Magimix

Review: Magimix CS5200XL Premium

Categorieen:Life

23 reacties

Jullie hebben mijn Magimix keukenmachine al vaker op mijn blog of op social media voorbij zien komen en vast gelezen dat ik er helemaal weg van ben. Daarom wil ik er graag over schrijven. De meeste reviews die ik tegen kwam op het internet, zijn geschreven kort na aanschaf. Deze review wordt anders: Ik heb die van mij namelijk al 3 jaar!

Al jaren gebruik ik een keukenmachine. Koken is echt een hobby van mij, dus de keukenmachine wordt veel gebruikt, aangezien ik door de CP niet goed kan snijden, raspen, hakken, mixen en kneden. Eerst had ik een staafmixer met hakmolentje, maar die kon eigenlijk te weinig, dus kreeg ik mijn eerste echte foodprocessor van mijn moeder cadeau. Een Philips, die heel veel kon. Alleen kon ik niet goed overweg met de sapcentrifuge. Die kreeg ik maar niet op het apparaat. Ook miste ik een kleine kom om bijvoorbeeld een ui te snipperen. Ondanks dat heb ik er een aantal jaar veel plezier van gehad.

Magimix

In 2014 besloot ik om een andere keukenmachine te kopen, die beter aan mijn wensen voldeed. De Philips ging naar mijn moeder en ik kocht zelf een prachtige witte Magimix 5200XL, toen het grootste en krachtigste model dat Magimix had. Inmidels heeft Magimix ook de Patissier en de Cook Expert uitgebracht. Ik koos voor deze keukenmachine omdat:

 • het model compact is,
 • de onderdelen eenvoudig te monteren zijn,
 • er zitten 3 kommen in verschillende formaten bij, ook een klein kommetje, om uien te snipperen,
 • de losse onderdelen zijn makkelijk te vervangen omdat ze ook los te koop zijn bij verschillende kookwinkels,
 • Je kunt de machine uitbreiden omdat er diverse accessoires los te koop zijn.
 • Hij kan alles en vervangt daarmee een hoop kleinere apparaten die ik anders zou moeten aanschaffen en dat geeft zo’n rommel.

Magimix komt uit Frankrijk en heeft ruim 40 jaar geleden de foodprocessor uitgevonden. Al hun apparaten worden ook in Frankrijk gemaakt en zijn van zeer goede kwaliteit.

Kommen:

Bij de machine zitten drie kommen, die in elkaar passen:

 • De grote mengkom, deze gebruik je om deeg te kneden, hakken en te mengen met het grote mes, eiwitten te kloppen etc.
 • De midi-kom, deze gebruik je in combinatie met de rasp en snijschijven.
 • De mini-kom is een klein kommetje met een bijbehorend klein mes, deze kom gebruik je voor het hakken van ui, knoflook of kruiden, ook kun je er sausjes en dressings in maken. Voor kleine hoeveelheden dus!
 • Het deksel met de grote en kleine duwer, die ook weer in elkaar passen. De kleine duwer is tevens en handig klein maatbekertje

Om de foodprocessor te gebruiken moet altijd de grootste kom op de machine geplaatst zijn en de machine werkt alleen als de deksel en de kommen zijn vastgeklikt.

Accesoires:

Bij mijn 5200XL  zitten verschillende accessoires:

 • Klein mes voor in de minikom, om bijvoorbeeld een ui te snipperen,
 • Groot mes voor in de grote kom, om allerlei dingen fijn te hakken en te mixen,
 • Blendermix: Deze ring gebruik je in combinatie met het grote mes in de grote kom en verandert de machine in een blender,
 • spatel,
 • Kneedmes, om deeg te kneden,
 • Eiwitklopper, om eiwitten en slagroom te kloppen,
 • Plakjesschijven van 2 en 4 millimeter, om plakjes te snijden, deze gebruik je in de midi kom of in de grote kom,
 • Raspschijven van 2 en 4 millimeter, om te raspen, deze gebruik je in de midi kom of in de grote kom,
 • Citruspers,
 • bakkit, een bakvorm waarin je ook kunt kneden.
 • Smoothiemix kit, een sapcetrifuge,
 • en een pureerkit, om bijvoorbeeld aardappelpuree mee te maken.

De kleinere accessoires zitten in een handige opbergbox.

Daarnaast heb ik er een blokjes/staafjes kit en een parmezaanrasp bijgekocht, verder kun je nog allerlei accessoires kopen.

Hoe ik de Magimix gebruik:

De keukenmachine doet eigenlijk alles waar ik normaal gesproken hulp bij nodig had zoals dingen snijden, hakken, kneden, mixen, fruit uitpersen. Ik had wel moeite met bepaalde dingen, zoals de schijven losmaken van het hulpstuk en het voedsel uit de kommen krijgen, ik heb hiermee geoefend tijdens de ergotherapie in het ziekenhuis. Nu kan ik het eten makkelijk uit de kommen halen en de schijven van het hulpstuk verwijderen. Alleen de blokjes en staafjes kit om blokjes van 1 bij 1 cm te snijden, vind ik lastig te gebruiken bij wat hardere ingrediënten.

Zo maak ik nu de kommen leeg.

De Magimix staat bij mij standaard op het aanrecht, zodat hij altijd klaar is voor gebruik. Persoonlijk vind ik ook dat je keukenmachines niet op moet willen bergen in een kastje, dan ga je zoiets niet gebruiken. En het is zonde om zo’n beauty op te bergen in de kast!

Keukenmachines zijn over het algemeen best zwaar. Voor mij is het apparaat te zwaar om te tillen. Doordat hij zo zwaar is, staat hij ook erg stabiel en stuitert hij niet over het aanrecht.

Voordelen:

 • Het apparaat is makkelijk te bedienen met één hand.
 • De 5200XL vervangt heel veel kleine keukenapparaten. Dat vind ik erg fijn aangezien ik graag mijn aanrecht zo leeg mogelijk heb.
 • De Magimix heeft een inductiemotor, die zelf de snelheid aanpast aan hetgeen wat er in het apparaat zit. kneden doet hij bijvoorbeeld langzamer dan iets raspen. Hierdoor is de bediening erg eenvoudig. Er zitten namelijk maar drie knoppen op: Stop, auto en pulse. Op de motor zit 30 jaar garantie en op de rest 2 jaar.
 • De service van Magimix is erg netjes.
 • De handleiding is ontzettend duidelijk en staat boordevol tips en recepten. Daarnaast heeft Magimix ook een handige app met allemaal recepten

Nadeel:

De kommen zijn erg gevoelig voor de vaatwasser. Als je de kommen en de deksel toch in de vaatwasser doet, adviseert Magimix de kommen op maximaal 40 graden te af te wassen. In mijn kommen en deksel zaten op een gegeven moment allerlei barsten, door het afwassen in de vaatwasser op hogere temperatuur. Ik heb toen allemaal nieuwe kommen van Magimix gekregen onder garantie. Ik kan het niet afwassen dus hier gaan ze gewoon de vaatwasser in. Mijn nieuwe vaatwasser kan op 40 graden afwassen, dus hopelijk gaat het nu goed.

De nieuwe kommen.

Conclusie:

Ik vind het een geweldig apparaat. Hij kost wel wat, namelijk rond de 500 euro, maar dan heb je ook wat. Ik zie het meer als een investering, want de komende 20 a 30 jaar ben ik voorzien van een goedwerkende keukenmachine. Ik zie namelijk af en toe wel wat berichten voorkomen van mensen die na 30 jaar nog steeds erg blij zijn met hun Magimix!

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

23 gedachten over “Review: Magimix CS5200XL Premium”

 1. Zo, ik ben toch een partijtje jaloers… 😉 Wat een geweldig ding! En heerlijk dat je nu weer zoveel meer zelf kunt doen. Als ik ooit de loterij win, of rijk wordt, ga ik zeker eentje aanschaffen… Want je hebt gelijk, die gaan de rest van je leven mee. 🙂

  Beantwoorden
 2. Goed verhaal en ik ga mij er zeker in verdiepen. Ideaal dat je er zoveel mee kunt en het makkelijk schoon kunt houden. De service is blijkbaar ook goed of niet? De prijs is het wel waard denk ik omdat je er ook zo lang mee doet. Dan is het uiteindelijk goedkoper. Ikken het merk niet maar nu wel, dankzij jou! Thanks!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie