Mis(s)verkiezing

De Mis(s)verkiezing: Geslaagd of mislukt?

Categorieen:Life

22 reacties

De Mis(s)verkiezing is weer terug op tv! Omdat er veel over werd gepraat in de media en ik het al eerder had beschreven, vond ik het een goed idee om hierover te schrijven. Dus op zaterdagavond zat ik met mijn laptop op schoot om mee te typen met de Mis(s)verkiezing en dat ging hartstikke goed sinds ik een typecursus volg.

Wat is de Mis(s)verkiezing?

De Mis(s)verkiezing is een Missverkiezing voor vrouwen met een beperking. De Miss zet zich in voor een sterkere positie van mensen met een beperking in de samenleving. En heeft hierbij een voorbeeldfunctie. De miss wordt geselecteerd op persoonlijkheid, schoonheid en haar missie. Tien jaar geleden werd het voor het laatst georganiseerd. In 2006 won Roos Prommenschenkel de eerste Mis(s)verkiezing en Reni de Boer won de tweede in 2007.

2017

Op 6 mei 2017 werd de derde editie gehouden. Het werd uitgezonden door SBS 6 en gepresenteerd door Lucille Werner en Kees Tol. Er deden 150 vrouwen mee en na een selectieprocedure bleven er 8 missen over die tijdens uitzending te zien zijn en uiteindelijk blijft er een Mis(s) over die zich in zal zetten als ambassadrice voor mensen met een beperking.

De dames die dit jaar meededen:

 • Elke
 • Elianne
 • Marit
 • Christel
 • Melissa
 • Gabriela
 • Mirande
 • Janneke

Net zoals bij de gewone missverkiezing was er ook een jury, deze bestond uit:

 • Roos Prommenschenkel
 • Kim Kötter
 • Evgeniy Levchenko

De jury had een adviserende rol, het publiek kon stemmen door de naam van de favoriete Miss te sms’en. De winnares werd gekroond door Minister-President Mark Rutte.

In de eerste ronde kwamen de missen op en zag je filmpjes waarin zij zich voorstelden. Wat ik wel bijzonder vond is dat ik in bijna elk verhaal wel iets van mezelf herkende.

De tweede ronde bestond uit een fotoshoot, waarbij de missen vertelden welke ervaringen ze hadden met fotoshoots. De dames zagen er prachtig uit.

De badpakkenronde?

Ronde 3 was de badpakkenronde, zoals dat hoort bij een missverkiezing. Ze hebben alleen geen badpakken aan, maar komen prachtig opgemaakt en supersexy de catwalk op, waarbij hun beperkingen er extra uitspringen. Prachtig gedaan! Badpakken? Waar? Verwarrend want er zijn geen badpakken te zien.

In de finale hielden de vier overgebleven Missen een pitch van 30 seconden over hetgeen wat ze willen bereiken als Mis(s) 2017. Uiteindelijk won Mirande de verkiezing.

Mijn mening

Ik wilde dit zien omdat het programma als doel heeft de versterking van de positie van mensen met een beperking kracht  bij te zetten. Volgens de website wil Lucille Werner de kijker overweldigen met de schoonheid van deze dames zodat hokjesdenken en vooroordelen worden weggenomen. Ik denk dan, Waarom dan een missverkiezing speciaal voor vrouwen met een handicap? Dan werk je juist vooroordelen en hokjesdenken in de hand omdat het speciaal voor vrouwen met een handicap is.

En waarom de titel Mis(s)verkiezing met de tweede S tussen haakjes? Zo draait het letterlijk om wat er mis is.

Er wordt heel erg stilgestaan bij de beperkingen, dus het draait weer om de beperking en de bijkomende problemen. Wat mij betreft had er meer aandacht moeten zijn voor de persoon achter de beperking of juist uitgebreider stilstaan bij wat de missen wel kunnen doen ondanks hun beperking. Je kunt niet om de beperking heen, maar het leven is veel meer dan je beperking. Dat is voor mij de reden dat ik ook niet altijd over mijn beperking schrijf. Door mijn revalidatie, die ik wilde vastleggen, kwam het wel meer aanbod de laatste tijd. Wat ik wil bereiken is meer inzicht.

In de media kwamen termen voorbij als ik ben niet zielig en ook al snap je het niet, accepteer onze beperking. Ik vind dat jammer, want weer wordt de nadruk gelegd op wat er mis is. Welk statement wil je dan maken?

Sexy

Wat ik wel mooi vind aan dit programma is dat het laat zien dat vrouwen met een beperking ook mooi en sexy kunnen zijn. Maar alle 8 de deelneemsters zijn ook niet beperkt in hun gezicht. Dan vraag ik me af: hoe is dat als dat wel aan je gezicht te zien is? Maakt dat je minder mooi of sexy? Ik vind van niet. Dan kun je ook net zo goed prachtig en sexy zijn, maar dat laat het programma dan weer niet zien. Sexy zijn vind ik een combinatie van uitstraling en persoonlijkheid. Ik had ook graag gezien dat er meer diversiteit te zien was in zowel culturele achtergrond als in beperkingen.

Er wordt gezegd dat het niet alleen om het uiterlijk draait, maar waarom dan een Missverkiezing, waarbij het eigenlijk alleen om het uiterlijk gaat?

Op het einde vertelt Lucille dat geen enkel talent onbenut mag blijven en roept op om je aan te melden op de website http://www.jaikwilwerken.nl. Wat is de bedoeling van deze website? Er wordt gevraagd om je aan te melden, maar wat verder de bedoeling is, dat is mij niet duidelijk.

De website jaikwilwerken.nl

“Laten we mensen beoordelen op wat ze wel kunnen.” zegt Mark Rutte in de laatste minuten van het programma. “Je moet als land die knop omzetten.” Hoe dan? Door het steeds over de problemen te hebben? Of door juist de kracht van mensen met een beperking te laten zien? Dit laatste is juist aan de mensen zelf om dat te laten zien, daarvoor heb je geen Miss nodig in principe. Natuurlijk moeten er diverse praktische dingen worden opgelost, maar voor de beeldvorming en de positie van mensen met een beperking, vind ik het juist belangrijk dat eerst de persoon wordt gezien in plaats van de beperking.

Ik vind het werk wat de Lucille Werner Foundation probeert te doen goed, en ik begrijp wat ze hiermee willen bereiken, maar de keuze om een missverkiezing te organiseren, op deze manier, vind ik jammer.

Heb je de Mis(s)verkiezing gemist? Je kunt het hier terugkijken.

Wat vond jij van de Mis(s)verkiezing?

 

22 gedachten over “De Mis(s)verkiezing: Geslaagd of mislukt?”

 1. Ik heb ook gekeken, vooral omdat ik een paar vrouwen die meededen daarvoor al via social media heb leren kennen. En dan is het wel leuk om ze zo op tv te zien.
  Maar ik snap wat je zegt, het is een beetje dubbel, zo’n verkiezing.
  En die website vind ik maar suf. Uit nieuwsgierigheid heb ik me aangemeld, maar het is gewoon een training die volgens mij elke uitkeringsgerechtigde aangeboden krijgt.

  Beantwoorden
  • Dat vond ik ook leuk en ze waren allemaal prachtig. Ik vind het ook maar vaag. Want er staat nergens uitgelegd wat de bedoeling is. Volgens mij trekken ze zo mensen haha, die zich uit nieuwsgierigheid aanmelden. ☺️

   Beantwoorden
 2. Tsja, ik sta er ook een beetje dubbel in. Natuurlijk is het niet leuk als het telkens maar over beperkingen gaat, maar realistisch gezien; daar struikelen heel veel praktische dingen in het dagelijks leven over. Als mensen een keuze voor jou moeten maken (relatie, werk, stage) dan is die handicap toch vaak een drempel. Ik vind het juist vervelend als mensen doen alsof dat niet zo is. De quotes die jij noemde in de media, daar had ik ook niet zo veel mee. Ik word meestal niet onderschat, eerder overschat in mijn fysieke capaciteiten.

  Op zich vind ik het sympathiek dat Mark Rutte zich wilde lenen voor de prijsuitreiking. Maar in combinatie met de promotie van “ik wil werken” (ja, natuurlijk, hoezo?) krijg ik stiekem het gevoel dat hier de verplichte Participatiemaatschappij wordt gepromoot (als je niet werkt, tel je niet mee). Wat denk jij, Rosita?

  Overigens heb ik erover nagedacht om mee te doen met de verkiezing van 2007, maar heb me niet aangemeld, omdat er een naaktkalender van de finalisten zou worden gemaakt. Daar heeft mijn feministische kant ook nog een mening over. 😉

  Beantwoorden
  • Het is inderdaad een drempel. Daar heb je gelijk in. En daar moet zeker iets aan gedaan worden. Maar door juist te laten zien dat het wel kan, kun je die drempel verlagen.
   En ja de participatie maatschappij wordt hier zeker mee gepromoot.

   Beantwoorden
 3. Ik heb dit programma niet gezien en wist helemaal niet dat het er was. Jammer! Het klinkt namelijk als een interessant en mooi programma om naar te kijken. Ik vond persoonlijk het intro filmpje heel erg mooi, hopelijk zijn de afleveringen ook zo mooi. Fijn dat je de link beneden hebt gezet, ik ga dit vanavond in bed kijken, hihi! 🙂

  Beantwoorden
 4. Dit jaar heb ik het niet gevolgd, maar ik vond het eigenlijk altijd maar een beetje raar. Ik snap wat je zegt in je verhaal. Zo zie ik het ook. Ik vind het altijd jammer dat er maar problemen naar boven worden gehaald. Ik snap dat het leven niet altijd over rozengeuren en maneschijn gaat, maar he.. Ik las net een artikel over positiviteit.. De verkiezing doet daar in ieder geval niet z’n best in, als je het mij vraagt. En wat je zegt over eerst de persoon zien ipv de beperking; daar ben ik het volkomen mee eens.

  Beantwoorden
 5. Tja veel programma’s hebben natuurlijk 2 kanten, aan de andere kant kan het een flinke boost zijn voor iemands zelfvertrouwen. Ik kijk zelf weinig tv dus kan geen oordeel vellen, niet gezien.

  Beantwoorden
 6. Ik had er nog nooit van gehoord, maar nou is SBS6 ook zo’n heisa zender dat ik er niet naar zou hebben gekeken. Vind zoiets meer voor de publieke omroep denk ik, die waren er denk ik ook anders mee omgegaan dan dat jij nu beschrijft.
  Heb er ook een dubbel gevoel bij.

  Beantwoorden
 7. Heb het niet gezien. Vind het initiatief eerlijk gezegd wel mooi. Want ik denk, of het nu eerlijk is of niet, dat bij een normale missverkiezing vrouwen met een handicap gewoon veel minder kans maken. Daar is dat wereldje in mijn ogen te oppervlakkig voor. Op deze manier kan het wel. Hokjesdenken neem je er waarschijnlijk niet mee weg nee.

  Beantwoorden

Plaats een reactie