One pot pasta van Billybilly.nl

Elke maand komt er een artikel over het recept van een andere blogger. Het recept zal ik niet overnemen, maar ik leg uit hoe ik het recept heb klaar gemaakt met mijn beperking, welke ingrediënten ik gebruik en welke spullen ik gebruik. Koken als je een beperking hebt gaat  vaak toch anders, dan wanneer je geen beperking hebt. Zelfstandigheid vind ik enorm belangrijk en koken draagt daar aan bij.

Het ontwikkelen en bedenken van recepten gaat mij heel moeilijk af, door mijn beperking. Daarnaast wil ik ook andere bloggers, groot en klein, op deze manier een beetje helpen.

Elke laatste donderdag van de maand komt er een artikel online waarin ik het recept van een andere blogger gebruik. Vorige keer maakte ik de appelflappen van Laura’s Bakery. Deze keer maak ik de one pot pasta van Billy van billybilly.nl.

One pot pasta van Billybilly.nl

One pot is eigenlijk niks anders dan een eenpansgerecht, one pot klinkt alleen veel leuker vind ik zelf. Het makkelijke van een eenpansgerecht is dat je maar een pan gebruikt en hierdoor kun je dus makkelijk overzicht houden over het kookproces.

Toen ik de one pot pasta voor het eerst wilde maken, was mijn moeder op bezoek. Zelf was ik toen veel te moe om te koken en heeft mijn moeder gekookt. Iedereen vond het erg lekker. mijn moeder vroeg het recept en heeft het thuis nog een keer gemaakt waar het ook weer in smaak viel. Later heb ik hem zelf nog een keer gemaakt. Hoe dat ging lees je hieronder.

Wat heb ik nodig?

Ingrediënten one pot pasta
Ingrediënten

Ingrediënten:

De hoeveelheden en het precieze recept vind je hier.

  • Olijfolie,
  • knoflook,
  • spaghetti,
  • water,
  • (gesneden) champignons,
  • courgette,
  • spinazie,
  • doperwten uit de diepvries,
  • tijm
  • peper en zout,
  • crème fraîche,
  • Parmezaanse kaas

Je kunt er ook een rode peper doorheen doen, maar omdat mijn vriend en mijn zoon geen peper eten, liet ik het weg. Billy gebruikt in zijn recept edelgistvlokken in plaats van Parmezaanse kaas. Edelgistvlokken koop je in de natuurwinkel. Voor een vegan one pot pasta gebruik je edelgistvlokken en vervang je de crème fraîche voor sojaroom.

Spullen:

Keukenmachine met rasp voor Parmezaanse kaas en de blokjes en staafjeskit
  • Snijplank,
  • 3 of meer schaaltjes,
  • Keukenmachine met blokjes en staafjeskit,
  • raspschijf voor Parmezaanse kaas of gewone rasp
  • 2 eetlepels
  • mes
  • grote lepel
  • knoflookpers
  • schoteltje
  • kookwekker
  • weegschaal
  • maatbeker
  • grote pan
Spullen

Hoeveel tijd trek ik uit en hoe maak ik het?

Ik gebruik dezelfde hoeveelheden als Billy. Hij zegt dat je het gerecht binnen 20 minuten op tafel kunt hebben staan omdat ik niet zo snel alles kan snijden en alles een voor een moet doen, trek ik er een uur voor uit.

Mijn bereidingswijze:

  1. Als eerste pers ik de knoflooktenen uit. Ik merk dat dit erg veel kracht van mij vergt, dus die snij ik de volgende keer fijn in de keukenmachine. Na het uitpersen leg doe ik de knoflook op een schoteltje
  2. Vervolgens was ik de courgette en snij op een snijplank de uiteinden eraf. Daarna snij ik hem in 3 stukken en doe ik de stukken een voor een in de keukenmachine met de blokjes en staafjeskit.  Als de courgette gesneden is, doe ik het in een grote schaal.
  3. Nu is de Parmezaanse kaas aan de beurt deze rasp ik ook in de keukenmachine en gebruik hiervoor de bijbehorende raspschijf.  Deze doe ik ook in  een aparte schaal.
  4. Ik kocht gesneden champignons, heb je hele champignons, maak ze schoon en snij deze in stukjes. Deze doe ik in de schaal bij de courgette.
  5. De creme fraiche doe ik van te voren in een schaaltje. Het bakje kan ik zelf niet goed vasthouden. Door het eerst in een schaaltje te doen wanneer ik niet boven een hete pan sta, gaat dit me makkelijker af.
  6. De bevroren doperwten, tijm en de spinazie doe ik in de schaal bij de courgette en de champignons.
  7. Ik pak mijn kruk erbij zodat ik kan zitten achter het fornuis. En ik zet een grote pan op het vuur. Eerst bak ik de knoflook.
  8. Vervolgens doe ik  het water en de spaghetti in de pan, door eerst de spaghetti er in te doen, kan ik deze makkelijker buigen.
  9. Na de spaghetti doe ik er de champignons, courgette, doperwten, spinazie en tijm erbij.
  10. Dit breng ik aan de kook en laat het, zoals Billy aangeeft zo’n 10 minuten koken. Hiervoor zet ik een kookwekker. Als het klaar is, doe ik het vuur uit.
  11. Ik voeg de crème fraîche toe en roer alles doorelkaar. met een beetje peper en zout naar smaak.
  12. Als laatste schep ik de pasta op een bord en strooi ik er Parmezaanse kaas overheen.

Wat kan er eventueel anders?

Knoflook

  • Je kunt een beetje in de knoflookpers knijpen en wanneer het niet meer verder lukt kun je de knoflookteen anders in te pers leggen en weer de knoflook uitpersen. Dit doe je net zo lang tot hij helemaal uitgeperst is. En anders kun je hem in een hakmolentje doen.
  • Een andere optie is knoflookpoeder te gebruiken, maar dat smaakt minder lekker dan verse knoflook. deze kun je het beste samen met de groenten toevoegen.

Courgette

Een andere optie is om de courgette op een speciale snijplank met pinnen te fixeren en het dan in stukken te snijden. Zorg ervoor dat de snijplank niet kan verschuiven. Gebruik hierbij een anti-slipmat of een natte vaatdoek. En anders kun je hiervoor het beste even hulp vragen.

Kaas en bereiding

Je kunt ook geraspte Parmezaanse kaas kopen.

Je kunt ook net zoals Billy eerst de groenten erin doen en daarna de spaghetti (gebroken) toevoegen, dit lukte mij dan weer niet goed.  Nu moest ik de spaghetti langer laten koken tot het gaar was.

Het was erg lekker zoals je al kon lezen. Billy bedankt voor je lekkere recept!

 

Waar loop jij tegen aan bij het koken en bakken? Stel je vragen in de comments! 

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

18 gedachten over “One pot pasta van Billybilly.nl

  1. Ah lekker! En fijn dat je maar 1 pan hoeft af te wassen. Wat een goeie rubriek trouwens, zelf schrijf ik ook recepten en noem ik ze ‘makkelijk’ maar niet voor iedereen is dat makkelijk. Zet me wel aan het denken.

Een reactie plaatsen

Deze website plaatst cookies om goed te kunnen werken. Voor meer informatie en instellingen, lees de privacyverklaring.