De nieuwe IJsselbrug, tijdens mijn fietstocht op vrijdag zomer

Chaos: Op een ding tegelijk focussen

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

Vorige week schreef ik dat het zo’n chaos is in mijn hoofd. Ik wil te veel en ik ben te veel tegelijk aan het doen. Dat werkt niet. Sommige mensen zijn erg goed in multi-tasken, maar ik niet. Ik kan maar een ding tegelijk. Focussen lukt me niet. Ik merk dat wanneer ik meerdere dingen tegelijk  moet doen, dat een van de dingen mislukt. Of het gaat allebei niet. Bijvoorbeeld: Ik kan niet koffiezetten en praten tegelijk. Als ik dat doe vergeet ik een nieuwe koffiepad erin te doen of ik druk de verkeerde knop in, waardoor mijn kopje overstroomt. Ook bij fysiotherapie kan ik niet praten en tegelijk bijhouden hoever ik ben met een bepaalde oefening. Ook koken en tegelijkertijd op mijn zoon letten lukt me ook niet.

Chaos in mijn hoofd.

Zo werkt het ook met de chaos in mijn hoofd, waarover ik dus schreef. Als ik met zoveel dingen bezig ben, dan kan ik niks afmaken of een knoop doorhakken. Ik heb dan het gevoel alsof ik steeds achter de feiten aanloop. Ik kan me du nergens echt op  focussen.

Multitasken

Multitasken is het uitvoeren van meerdere dingen tegelijk. Vaak wordt er gezegd dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen. Hier zit echt de uitzondering. Maar eigenlijk is multitasken niet handig. Het is niet efficiënt en het kost meer energie. Je kunt misschien wel meerdere dingen tegelijk, als het maar niet te ingewikkeld is stelt het RTL Nieuws. Als je meerdere dingen tegelijk doet, is de kans groter  dat je fouten maakt. Dit komt omdat het werkgeheugen in je hersenen maar een taak tegelijk kunnen uitvoeren. Vandaar dus dat ik niet kan praten en koffie zetten tegelijk. Mijn hersenen kunnen dat niet tegelijk verwerken. De kans is dus ook groot dat het jou niet lukt om deze blog te lezen en iets anders tegelijk te doen.

Hoe kun je op een ding focussen?

Zet je Smartphone en internet uit.

Ik ben zelf vrij snel afgeleid door sociale media en ben geneigd om tussendoor op Facebook of Twitter te kijken. Het is helemaal niet nodig op zo’n moment en het zorgt er voor dat je minder aandacht hebt voor hetgeen waar je werkelijk mee bezig bent. En daarnaast ben je langer bezig met je werk.

Ook kun je het internet uitzetten zodat je niet verleid wordt om te kijken op allerlei websites die niet zo relevant zijn. Dit is natuurlijk niet handig als je juist het internet nodig hebt voor je werk.

Overzicht.

Maak een planning of een lijstje met alles wat je moet of wil doen. Dit zorgt voor overzicht en rust in je hoofd. Je hoeft dan niet aan alles te denken wat je nog moet doen. Zo maak ik elke dag een planning voor de volgende dag in Google Calendar en maak ik to do lijstjes in  Google Keep. Hierdoor ben ik rustiger en heb ik het overzicht, die ik zelf niet zou hebben.

Deadlines.

Voor mijn blog maak ik altijd deadlines. Ik publiceer altijd op maandag en donderdag een nieuwe blog. Dus dan moet het gewoon af zijn. Dit zorgt ervoor dat ik nu op de avond ervoor hartstikke geconcentreerd bezig ben met het schrijven van deze blog. En dat jullie weten wanneer ik een nieuw bericht online zet is alleen maar een goede stok achter de deur!

Mindfullness.

Ik heb al vaker deze tip gegeven. Door mindfullness oefeningen te doen leer je je aandacht vast te houden bij een ding. Om deze oefeningen te doen kun je een cursus volgen bij jou in de buurt, maar je kunt ook allerlei apps downloaden voor je telefoon. Zelf gebruik ik de Mindfullness App van VGZ.

De laatste tijd hoor ik ook goede dingen over Headspace, een combinatie van mindfullness en meditatie.

Hoe zorg jij dat jij je kunt focussen op een taak?

2 gedachten over “Chaos: Op een ding tegelijk focussen”

  1. Herkenbaar hoor, ik heb er ook last van. Wanneer mijn hoofd vol zit, sla ik dicht en kan ik geen beslissingen meer nemen. Ik moet dan de dingen één voor één aanpakken en op een gegeven moment gaat het wel weer. Minder met smartphone bezig zijn helpt en ik functioneer niet zonder lijstjes. En schoonmaken werkt bij mij bijzonder goed haha! Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd 🙂

    Beantwoorden
    • Precies! Ik kan ook niet zonder planning. Google Calendar gebruik ik om een planning te maken Ook zet ik er mijn todo’s in. Of ik gebruik Google Keep hiervoor. Schoonmaken en opruimen helpt ook inderdaad, daarom vind ik het fijn om altijd een opgeruimd huis te hebben. Geeft rust en overzicht.

      Beantwoorden

Plaats een reactie