psycholoog trein

Reizen met het openbaar vervoer bij prikkels of angst

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

3 reacties

Het openbaar vervoer is een goed alternatief voor de auto, maar het kan ook erg druk zijn. Dit is geen pretje en voor iemand met cerebrale parese, NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) of een andere vorm van hersenletsel, autisme, een angststoornis zoals pleinvrees, HSP of iets anders hebt waardoor je erg gevoelig bent voor prikkels of angstig bent.

Zoals je wel weet heb ik cerebrale parese en mijn zoon heeft autisme. We zijn allebei gevoelig voor prikkels en erg chaotisch. Omdat ik (nog) geen rijbewijs heb, reizen we vaak met het OV. Het liefste met de trein. Dat gaat erg goed omdat ik bepaalde dingen doe of bij me heb, als ik met de trein of bus reis. Zowel samen met mijn zoon als alleen. Deze dingen deel ik vandaag op de blog! Ik heb al vaker geschreven over reizen met de trein, maar deze keer gaat het echt over reizen als je gevoelig bent voor prikkels en angsten.

Voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk, zorg dat je je reis van te voren plant (zie volgende punt.). Zorg er voor dat je je spullen die mee moet nemen klaar legt, dat je je ov chipkaart op een goede maar voor jou makkelijk bereikbare plek hebt in je tas of jas. Ik heb die van mij altijd in een voor- of zij-vakje van mijn tas zitten in een hoesje.

Regel van te voren reisassistentie bij NS of andere hulp als je dat nodig hebt. Voor mijn zoon maakte ik een boekje met een hele planning voor de dag toen we naar het Spoorwegmuseum gingen.

Mijn geplande treinreis
Mijn geplande treinreis

Plannen!

Van te voren de reis plannen helpt mij enorm als ik weg ga. Het geeft mij enorm veel rust en overzicht, aangezien ik (vanwege cp) geen overzicht heb en erg chaotisch ben. Het helpt mij ook om op tijd te vertrekken en op tijd aan te komen. Omdat ik slecht ter been ben, is het ook belangrijk om te weten hoeveel ik moet lopen of dat een station een lift heeft. Zo niet, dan moet ik mijn reis zo plannen dat ik daar geen last van heb. Bijvoorbeeld wanneer ik in Arnhem moet zijn, zal ik mijn reis zo plannen dat ik niet hoef uit te stappen op Arnhem Presikhaaf of Arnhem Velperpoort. Dan ga ik liever met de trein naar Arnhem Centraal en dan reis ik verder met de bus. Daarbij let ik er op dat ik niet hoef te haasten voor de bus. Verder is het ook fijn om te weten in welk type trein ik zit, dit kun je zien in de reisplanner van NS. Zo weet ik of ik hulp moet vragen op bij het en en uitstappen.

Zorg er voor dat je op de hoogte bent van eventuele werkzaamheden op jouw traject. Dit staat ook aangegeven in de planner als je je reis plant. Meestal wordt dat ook omgeroepen in de bus of trein. Ik heb dat een keer niet gedaan en de buschauffeur zei dat ook niet, waardoor ik ineens een heel stuk moest lopen. Dat was erg vermoeiend. Houd dus rekening met eventuele storingen en werkzaamheden.

Probeer ook je reis zo te plannen (als dat mogelijk is), dat je buiten de spits reist. Dan is het meestal een stuk rustiger.

OV chipkaart

Tegenwoordig betalen we voor de bus, trein, tram en metro met de OV-chipkaart. Hoewel niet iedereen het even prettig of makkelijk vindt, vind ik hem erg handig. Geen verschillende kaartjes meer en de kaart houdt bij hoeveel je voor je reis betaalt. Wel moet je ervoor zorgen dat je in- en uitcheckt en dat je voldoende saldo op je kaart heb staan.

Wanneer je je reis plant met de app van NS kun je een notificatie instellen om je hieraan te herinneren. En om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende saldo op je OV-chipkaart hebt, kun je automatisch opladen op je ov chipkaart laten zetten, dan zit je nooit zonder saldo op je OV-Chipkaart. Ook kun je sindskort gebruik maken van NS Flex. Dat is reizen op rekening, die achteraf betaalt. In de NS app kun je trouwens zien of je bent ingecheckt. Ik vergeet dit nog wel eens, als ik bij een paaltje ben ingecheckt. Bij een poortje is het vanzelfsprekend dat je bent ingecheckt.

Als je bent vergeten om uit te checken of bij de verkeerde vervoerder bent ingecheckt, neem dan contact op met de vervoerder waarmee je gereisd hebt.

In de trein of bus of op het station

Koptelefoon

Gebruik een koptelefoon, zodat je minder meekrijgt van geluiden om je heen. Dat kan namelijk erg vervelend zijn. Als ik alleen reis luister ik graag naar muziek of een podcast, maar een audiobook kan natuurlijk ook. Wanneer ik met mijn zoon reis en het is erg druk, draagt hij de koptelefoon. Ik heb dan niks, maar ik wil me op zo’n moment niet afsluiten voor mijn zoon.

Doe iets waar jij rustig van wordt

Als ik een lange reis maak en alleen ben, neem ik vaak mijn laptop of een boek mee. Op mijn laptop kan ik dan een spelletje doen of alvast een blog schrijven of wat anders als er WiFi is. Mijn zoon heeft vaak zijn tablet mee of hij leest de Donald Duck.

Starbucks Nijmegen
Starbucks Nijmegen

Rustige plek

Zoek op het station een rustige plek om te wachten als je wat langer moet wachten. Ik zit graag bij Starbucks of de Stationshuiskamer. Als dat geen optie is sta ik nog wel eens in de OV-servicewinkel. Dat is eigenlijk geen wachtplek, maar mijn ervaring is wel dat het er een stuk rustiger (en lekker warm!) is (in ieder geval op Arnhem CS).

Zoek in de trein of bus naar de meest rustige plek. Vaak stappen veel mensen op de zelfde plek in, waardoor het op de ene plek heel druk is, maar op andere plekken misschien wel bijna leeg.

StiltecoupƩ

In Intercity’s is er een stiltecoupĆ© aanwezig. Daar moet iedereen stil zijn, helaas houdt niet iedereen zich aan die regel. Het is er wel veel stiller dan in andere coupĆ©’s. Ook heb je in sommige treinen werkzones, waar je kunt werken en zachtjes moet praten.

Switchen naar de eerste klas

Als je met de trein reist kun je ook kiezen om in de eerste klas te gaan zitten. Hiervoor moet je dan van te voren een apart kaartje kopen. Als je gebruik maakt van NS Flex kun je dat aangeven in je mijn NS account.

Handig!

Oefenen

Reis je minder vaak of voor het eerst met het OV? Vind je het eng of moeilijk? Oefen alvast op een rustig moment overdag! Plan je reis en ga voor een halte of station met bus, tram, metro of trein en weer terug en kijk hoe het gaat. En neem eventueel iemand mee. Gaat het goed, breidt het dan uit naar meerdere haltes of stations. Zo wordt een langere reis maken makkelijker.

De trein op Arnhem Centraal Station

Webcare

Als ik advies of hulp nodig heb bij het plannen vraag ik dat vaak via de Webcare van de vervoerder op Twitter.

Soms zie ik door de bomen het bos niet meer en heb ik hulp nodig. Bijvoorbeeld: Er zijn 1001 verschillende opties om van Brummen naar Apeldoorn te reizen. Voor mij is dat erg onoverzichtelijk. Dan is het fijn als de webcare even meekijkt of meedenkt.

Webcare-accounts van verschillende vervoerders (er zijn er vast nog meer!):

Het mooie Den Haag Centraal.
Het mooie Den Haag Centraal.

Hulp

Vraag hulp op het station aan de medewerkers van het ov bedrijf, of aan de conducteur of de buschauffeur. Of als je met de trein reist, kun je hulp krijgen van reisassistentie van NS als je een lichamelijke handicap hebt. Dit moet je wel van te voren aanvragen. Lukt het niet om zelfstandig te reizen, dan kun je eventueel een OV-begeleiderskaart aanvragen. Hier vind je nog meer informatie over het reizen met een functiebeperking.

Tijd

Misschien wel de belangrijkste tip van deze blog is: Neem de tijd om je reis voor te bereiden en te plannen. Neem ook de tijd voor je reis. Ze zeggen niet voor niets: Haastig spoed is zelden goed. Mijn ervaring is wanneer ik haast heb, dat er dan juist dingen misgaan. Zoals vergeten in te checken, spullen vergeten, onverwachte dingen (die je nooit helemaal kunt voorkomen) enz.

Informatie over toegankelijkheid bij NS

Handige apps

Er zijn talloze apps voor je telefoon, die helpen het reizen met het openbaar vervoer makkelijker te maken en er zijn natuurlijk ook apps die je kunt gebruiken om rustig van te worden. Hierbij mijn favoriete apps.
[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]

[/su_column]
[su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]

[/su_column][/su_row]

Alternatief

Als het echt niet lukt om met het openbaar vervoer te reizen, kun je natuurlijk ook met de taxi of met je eigen auto of fiets gaan. Zelf neem ik overigs als het even kan mijn driewielfiets mee in te trein, zodat ik niet met de bus hoef. Dat scheelt mij een hoop tijd en energie. Een vouwfiets of hulpmiddel zoals een rolstoel of driewielfiets mag meestal gratis mee in de trein. Voor een gewone fiets moet je een fietskaartje kopen.

Dit waren al mijn tips voor het reizen met het openbaar vervoer. Heb jij nog andere tips, laat het me weten in de reactie. Ik ben zeer benieuwd!

3 gedachten over “Reizen met het openbaar vervoer bij prikkels of angst”

 1. Misschien kun je de Valys nog toevoegen? Met hen kun je met de trein en taxi vervoerd worden en hulp krijgen met overstappen.
  Helemaal fantastischā€¦.

  Beantwoorden
  • Dat bedoelde ik dus met taxi. Als het niet gaat met het gewone openbaar vervoer, is het een goede optie. Maar mijn persoonlijke ervaringen met Valys zijn best slecht. Maar nu staat het in jouw reactie.

   Beantwoorden
 2. Wat goed dat je hier een artikel over hebt geschreven! Ook een hoop handige tips. Ik ken ook iemand die hier last van heeft, maar wel elke dag met een mobiliteitskaart naar werk moet reizen. Ik ga dit artikel zeker doorsturen.

  Met vriendelijke groet,

  Anne

  Beantwoorden

Plaats een reactie