Groene, gele, oranje en roze rietjes in potten

Over rietjes gesproken: waarom een verbod slecht is

Categorieen:Life

3 reacties

Om de zoveel tijd is het in het nieuws: In 2021 gaat het verbod op wegwerpplastic in. Opzich een heel mooi initiatief omdat veel wegwerpplastic in de natuur terecht komt en dat is natuurlijk slecht voor het milieu. Plastic rietjes behoren ook wegwerpplastic en worden dus ook verboden. Alleen het verbod op plastic wegwerp rietjes is een groot probleem voor veel mensen met een handicap die niet zonder rietje kunnen drinken. Het is zelfs levensgevaarlijk.

Waarom plastic rietjes nodig zijn

Zelf heb ik geen rietje nodig om te kunnen drinken, ik koop dan ook geen rietjes. Maar voor gehandicapten die rietjes echt nodig hebben, vind ik dit een groot probleem. Natuurlijk zijn er rietjes die van andere materialen zijn gemaakt, maar het probleem hierbij is dat ze niet voor iedereen geschikt zijn en er is nog geen Vooral omdat er (nog) geen alternatief materiaal is dat voor iedereen geschikt is. Dat zou namelijk het meest ideaal zijn.

Alternatieve wegwerprietjes

Veel horecagelegenheden stappen over op papieren rietjes, maar dat is niet voor iedereen geschikt. Het kan scheuren en is vaak niet geschikt voor hete drankjes. Als je afhankelijk bent van een rietje, dan drink je alles door een rietje, dus ook warme koffie en thee. Zo zijn eer nog meer alternatieve wegwerpmaterialen, zoals bamboe, pasta of rijst en biologisch afbreekbare rietjes.

Herbruikbare rietjes

Dan heb je nog de herbruikbare rietjes. De meest bekende is is het metalen rietje. Dat is helaas ook niet geschikt voor iedereen omdat je je kunt verbranden bij het drinken van koffie of thee, daarnaast kunnen mensen per ongeluk bijten of zich op een andere manier bezeren. Ook zijn ze niet op maat maken of buigen. Hetzelfde geld voor glas (wat ook nog eens breekbaar is) en acryl. Daarnaast zijn er nog siliconen rietjes, maar daar kunnen mensen weer allergisch voor zijn. Bij herbruikbare materialen geldt ook dat je ze moet schoonmaken. Ik heb daar zelf al moeite mee doordat ik mijn rechterarm niet goed kan gebruiken. En zo zijn er nog meer mensen die daar moeite mee hebben.

Waarom al die verschillende materialen nog meer niet handig zijn

Natuurlijk kunnen mensen de alternatieven wel gebruiken, Iedereen is tenslotte verschillend en heeft andere behoeften. Het grote nadeel is dat het niet voor iedereen geschikt is, zoals het plastic wegwerprietje dat wel is. Stel, je gaat uiteten, waar ze alleen maar papieren rietjes hebben, die je niet kunt gebruiken omdat ze scheuren. Dan zit jij dus zonder rietje en kun je dus niks drinken of je medicijnen innemen, terwijl andere klanten gewoon gebruik kunnen maken van het papieren rietje. Hierdoor worden er dus mensen buiten gesloten. Dat is validisme(ik heb een hekel aan het woord, maar dit is het), discriminatie van mensen met een handicap.

En nogmaals als het voor jou geen probleem is om een rietje van een ander materiaal te gebruiken, dan is dat superfijn! Maar voor veel mensen is dat niet toereikend om verschillende redenen. Het mooiste zou zijn als er een alternatief materiaal komt dat voor iedereen geschikt is. Of dat er een uitzondering wordt gemaakt en plastic wegwerprietjes niet verboden worden. Zelf kun je er aan bijdragen door geen rietjes te kopen tenzij je ze echt nodig hebt omdat je anders niet kunt drinken. Als je wegwerprietjes hebt liggen en je hebt ze niet nodig, geef ze dan aan iemand die ze wel hard nodig heeft.

Hier kun je meer over waarom het verbod op wegwerprietjes een slecht idee is, lezen, horen en zien:

Afbeelding van Marjon Besteman-Horn via Pixabay

3 gedachten over “Over rietjes gesproken: waarom een verbod slecht is”

  1. Onze dochter heeft een vorm van autisme en drinkt bijna altijd alleen maar uit pakjes drinken met een plastic rietje. Nu ze alleen nog maar papieren rietjes hebben, drinkt ze niet meer (uit een beker drinkt ze veel minder). We hebben nu grote biologisch afbreekbare rietjes (6mm) besteld. Hopelijk kunnen we deze ook in de toekomst kopen in een kleinere maat.

    Beantwoorden

Plaats een reactie