ik erg goed!

Voorheen keek ik ook nog wel eens 24Kitchen en TLC, maar de laatste tijd eigenlijk niet echt meer.

Wat ik niet kijk

 • Het nieuws kijk ik heel weinig, het is vaak negatief en geeft veel onrust. Omdat ik wel op de hoogte wil blijven van wat er allemaal gebeurt in de wereld, heb ik de NOS app op mijn telefoon en laptop. Verder volg ik geen nieuws.
 • Sport volg ik niet op het Nederlands Elftal, de Olympische spelen en de Paralympische spelen (wordt maar weinig uitgezonden) na. Ik heb er geen interesse in.
 • Reality series vind ik niet leuk. Oh oh Cherso (ik ben totaal niet op de hoogte), The Kardashians…. Het voegt verder geen waarde toe.
 • Hulpprogramma’s zoals Help Mijn Man Is Klusser, Een dubbeltje op z’n kant e.d. De mensen die hierin zitten, hebben waarschijnlijk echt hulp nodig, maar deze programma’s zijn er puur voor de sensatie.

DVD

Regelmatig kijken we een film op Netflix. Nu volgen we Homeland. Daarnaast hebben we nog wel wat dvd’s, maar geen dvd speler, omdat we maar erg weinig dvd kijken. Als we dvd willen kijken, sluiten we de laptop aan op de tv.(zie foto)Ā We hebben er ook niet zoveel meer.

 • Ik heb nog wel de dvd box van Sex and the city. Totaal niet minimalisisch, maar ik vind het een geweldige serie, ook heb ik beide films op DVD,
 • Concerten van Marco Borsato en BeyoncĆ© heb ik ook,
 • James Bond collectie,
 • En nog een aantal leuke films zoals de Back To The Future Trilogie, Dirty Dancing, Grease e.d.
 • Daarnaast hebben mijn vriend en zoontje nog hun DVD’s maar dit zijn er ook niet veel.

De maar aan tv kijken

Ondanks dat ik graag tv kijk, is het niet altijd even goed voor me. Eigenlijk geldt dit voor iedereen, omdat het blauwe licht van schermen in het algemeen niet goed voor je is.

 • Het blauwe licht zorgt ervoor dat je ’s avonds niet (goed) in slaap valt. Je lichaam maakt minder melatonine (slaaphormoon) aan. Probeer daarom een uur voordat je gaat slapen niet meer naar een scherm te kijken en je telefoon ’s nachts uit te zetten.
 • Installeer F.lux op je computer, tablet of telefoon, dit zorgt ervoor dat je scherm zich aanpast aan de tijd. Zo wordt ’s avonds je scherm minder fel.
 • Overmatig gebruik van schermen kan je ogen beschadigen, dit heet digital eye strain. Je kunt dan last krijgen van wazig zicht, roodheid van de ogen, waterige ogen of zelfs hoofdpijn.
 • En als laatste, heel clichĆ©: Tv kijken in bed verpest de romantiek en je valt moeilijker in slaap. Dus uit met die tv en besteed aandacht aan je geliefde.

Zelf wil ik nu ook ’s avonds minder lang tv kijken en op een andere manier te ontspannen voor het slapen gaan.

Heb jij een tv? Zo ja, wat kijk jij graag?Ā 

2 gedachten over “Minimalisme en TV”

 1. Minimalisme is inderdaad heel persoonlijk. Zelf heb ik geen tv meer. Niet omdat ik per se wou minimaliseren maar puur omdat ik er echt geen behoefte meer aan had. Het vroeg teveel energie.

  Beantwoorden

Plaats een reactie