Prikkelarme activiteiten

Prikkelarme activiteiten (voor in de kerstvakantie)

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

1 reactie

Ik kreeg laatst de vraag of ik leuke activiteiten wist om te doen met je kinderen als je als ouder zelf overprikkeld bent. Een mooie, maar best lastige vraag omdat iedereen prikkels op een andere manier ervaart. Zoals je misschien wel weet ben ik door mijn CP gevoelig voor prikkels en heeft mijn zoon autisme. Ik zet in deze blog niet alleen allerlei prikkelarme activiteiten op een rijtje, maar ook dingen, die wij als gezin leuk vinden om te doen. Deze activiteiten en uitjes zijn niet persƩ prikkelarm, maar vinden we gewoon erg leuk en zijn voor ons goed te doen. Met de kerstvakantie voor de deur, is het misschien wel leuk om deze activiteiten te doen.

Wat mijn zoon leuk vindt

Toen ik mijn zoon vroeg wat hij leuk vond om te doen waar zowel zijn hoofd als mijn hoofd leeg van werd, riep hij gelijk: “SPOORWEGMUSEUM!!” En spelletjes op zijn tablet vindt hij ook erg leuk. Nu zijn computerspelletjes niet echt iets om lekker samen te doen, toch vindt hij het erg fijn om alle prikkels te verwerken als hij spelletjes speelt op zijn tablet of tv kijkt. Het Spoorwegmuseum is ook niet echt een prikkelarm uitje, maar mijn zoon vindt het helemaal geweldig! Hij is helemaal weg van oude (stoom)treinen en is daar helemaal in zijn element. We zijn er nu twee keer geweest. De eerste keer was tijdens een evenement, dat was heel leuk, maar ook onwijs druk. Dat gaan we dus niet zo snel meer doen. Bovendien waren we er voor het eerst en was alles nieuw en dus onvoorspelbaar.

De koninklijke wachtkamer
De koninklijke wachtkamer.

De tweede keer naar het Spoorwegmuseum

De tweede keer was niet tijdens een evenement, maar op een gewone zaterdag. Ondanks dat het weekend was, viel de drukte ons erg mee. We hebben een heerlijke dag gehad. We wisten deze keer wat er allemaal te doen was en ik liet mijn kind gewoon lekker zijn gang gaan en overal rondkijken. Wat leuk was, dat een medewerker alle tijd nam voor mijn zoon en dat ze gezellig aan het kletsen waren over treinen. Aan het einde van de dag mocht hij nog even rondkijken in een stoomlocomotief en deed hij alsof hij de machinist was. Even rust en de fantasie kreeg de vrije loop. Dat maakte ook dat we niet overprikkeld waren aan het einde van de dag.

Fysiek gezien is zo’n uitje waarbij je veel loopt voor mij best vermoeiend, maar ik zag dat ze in het Spoorwegmuseum ook kluisjes hebben, waar je je spullen in kan doen. Dit scheelde mij een hoop energie.

Tijdens de kerstvakantie is het Spoorwegmuseum omgetoverd tot een een Winterstation met ijsbaan. Superleuk! Alleen zal het waarschijnlijk erg druk zijn. Niet echt geschikt als prikkelarme activiteit. Ik raad je aan om op een gewone zaterdag te gaan en nog beter op een doordeweekse dag. Tijdens een studiedag bijvoorbeeld.

In het Spoorwegmuseum
In het Spoorwegmuseum

Bioscoop

Persoonlijk vind ik het erg leuk om met mijn zoon (en eventueel mijn vriend erbij), naar de bioscoop te gaan. Ook geen prikkelarme activiteit, maar tot nu toe zijn we alleen maar naar kinderfilms geweest, die zijn naar mijn mening toch wat prettiger om naar te kijken als je gevoeliger bent voor prikkels. Voor ons is dat geen probleem.

De grootte van de bioscoop zelf speelt ook mee. Wij gaan regelmatig naar PathƩ in Arnhem. Ik vind die erg fijn omdat hij vlak naast het station zit en makkelijk te bereiken is met de trein. Daarnaast staan de stoelen zo dat je goed naar het doek kunt kijken, ook als je niet zo lang bent. Een andere optie voor ons is Cinemajestic in Zutphen. Deze bioscoop is wat kleiner en rustiger. Hierdoor zijn er dus minder prikkels. Het nadeel voor mij is dat hij wat verder van het station afligt en het voor mij te ver lopen is. De bioscoop vinden we erg fijn omdat het mij niet veel energie kost om te doen.

Sommige bioscopen bieden ook prikkelarme voorstellingen aan, door het licht aan te laten en bijvoorbeeld het geluid zachter te zetten. En ook hier geldt natuurlijk hoe rustiger in de bios, hoe beter. Zelf vind ik de woensdagmiddag en zaterdagen minder fijn vanwege de drukte en vooral als er een kinderfeestje wordt gehouden. Maar dat is natuurlijk per bioscoop ook verschillend.

IMAX erg mooi, maar geen aanrader voor een prikkelarme activiteit.
IMAX is prachtig, maar geen aanrader als prikkelarme activiteit.

Naar buiten

Als het weer het toelaat, kun je natuurlijk ook een wandeling maken in het bos of misschien wel op het strand. Voor mij vermoeiend, maar het geeft wel rust en je kunt je kinderen even lekker laten rennen. Ook leuk is de kinderboerderij of een kleine dierentuin, als deze open zijn. Hoe kleiner hoe beter en het hoeft ook niet de hele dag. een a twee uurtjes of korter, kan al leuk zijn.

Thuis, de fijnste prikkelarme activiteiten

Het liefste blijf ik gewoon lekker thuis als ik (of mijn zoon) echt overprikkeld ben. We kunnen erg genieten van een leuke film op tv met eventueel een bak popcorn of iets anders lekkers erbij en onder een dekentje. Het voordeel van thuis een film kijken is natuurlijk dat je zelf het geluid zachter kunt zetten of gewoon kunt stoppen met kijken. Daarnaast geeft een dekentje een warm en veilig gevoel. En wat ik al schreef tv kijken geeft op de een of andere manier ook de rust om prikkels te verwerken. En soms vind ik ook fijn als we allemaal lekker ons eigen ding kunnen doen en op deze manier tot rust kunnen komen. Als ouders zijnde heb je ook gewoon tijd voor jezelf nodig. Neem die tijd en zorg voor jezelf. Daar worden kinderen ook blij van.

Op deze website las ik nog meer tips voor uitjes, die minder prikkelgevoelig zijn. En ook zij schrijven hoe kleiner, hoe beter. Ook rustigere tijdstippen kunnen veel verschil maken vind ik zelf.

Wat doe jij graag met je kinderen als jij of zij gevoelig zijn voor prikkels?

1 gedachte over “Prikkelarme activiteiten (voor in de kerstvakantie)”

Plaats een reactie