Koptelefoon

Review: Sony MDR-XB650BT vs Bose QuietComfort 35 Wireless II koptelefoon

Categorieen:Life

3 reacties

Ik ben dol op muziek luisteren. Vroeger luisterde ik vaak muziek in mijn kamer, waar ik mijn eigen stereotoren had. Ik nam cassettebandjes op van de radio en luisterde deze dan terug of ik luisterde deze op mijn Walkman. Later gebruikte ik discman’s en losse MP3 spelers. Tot ik via mijn telefoon muziek kon luisteren. Ik gebruikte altijd simpele oordopjes. Makkelijk in gebruik en het viel eigenlijk niet zo op. Alleen het geluid was nogal rot, maar ja ik deed het er maar mee. Als tiener zijnde was het ook prima. Later kocht ik oordopjes van betere kwaliteit. Altijd Sony, want die gingen lang mee en het geluid was mooi. Koptelefoons vond ik niks. Ik vond ze lomp en groot. Bovendien heb ik een klein hoofd, dus menig koptelefoon bleef niet zitten.

Nu is dat wel anders. Muziek luister ik vaak als ik onderweg ben met met openbaar vervoer. Ik vind het dan erg prettig om muziek te luisteren. Even een moment om te ontspannen en even mijn hoofd leegmaken. (Door mijn beperking ben ik gevoelig voor prikkels.) Dit doe ik zelf natuurlijk als ik alleen reis. Maar als mijn zoon mee is, gebruikt hij ook regelmatig de koptelefoon, zodat hij niet overprikkeld raakt. Door zijn autisme heeft hij hier sneller last van, net zoals ik, door mijn cp.

Thuis luister ik ook graag muziek, ik heb het idee, dat ik me dan veel beter kan focussen en concentreren.

Links de Sony MDR-XB650BT en rechts de Bose QuietComfort 35 Wireless II.
Links de Sony MDR-XB650BT en rechts de Bose QuietComfort 35 Wireless II.

Sony MDR-XB650BT Koptelefoon

Bij mijn Sony Xperia X kreeg ik een gratis koptelefoon, de Sony MDR-XB650BT. Tot mijn verbazing bleef deze goed op mijn hoofd zitten. En wat was het geluid prachtig! Veel mooier dan het geluid van mijn oordopjes. Daar kon ik dus maar liefst 30 uur achter elkaar van genieten.Ook de koptelefoon zelf vond ik erg mooi. Een strak minimalistisch ontwerp, die je terugziet in de meeste apparaten van Sony, zoals bij mijn tv bijvoorbeeld. Voor het eerst had ik ook geen onhandige kabeltjes die in de knoop raakten als ik deze in mijn tas had.

Wat ik wel jammer vind is dat bij veel beweging, de koptelefoon wel van mijn hoofd viel. En je kunt de koptelefoon niet gebruiken, als hij met een kabel is aangesloten. Dus als de batterij leeg is, moet je hem eerst opladen voor je hem kunt gebruiken. Later begon ik het jammer te vinden dat deze koptelefoon de omgevingsgeluiden niet onderdrukt. Ook voor mijn zoon, die de koptelefoon soms ook gebruikt om geen last te hebben van geluiden om zich heen. Het laatste minpunt is, dat de Sony niet in te klappen is en dus best veel ruimte inneemt in je tas. Ook zit er geen opberg-hoes bij, deze heb ik los gekocht.

Voordelen:

  • Mooi geluid met diepe bass
  • Prachtig ontwerp
  • NFC
  • Prijs ligt rond de 100 euro

Nadelen:

  • Niet met kabel te gebruiken
  • Geen noise-canceling
  • Niet in te klappen
  • Geen opbergetui meegeleverd
Sony MDR-XB650BT in de apart gekochte case
Sony MDR-XB650BT in de apart gekochte case.
De Sony MDR-XB650BT op mijn hoofd.
De Sony MDR-XB650BT op mijn hoofd.

Bose QuietComfort 35 Wireless II koptelefoon

Na twee jaar is mijn telefoon wel aan vervanging toe. Hij is erg traag geworden. Ik wilde kijken of ik weer aan de pre-order actie van Sony mee kon doen. Deze keer zit er een koptelefoon bij die wel noise-canceling had. Dus we gingen naar de winkel om telefoons en koptelefoons te bekijken. Daar probeerde ik die Sony koptelefoon uit, maar ook deze Bose QuietComfort 35 Wireless II koptelefoon. Eigenlijk vond ik de Sony niet zo handig qua bediening, een soort touch-achtig iets. En het geluid vond ik mooi, maar minder mooi dan de Bose.

De Bose QuietComfort 35 Wireless II in geklapt in de case.
De Bose QuietComfort 35 Wireless II in geklapt in de case.

Op de Bose QuietComfort 35 Wireless II was ik gelijk verliefd! Hij had alles wat ik in een koptelefoon zoek. Dus prachtig geluid, zowel draadloos als met bijgeleverde kabel te gebruiken, noise-canceling, compact op te bergen in bijgeleverde hoes. De Bose zit beter op mijn hoofd dan mijn Sony. Ik denk dat deze net wat kleiner valt. En de noise-canceling werkt goed. Daarnaast kun je een app downloaden waarmee je de instellingen kunt beheren. Met deze koptelefoon kun je met noise-canceling aan 20 uur naar muziek luisteren en 40 uur zonder noise-canceling.

Ik vind het ontwerp van de Bose mooi, maar minder mooi dan het strakke minimalistische ontwerp van Sony. Nog een nadeel is dat hij erg duur is, maar daarmee krijg je wel veel meer dan bijvoorbeeld mijn oude koptelefoon. Zoals onder andere een beter geluid, noise-canceling en een opbergetui.

Voordelen:

  • Noise-canceling
  • Prachtig geluid
  • Draadloos via Bluetooth maar ook via kabel te gebruiken
  • Inklapbaar en etui bijgeleverd
  • NFC

Nadelen:

  • Duur, prijs ligt rond de 370 euro
  • Ontwerp is minder strak
De Bose QuietComfort 35 Wireless II op mijn hoofd.
De Bose QuietComfort 35 Wireless II op mijn hoofd.

Sony MDR-XB650BT vs Bose QuietComfort 35 Wireless II

Zoals je kunt lezen, geef ik dus de voorkeur aan koptelefoons boven oordopjes. Het geluid is veel mooier en je hebt bij een draadloze versie geen onhandige kabeltjes die in de weg of in de knoop zitten. Hoewel je tegenwoordig ook draadloze oordopjes hebt. Daarnaast vind ik het ook prettig dat er letterlijk niks in je oren zit. Toch heb ik altijd oordopjes bij me, als reserve. Dit omdat ik met regen liever geen koptelefoon op heb en als het heel erg koud is en een muts draag, dan is er geen plek meer voor een koptelefoon. De Sony vond ik ook niet prettig zitten met een sjaal om. Bij de Bose lijkt dit zo op het eerste gezicht een stuk beter, maar hoe dat voor langere tijd is, weet ik nog niet.

De noise-canceling is echt heerlijk. Op dit moment heb ik de wasmachine aan en deze hoor ik gewoon bijna niet met de Bose koptelefoon. Met de Sony hoor je duidelijk verschil. En daarnaast vind ik het prettig wanneer je gewoon verder kunt luisteren, als de batterij leeg is. Ook een opbergetui is erg handig. Ik heb altijd een rugzak bij me dus meenemen is geen probleem. Beide koptelefoons passen echter niet in een kleine schoudertas.

Bij de Sony koptelefoon wordt alleen een oplaadkabeltje meegeleverd. Bij de Bose, zit een oplaadkabel, een opbergetui en een kabel om 'm bedraad aan te sluiten aan een apparaat dat muziek afspeelt.
Bij de Sony koptelefoon wordt alleen een oplaadkabeltje meegeleverd. Bij de Bose, zit een oplaadkabel, een opbergetui en een kabel om ‘m bedraad aan te sluiten aan een apparaat dat muziek afspeelt.

Conclusie:

Sony en Bose hebben beide hele goede koptelefoons in het assortiment in verschillende prijsklassen. De Sony MDR-XB650BT is een fijne koptelefoon, voor wie geen extra poespas wil en toch mooi geluid. Als je net zoals ik behoefte hebt aan een koptelefoon met noise-canceling en andere extra’s dan is de Bose QuietComfort 35 Wireless II echt een aanrader.

De Sony MDR-XB650BT ga ik aan mijn moeder geven. Zij zocht nog een fijne koptelefoon.

Wat gebruik jij het liefste? Oordopjes of een koptelefoon?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

3 gedachten over “Review: Sony MDR-XB650BT vs Bose QuietComfort 35 Wireless II koptelefoon”

  1. Leuke foto’s! Fijne review ook. Noise cancelling lijkt me best handig omdat ik ook snel overprikkeld ben (ik wist niet dat jij dat ook had joh). Alleen die prijs! Jee, wel ‘ff sparen dan.

    Beantwoorden
    • Dankjewel! Ik vind het erg fijn! Het is inderdaad wel duur, maar ik zie het ook echt als een investering. Je kunt eventueel ook kijken naar andere/goedkopere koptelefoons met noise-canceling. Of idd ff sparen haha.

      Ja komt door m’n beperking. Mijn hersenen zijn beschadigd.

      Beantwoorden
  2. Ik sport met een draadloze koptelefoon en dat is voor mij ideaal. Minder is inderdaad dat ik de muziek van de sportschool ook nog hoor, vooral in de buurt van boxen

    Beantwoorden

Plaats een reactie