Overzicht periode

Hoe ga je met een drukke periode om?

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

De afgelopen periode had ik het erg druk. Ik was druk bezig met campagne voeren en woonde fractievergaderingen bij. Daarnaast had ik natuurlijk ook nog mijn blog om bij te houden, mijn gezin en het huishouden. Onwijs leuk allemaal! Maar het is wel erg druk en had ik moeite met mijn energieverdeling. Toen ik nog stage liep, had ik het dus altijd zo druk. Ik snap nu ook echt niet, hoe ik dat vol heb kunnen houden. Waarschijnlijk was dat een soort van overleven, omdat je dan zoveel moet doen.

Het gaat nu veel beter met me, nu ik mijn dagen niet meer zo vol plan. Alleen heb ik nog steeds de neiging om mijn dagen te vol in te plannen. Daar probeer ik aan te werken. Toch denk ik dat je er niet onderuit komt, dat je soms een hele drukke periode hebt, waarin er van alles tegelijk gebeurt. En dat is niet erg, zo lang het maar van korte duur is. Voor mij is dat hooguit een maand tot 6 weken. Ik denk dat een langere periode van drukte voor mij te veel wordt.

Afgelopen periode

Toen ik het de afgelopen periode zo druk had, hield ik geen rekening met mijn energieverdeling. Ik plande te veel in en deed maar wat. Waardoor mijn energieniveau op en neer ging. De ene dag kon ik prima meekomen, terwijl ik de andere dag de hele dag doodmoe op de bank zat. Ook had ik last van tijdsdruk, waardoor ik stress had omdat ik steeds het gevoel dat ik tijd te kort kwam. Op het eind, toen het als maar drukker werd, nam ik maatregelen, waardoor ik het ondanks de drukte veel beter aankon.

Ik besloot om de dingen die ik moest doen, van te voren in te plannen en prioriteiten te stellen. Niet makkelijk, maar uiteindelijk wel beter.

Hoe ik omging met alle drukte

Zoals ik al schreef Heb ik een aantal dingen gedaan om met de drukte om te gaan. Deze dingen paste ik toe:

Prioriteiten stellen

Ik probeerde mijn prioriteiten te stellen. De dingen, die echt moesten gebeuren, deed ik en de rest beleef liggen. Zo hadden de verkiezingscampagne en mijn gezin voorrang boven het andere. Pas als ik hiermee bezig was geweest, kon ik verder met het huishouden en mijn blog. Hoewel ik graag heb, dat alles opgeruimd is, vanwege de rust en overzicht, gaf ik hier geen prioriteit aan. Wel zorgde ik ervoor dat het geen grote bende werd, anders ging het tegen werken. En mijn blog is een hobby en het is leuk als ik het bij kan houden, maar ook dit is minder belangrijk dan het bovenstaande. Toch heb ik dit ook kunnen volhouden. Maar dingen als lezen en de html cursus, ben ik niet aan toegekomen.

Plannen

Mijn oorspronkelijke planning werkte niet meer. Ik moest echt prioriteiten stellen. Alleen de dingen die ik echt moest doen plande ik in. Ook zette ik deze op een to-dolijstje voor het overzicht. Het wegstrepen van de dingen die ik had gedaan werkte echt motiverend en de dingen waar ik niet aan toe kwam gingen gewoon mee naar de volgende dag. Tip: neem een vast moment op de dag waarop je de volgende dag plant.

Kleine stappen

Door kleine stapjes te zetten, hield ik mijn blog bij. Normaal gesproken probeer ik altijd vooruit te werken. Dat legde ik maar naast me neer. Ik probeerde nu gewoon een blogpost klaar te hebben voor de maandag of de donderdag. Sommige waren lang en anderen weer kort. En verder hield ik alles up to date. Het scheelde wel dat ik al iets voor uit had gewerkt. Maar vooruit werken of persé een deadline halen, was niet erg. Ook nam ik elke dag even de tijd om de volgende dag te plannen. Omdat ik dan pas weet hoe ik me de volgende dag eventueel zal voelen. (lekker vaag, maar hopelijk wel te begrijpen)

Focus

Als je veel te doen hebt, is het fijn als je je goed kan concentreren. Wat mij altijd helpt is muziek luisteren en niet te veel afleiding. Als mijn vriend en mijn zoon thuis waren, zei ik dat ik nog even aan het werk was en dat ik even mijn koptelefoon opzet zodat zij gewoon hun ding kunnen doen en ik niet steeds afgeleid werd. Met mijn zoon sprak ik een tijdstip af waarop ik klaar was. Door ervoor te zorgen dat je je goed kan concentreren, krijg je namelijk meer gedaan in korte tijd. Dit scheelt energie en de tijd die overbleef kon ik mooi besteden aan mijn gezin.

Op tijd naar bed

Als je moe bent, lukt het niet om een drukke periode door te komen. Het beste is om een regelmatig slaapritme aan te houden. Doordeweeks ging ik rond 22:00 uur naar bed, als dat lukte. Als dat niet lukte, zorgde ik ervoor dat ik overdag een middagdutje deed en dat ik de volgende dag minder inplande. Ook stond ik de volgende dag op de normale tijd op, zodat ik tijd had voor de dingen die ik moest doen.

Vrije dagen plannen

Op sommige dagen plande ik bewust bijna niks in. Op deze dagen nam ik mezelf voor om rustig aan te doen en weer op te laden. Een dag waarop ik bewust niks deed, was donderdag 22 maart, de dag na de gemeenteraadsverkiezingen. Ik wist namelijk al dat het die dag erg druk zou worden. Dus heb ik die dag bijna nik gedaan. Het moest ook, want ik had mijn heup overbelast. Dingen die je op zo’n dag kunt doen zijn de nodige huishoudelijke klusjes en verder lekker ontspannen met de tv aan of een boek erbij. Eventueel kun je ook aan mindfullness of meditatie doen als je daar behoefte aan hebt. Natuurlijk kun je dit ook op de drukkere dagen doen, maar persoonlijk kon ik me daardoor niet genoeg ontspannen.

Hulp inschakelen

Als je aan bepaalde dingen niet toe komt omdat je het zo druk hebt, kun je ook hulp inschakelen van anderen. Mijn schoonmoeder helpt ons al elke week, dus dat was sowieso erg fijn.

Nu

De drukke periode is weer voorbij. Nu ik weer uitgerust ben, is het tijd om weer de boel op orde te brengen. Ik begon op te ruimen en dingen schoon te maken. Zo heb ik afgelopen vrijdag mijn vaatwasser schoongemaakt, door de sproeiers en zeven schoon te maken. Daarna heb ik de vaatwasser laten reinigen met machinereiniger. Ook de wasmachine, koelkast en andere kasten zijn binnenkort aan de beurt. Vaak geeft dit me rust na een drukke periode.

En ik ben weer bezig om alles goed in te plannen, maar ook met vooruit werken met mijn blog.

Hoe ga jij om met een drukke periode?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

2 gedachten over “Hoe ga je met een drukke periode om?”

  1. Vooral dat stukje hulp inschakelen! Vroeger ‘kon ik alles zelluf’ nu heb ik geleerd dat hulp vragen geen schande is. En samen met mijn moeder heb ik opgeruimd. En wat voelde dat goed.
    En zoals je zelf ook schrijft, prioriteiten stellen. Dus de strijkwas heb ik gewoon niet gedaan. Vond dat zo knap!

    Beantwoorden

Plaats een reactie