Wat is lastig tijdens het leren?

Lastig tijdens het leren. Deel 2

Categorieen:Persoonlijk

4 reacties

Twee maanden geleden schreef ik een blog over wat ik lastig vind tijdens het leren. Vandaag wil ik eens terugkijken naar die blog: Ben ik vooruitgegaan? Wat gaat er goed? Waar wil nog aan werken?

Terugblik: wat is lastig tijdens het leren?

Ik had regelmatig negatieve gedachten. Ik was bang dat ik het niet kon. Inmiddels gaat het stukken beter. Ik kan het echt wel. Ik moet alleen nog veel leren. Toen ik een paar jaar geleden de beginnerscursussen HTML en CSS afrondde en begon met Javascript, vond ik dat heel moeilijk. Ik begreep er niks van. Nu is dat anders. Nog steeds vind ik het over het algemeen niet makkelijk, maar ik begrijp het wel veel beter. En sommige dingetjes kan ik gewoon. Dat vind ik mooi. Twee jaar geleden snapte ik er niks van en nu vind ik sommige dingen zelfs makkelijk.

Nog steeds doe ik het het rustig aan. Ik ben nu zo’n 4 maanden elke dag bezig met leren. De ene keer besteed ik er maar weinig tijd aan en de andere keer ben ik de hele dag bezig met leren. Toch blijft de wens om het gelijk te kunnen, maar dat is niet realistisch. Dat kan niemand. Ik merk ook dat niet meer zo snel in paniek raak. In plaats daarvan laat ik het rusten en kom ik er later op terug of ik vraag om hulp.

Toepassen

Wat ik nog eigenlijk het moeilijkste vind is het toepassen van Javascript. HTML en CSS kan ik goed toepassen. Ik weet wat ik wanneer moet gebruiken. Maar met Javascript is dat heel anders. Bij opdrachten, waarbij me wordt verteld wat ik moet doen, kan ik het prima toepassen, maar zodra ik het alleen moet bedenken en doen, loop ik vast, dan weet ik het niet meer.

Oefenen, oefenen en oefenen

Om het toepassen te leren is het belangrijk om veel te oefenen. Daar is mijn valkuil. Ik ben heel erg geneigd om de oefeningen te doen, waarbij mij wordt verteld wat ik moet doen. Maar om zelf iets te maken waarbij ik Javascript vind ik nog erg moeilijk. Ik probeer wel toturials buiten mijn cursus om te volgen. en daarmee te oefen. Ik wil het wel graag kunnen toepassen.

Portfolio

Een project waarbij ik Javascript kan gaan leren toepassen is mijn portfolio. Ik heb een portfolio nodig waarmee ik kan laten zien wat ik allemaal kan. Natuurlijk zou ik een of meerdere pagina’s aan mijn blog kunnen koppelen en daarin laten zien wat ik kan. Dat vind ik echter niet professioneel staan omdat dit mijn persoonlijke blog is. Een tweede optie is een tweede WordPress-website maken, als mijn portfolio. De laatste optie is er gewoon zelf een bouwen met of zonder WordPress als basis. Zonder WordPress is een stuk makkelijker dan op basis van WordPress. En dan moet ik ook nog bedenken hoe het eruit moet komen te zien.

Ik las laatst deze blog op Blogtrommel.com over het beginnen van een tweede blog. Dat zette me aan het denken over de toekomst van mijn blog en mijn portfolio, want dan moet twee websites van mezelf gaan beheren en daarnaast beheer ik ook nog een andere website, die niet van mezelf is.

Nog een ander dingetje wat me ooit is aangeraden, is om (ook) in het Engels te gaan bloggen. Daar denk ik de laatste tijd vaak aan. Dit lijkt me leuk om mijn leerproces vast te leggen. En dan kan ik het ook makkelijker delen met mensen die geen Nederlands spreken. Maar het is wel meer werk. Toch nog maar wat beter over nadenken en wie weet doe ik het ook gewoon niet. Lastig, lastig….

Lastig: Mijn tijd en energie verdelen

Nu het weer wat drukker begint te worden, vind ik het lastig om mijn tijd en energie te verdelen over alles wat ik wil doen. Ik ben natuurlijk bezig met mijn cursus, mijn blog, de zorg voor mijn gezin, ik heb verschillende afspraken staan. En met regelmaat vragen mensen mij om hun te helpen met de computerproblemen en andere dingen achter de computer. Dat doe ik graag omdat ik mensen wil helpen, maar ook omdat ik het erg leerzaam vind. Aan de andere kant wil ik ook nog tijd hebben om te oefenen en mijn portfolio te maken en te onderhouden. Dat is ook een reden om het rustig aan te doen. Ik wil zoals gewoonlijk weer eens te veel doen en dat is lastig vanwege de combinatie als moeder en ook natuurlijk heb ik ook minder energie vanwege cerebrale parese.

Nou ja uiteindelijk komt het allemaal wel weer goed. Want ik schrijf nu over wat ik lastig vind. Het is namelijk helemaal geweldig om hiermee bezig te zijn, te bloggen en te leren coderen. Het gaat me allemaal lukken. En ja, uiteindelijk ga ik het allemaal (wel rustig aan doen) onder de knie krijgen, want ik kan het gewoon.

Foto door Vlada Karpovich via Pexels

4 gedachten over “Lastig tijdens het leren. Deel 2”

Plaats een reactie