De Purpuz Planner

Review: Purpuz Planner. Werkt het?

Categorieen:Life

17 reacties

Ik ben de laatste tijd heel erg bezig met plannen, organiseren en structuur aanbrengen in mijn leven. Tijdens mijn revalidatie heb ik geleerd dat het voor mij erg belangrijk is dat ik dagelijks een planning maak zodat ik overzicht heb over mijn dag en weet ik hoe ik mijn energie het beste over de hele dag kan verdelen. Ik gebruik hiervoor Google Calendar, die voor mij inmiddels onmisbaar is geworden. Ondanks dat ik een digitale agenda gebruik, blijf ik gewone papieren agenda’s en planners prachtig vinden. Gewoon hoe ze eruitzien, maar ook om er gewoon je gedachten in kunnen krabbelen en papiertjes met notities in te stoppen. Ik kreeg de kans om de Purpuz Planner uit te proberen, ook zo’n prachtige planner op papier.

De Uitleg van de Purpuz Planner.
De Uitleg van de Purpuz Planner.

Hoe is de Purpuz Planner ontstaan?

De Purpuz Planner is bedacht door Clen Verkleij. Clen had een goede baan en was succesvol in wat hij deed. Toch ging het niet zo goed met hem, want hij liep een burnout op. De balans tussen gezond leven  en het halen van zijn doelen was weg. Clen besloot naar een coach te gaan die hem hielp om overzicht te krijgen over zijn leven en doelen op te stellen waar Clen aan wilde werken. Door de hulp van zijn coach heeft Clen zijn leven weer op de rit gekregen.

De tools die hij hierbij leerde te gebruiken besloot hij te bundelen in een prachtige planner die hem elke dag helpt bij het bepalen, plannen en uitvoeren van zijn (nieuwe) doelen. Een van die doelen was, dat hij iedereen wilde helpen met balans aan te brengen in het leven door middel van deze tools. En dat heeft Clen gedaan door de Purpuz Planner uit te brengen.

De maandplanning
De maandplanning

De Purpuz Planner

De Purpuz Planner is een agenda en een werkboek in een. Het helpt jou om je doelen stap voor stap te bereiken. Het is een prachtige agenda. Het heeft een grijze kaft met op de voorkant koperkleurig logo op de voorkant. Binnenin worden er groene, blauwe, grijze en paarse aardetinten als accentkleuren gebruikt. Dit in combinatie met het strakke simpele ontwerp geeft de planner een chique uitstraling, waardoor je de agenda niet alleen voor persoonlijke doeleinden, maar ook zakelijk kunt gebruiken.

De planner bestaat uit 3 delen: En mooie uitgebreide uitleg (deze planner vereist enige uitleg), een agenda met een maand- en een weekindeling en achterin zit het werkboek. De agenda bevat ook nog twee reflectiepagina’s die je aan het einde van de maand moet invullen.

Er staan daarnaast prachtige quotes en foto’s door de planner heen. Echt iets wat bij mij past aangezien ik vaak inspiratie haal uit quotes en deze ook deel. Mijn favoriete quote in de planner:

‘If you fail to plan, you are planning to fail’ – Benjamin Franklin

De Purpuz Planner kost 34,95, maar als je dat te duur vindt, kun je het ook gratis downloaden van de website.

Agenda

Het agendagedeelte heeft een maand en weekplanner.  Bij elke week en maand vind je extra ruimte om aan je doelen te werken, dit zorgt voor extra focus op je doelen. De maand en week check-ins helpen je om je doelen voor ogen te houden en balans in je leven aan te brengen. Ook heb een gedeelte dat de creatieve ruimte wordt genoemd. Hier kun je korte notities of kleine tekeningetjes in kwijt. Bij de weekplanner is er ruimte voor een kleine dagreflectie.

Ik vind de weekplanning erg handig. Het geeft me overzicht over mijn week en mijn todo’s. Maar met de maandplanning kon ik niks, voor mijn gevoel was ik dingen dubbel aan het doen. Ik vond het erg lastig om deze te gebruiken. Misschien komt dat wel omdat ik Google Calendar gewend ben, waarbij je kunt switchen tussen onder andere een maand en weekplanning.

De weekplanning
De weekplanning

Werkboek

Het werkboek bevind zich achterin. Dit is bedoeld om stappenplannen in uit te werken. Het begint met een uitgebreide stappenplan om je uit te leggen wat de bedoeling is. Het werkboek heeft 8 tools en 9 stappen waarmee jij je doelen kunt behalen. Mocht je niet genoeg hebben aan het uitgebreide werkboek, dan kun je extra bladen downloaden van de website:

Stap 1: Visualiseer je dromen

Als eerste maak je een Purpuz map. Je maakt een soort mindmap van je leven hoe er nu uitziet en hoe je dat er over 3 jaar uitziet. Hier neem je 10 minuten voor. Persoonlijk vind ik het heel prettig om mindmaps te maken. Het geeft me overzicht en ik kan dan bijvoorbeeld sneller een blog schrijven.

Stap 2: Stel prioriteiten

Nu ga je je dromen ordenen door prioriteiten te stellen, dit doe je door de Purpuz Matrix in te vullen. Dit is gebaseerd op de prioriteitenmatrix van Eisenhower. Hiermee ga je voor jezelf na aan welk doel je als eerste wil gaan werken en welke als tweede enzovoorts. Ik vind dit voor mij ook heel handig werken aangezien ik hier moeite mee heb. Ik kom in een andere blog op het prioriteiten stellen terug.

Stap 3: Kies je eerste doel

Na stap 2 weet je wat jij het belangrijkste vindt om aan te werken. In stap 3 ga je deze visualiseren. Dit helpt om je te laten zien wat je doel concreet inhoudt. Dit vind ik een handige manier om je doel concreet te maken, want als je iets tekent dan is het duidelijk. Dit werkt vooral goed voor beelddenkers.

Ruimte voor de maandelijkse reflectie
Ruimte voor de maandelijkse reflectie

Stap 4: Deel je doel op in stappen

Bij deze stap verdeel je je doel in zoveel mogelijk subdoelen. Je subdoelen deel je weer op in kleinere stappen zodat de details zichtbaar worden. Dit werkte voor mij heel goed, zo kreeg ik inzicht in wat er nodig was om mijn doel te te behalen.

Stap 5: Maak een Purpuz Pad

In stap 5 ga je bedenken in welke volgorde je je stappen gaat zetten, wanneer je je doel bereikt wil hebben en hoe lang je over elke stap gaat doen. Ik liep bij deze stap helemaal vast. Ik vind het namelijk heel erg lastig om te bedenken hoe lang ik ergens over doe omdat het bij mij meestal langer duurt dan ik in eerste instantie had bedacht. Daarom kom ik ook regelmatig te laat op afspraken. Tijd inschatten is heel moeilijk.

Stap 6: Bepaal een deadline

In deze stap ga je een deadline voor jezelf bepalen. Ook iets wat ik dus heel moeilijk vind aangezien ik niet kan inschatten hoe lang ik erover zal doen. En natuurlijk kan ik mijn plan gaande weg bijstellen, maar het blijft een lastig dingetje.

Stap 7: Maak een maandplanning

Bij deze stap bepaal je je maanddoelen. Je vult hierbij de maandcheck-in in voor extra focus en je vult de maandplanning in. Ik had hier dus moeite mee. vooral omdat ik het niet gewend ben om zowel een week als maandplanning te gebruiken. Dit was voor mij erg omslachtig.

De uitgebreide uitleg in het werkboek.
De uitgebreide uitleg in het werkboek.

Stap 8: Maak een weekplanning

Nadat je je maandplanning hebt gemaakt, maak je je weekplanning, hierbij zet je de dingen die je in je maandplanning hebt gezet voor die week. Eventueel pas je deze aan als dat nodig is. Ook bepaal je aan welke stappen je in die week wil werken en bepaal je je week todo’s.

Stap 9: Maak een dagplanning

Naast een maand en weekplanning, maak je een planning voor je dag. Je kijkt of je je plannen voor die dag nog moet  wijzigen en aan welk doel je vandaag gaat werken. Je sluit je dag af met een korte dagreflectie. Dit sluit voor mij het meeste aan mij mijn behoeften. Ik maak elke dag een dagplanning en kijk of er nog eventuele wijzigingen zijn. Samen vormen deze dagplanningen mijn week en maandplanning.

Conclusie

Ik vind de Purpuz Planner prachtig om te zien. Ik durf er bijna niet in te schrijven zo mooi vind ik hem. De planner is van goede kwaliteit, het papier is mooi en de kaft is stevig. Dat is ook wel te zien aan de prijs. Met prijskaartje van 34,95 euro vind ik hem best duur. Maar als je dat er niet aan uit wil geven, kun je de planner gratis downloaden en zelf uitprinten.

Qua gebruiksgemak vind ik de methode voor mezelf bes omslachtig. Ik vind het persoonlijk best lastig om een planning te maken. Ik ben voor mezelf al blij als ik de dingen gedaan kan krijgen die ik wil doen. Het elke dag bewust stil staan bij mijn doelen en deze helemaal uitstippelen vind ik lastig, maar dit heeft meer met mij te maken dan met de planner. Het is voor mij ook niet echt overzichtelijk op deze manier. Ik vond de weekplanning wel heel erg handig met die dagreflectie erbij. Dat gaf mij wel het overzicht wat ik nodig had. De rest is voor mij nogal omslachtig en voelt aan als veel werk.

Plannen is voor mij sowieso al heel lastig door mijn eigen beperkingen en dat maakt het werken voor mij met de planner lastig. Misschien is het een kwestie van wennen en kan het voor anderen wel heel erg behulpzaam zijn. De tools zijn namelijk erg handig.

Ik vind de Purpuz Planner zeker een aanrader, het idee is goed, maar niet voor mij, tenzij ik hierbij hulp van een coach heb. Wat voor mij werkt, kan een ander weer heel onhandig vinden en andersom.

Wat vind jij van de Purpuz Planner?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Purpuz. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

17 gedachten over “Review: Purpuz Planner. Werkt het?”

  1. Wat een fijne review! Ik ben al tijden op zoek naar een fijne planner, maar de prijs houdt me inderdaad erg tegen. Wat als ik het niets vind? Fijn dat je ook de link naar de gratis versie deelt, die ga ik zeker downloaden. Wie weet is dit wel iets voor mij.

    Beantwoorden

Plaats een reactie