https://www.netflix.com/nl/title/80114460

Minimalism: a documentairy about the important things

Categorieen:Life

4 reacties

Op 4 september 2016 heb ik de documentaireĀ Minimalism: a documentairy about the important things voor het eerst gezien tijdens een bijeenkomst van Jelle Derckx. Ik heb in het kort beschreven waar de documentaire over ging. Nu is hij te zien op Netflix. Ik heb hem al een aantal keer gezien nu. Tijd voor een review over deze mooie docu.

The Minimalists

De documentaire is gemaakt door Ryan Nicodemus en Joshua Fields Millburn vanĀ The Minimalists. Ze vertellen waarom zij zijn begonnen met Minimalisme. Joshua en Ryan vertellen dat ze allebei een goede baan hadden, maar niet gelukkig waren. Joshua zijn moeder overleed en zijn huwelijk liep op de klippen in dezelfde maand. Hij realiseerde zich toen hoeveel hij bezig was met geld te verdienen. Hij was er zoveel mee bezig, dat hij geen tijd had voor zijn zieke moeder. Dit was de reden dat Joshua begon met minimalisme. Ryan zag dat zijn beste vriend zo gelukkig was en begon ook met minimalisme. Hij hield een packing party en pakte al zijn spullen in. Drie weken lang leefde hij uit dozen. De spullen die na deze drie weken nog ingepakt zaten, doneerde of verkocht hij. Sindsdien leeft hij en Joshua op een minimalistische manier met alleen de spullen die ze nodig hebben.

Minimalism: a documentairy about the important things

In de documentaire is te zien hoe het kopen van dingen in de afgelopen decennia in Amerika is toegenomen. Er komen diverse wetenschappers aan bod, die vertellen hoe”the American dream” compleet is doorgeslagen. Je ziet hoe consumenten elkaar te lijf gaan tijdens de uitverkoop. “Black Friday” bijvoorbeeld is zo’n dag waarop dit soort dingen kunnen gebeuren. Ook zie Ā je hoe fast fashion de afgelopen jaren is toegenomen. Men blijft maar kleding kopen en als het uit de mode is, belandt het op de vuilnisbelt.

De documentaire laat zien hoe het er in Amerika aan toe gaat. Hoewel het minder extreem is, zie je dit ook in Nederland. Hoewel we elkaar hier niet te lijf zullen gaan, zag je deze drukte ook bij de uitverkoop toen V&D falliet ging. Fast fashion is in Nederland ook normal geworden. Kijk maar eens naar winkels als Primark en Action. En daarnaast kunnen we tegenwoordig 24 uur per dag spullen online kopen.

 

Verschillende perspectieven

Er komen verschillende mensen aan bod die hun minimalistische levensstijl op een andere manier benaderen. Courtney Carver vertelt over haar Project 333, Joshua Becker en Leo Babauta vertellen hoe zij minimalisme toepassen in hun leven, Colin Wright Vertelt over zijn droom die is uit gekomen, door alleen maar te reizen over de hele wereld. En een aantal anderen vertellen over het leven in kleine appartementjes en het wonen in Tiny houses.

Er wordt uitgelegd dat men sinds de jaren ’50 steeds groter is gaan wonen en dat bepaalde ruimtes in huis niet eens gebruikt worden. Zo hebben ze in Amerika vaak een diningroom, een aparte eetkamer, maar eigenlijk wordt deze maar weinig gebruikt. Dus waarom zou je een huis kopen met ruimtes die je toch niet gebruikt? Hoe groter je huis, hoe meer ruimte er is om overbodige spullen in op te slaan.

In Nederland is dat vaak toch wel anders. De meeste huizen in Nederland zijn een stuk kleiner dan Amerikaanse huizen. In mijn eigen huis worden alle ruimtes eigenlijk wel gebruikt. Behalve de zolder en de schuur, daar bewaren we spullen. Op zolder ligt er overigens nog een hoop spullen die weg kunnen.

Interessant

Ik vindĀ Minimalism: a documentairy about the important things erg interessant om te zien. Het inspireert me om weer verder te gaan met minimalisme. Ik heb het het laatste half jaar door omstandigheden wat laten versloffen, maar nu ben ik er best veel mee bezig weer. Zo heb ik bijvoorbeeld al mijn schoolboeken weggedaan.

De documentaire is wel echt gericht op Amerika, door alle Amerikaanse taferelen die je ziet. Dat is ook logisch aangezien The Minimalists uit de Verendigde Staten komen. Het is daar veel extremer dan in Nederland.

Beide mannen houden van knuffelen en dat is goed te zien, ze geven bij elke bijeenkomst bijna iedereen een knuffel. Dat kun je de kriebels van krijgen, maar eigenlijk vind ik het wel heel mooi om te zien, zeker nu er ontzettend veel negatieve dingen gebeuren in de wereld.

Ik vond het een prachtige documentaire. Wat vond jij ervan?

Heb jeĀ Minimalism: a documentairy about the important things nog niet gezien? Kijk het op Netflix!

LOVE PEOPLE, USE THINGS. THE OPPOSITE NEVER WORKS. ā€“ THE MINIMALISTS

Bron afbeelding: The Minimalists

 

 

4 gedachten over “Minimalism: a documentairy about the important things”

 1. Hmmm, het lijkt me een interessante documentaire! Helaas heb ik geen Netflix, dus hopelijk wordt hij ook nog eens zo uitgezonden.

  Bij wat je beschrijft valt me inderdaad de Amerikaanse overdadigheid enorm op. Je zou zelfs kunnen zeggen: zouden ze niet wat minimalistischer om kunnen gaan met hun minimalisme? šŸ˜‰ Net als overdreven veel kopen is ook obsessief minimaliseren denk ik niet zo goed. Is het niet ook gewoon een uitingsvorm van dezelfde onrust? Op zich ben ik zeker vĆ³Ć³r bescheiden consumeren; maar “alles met mate” lijkt me daarin zelf het prettigst.

  Beantwoorden
  • Ik vind het een prachtige documentaire,via deze link: http://minimalismfilm.com/ heb je nog andere opties om hem te bekijken. Ergens obsessief mee bezig zijn is nooit goed, maar het mooie van minimalisme is juist dat het voor iedereen anders is. Het staat meer voor bewust leven, het overtollige en negatieve wegnemen uit je leven. Als dat betekent dat je daarom maar 100 dingen bezit, dan is dat goed. En als jij een hele verzameling peper- en zoutstelletjes hebt, maar waar jij enorm gelukkig van wordt, dan kan dat ook prima binnen het minimalisme.

   Beantwoorden
 2. He Rosita,
  Wat leuk om je blog te lezen. Grappig, ik ben halverwege deze documantaire. Vorige week begonnen en nog geen tijd gehad hem verder te kijken.
  Ik vond het fijn om met je te praten vanmiddag. Wie weet tot ziens!
  Liefs Kim

  Beantwoorden

Plaats een reactie