Werkboek voor een structuurjunkie in spé, laptop, muis en visitekaartje. lijstjes

Boekreview: Werkboek voor een structuurjunkie in spé #1

Categorieen:Life

4 reacties

Vorig jaar kondigde Cynthia Schultz aan dat ze bezig was met een boek uit te brengen over plannen en productiviteit, genaamd: Werkboek voor een structuurjunkie in spé. Mijn eerste gedachte was toen ook gelijk: “Die wil ik hebben!” Niet alleen kan ik zelf alle tips en adviezen uit het boek gebruiken, maar past het ook heel goed bij mijn blog voor een review, aangezien dit thema regelmatig terugkomt.

Toen het boek beschikbaar was om te reserveren, heb ik het gelijk gekocht. Eind december kreeg ik dan eindelijk het boek thuisgestuurd. En wat is het een prachtig boek geworden! Op 1 januari ben ik begonnen om in het boek te werken. Het is een echt werkboek met in totaal 38 opdrachten in 5 hoofdstukken. Ik was van plan om een review te schrijven, als ik er klaar mee ben. Dan pas kan ik namelijk goed mijn mening geven, omdat ik dan de ins en outs goed ken.

Eenmaal aan de gang, besefte ik dat als ik hier goed mee aan de slag wil, dan moet ik er de tijd voor nemen. Dat wil ik dus ook gaan doen, maar dan zou een review wel erg lang duren. Dus ik dacht om nu alvast een review te schrijven en later updates te schrijven over hoe ik Structuurjunkie in spé gebruik en wat ik ervan leer.

Cynthia en ik bij de signeersessie in Zwolle.
Cynthia en ik bij de signeersessie in Zwolle.

Cynthia Schultz

De meeste bloggers zullen Cynthia vast wel kennen van haar oude blog Misslipgloss.nl. Deze blog begon ze in 2006, en groeide uit tot een van de succesvolste beautyblogs van Nederland. Na vier jaar gaf Cynthia haar studie journalistiek op om fulltime te werken aan Misslipgloss.nl. Elf jaar na de start van Misslipgloss besloot Cynthia het helemaal anders te doen en te stoppen met haar beautyblog. Ze wilde een wat meer persoonlijke blog beginnen over niet alleen beauty, maar ook lifestyle, eten, reizen en interieur, de andere dingen die Cynthia erg leuk vindt. Dit werd begin vorig jaar Cynthia.nl.

Ik volgde Misslipgloss.nl al heel lang en het is een van mijn favoriete blogs. Toen ik begon met mijn blog werd Cynthia een inspiratie, dat was ze al, maar nu ook op het gebied van bloggen. Ik heb heel vaak “afgekeken” op Misslipgloss.nl om als voorbeeld voor deze blog te gebruiken, toen ik net begon.

Cynthia heeft al eens eerder een boek geschreven: Beauty. En nu heeft ze dus haar tweede boek uitgebracht: Werkboek voor een structuurjunkie in spé.

Werkboek voor een structuurjunkie in spé

Ik kocht dit boek omdat ik zelf enorm chaotisch ben.Ik heb moeite met plannen en organiseren. Door mijn revalidatie, ben ik erachter gekomen dat het komt door mijn cp en dat ik van mezelf geen overzicht heb op de dingen die ik wil of moet doen. In  het ziekenhuis heb ik geleerd te plannen en dat ik echt structuur nodig heb, anders kan ik niet goed functioneren. Ik ben dus eigenlijk altijd wel bezig met plannen.

Ik vond het zo grappig om te lezen dat de beschrijving op de achterkant, precies mij omschrijft. Het klinkt heel cliché, maar het is echt zo. Inmiddels ben ik 34 jaar, maar weet ik nog niet precies wat ik wil. Maar dat is ook niet zo raar na alles wat er is gebeurt. Maar nu is het tijd om verder te gaan en dat ga ik doen met hulp van dit boek.

De omschrijving op de achterkant.
De omschrijving op de achterkant.

Eerste indruk

Zoals ik eerder al vertelde, het is echt een werkboek met opdrachten. Het heeft een prachtige mintgroene kaft met roségouden details. De kaft is van een soort rubberachtig materiaal gemaakt, erg stevig dus. Ook zit er een wit buikbandje eromheen.

Als ik door het boek blader valt het me op dat er verschillende quotes, persoonlijke ervaringen en adviezen in staan. Dat maakt het boek erg inspirerend. De verschillende opdrachten worden duidelijk door Cynthia uitgelegd op een herkenbare manier. Zo heeft ze het erover dat je ook je je “Netflix-hangmomentjes” ook moet noteren. Het is wel een groot en dik boek, dus je neemt het niet even mee. Maar je krijgt er een hoop voor terug.

Het boek heeft ruim 222 bladzijden en 5 hoofstukken. De 38 opdrachten zijn verdeeld over 4 hoofdstukken en het laatste hoofdstuk bestaat uit allemaal lijstjes die je kunt gebruiken bij het aanbrengen van structuur in je leven. Achter in het boek vind je een aantal inspirerende quotes die uitneembaar zijn.

De hoofdstukken zijn:

Hoofdstuk 1: Bepaal je doelen

In dit hoofdstuk leer je je doelen te bepalen en kom je erachter wat je nu eigenlijk wil, als je dat nog niet wist, zoals ik.

Hoofdstuk 2: Effectief en productief werken

Dit hoofdstuk gaat over hoe je effectief en productief kunt werken. Heel handig voor een niet-efficiënt persoon als ik. Ik ben namelijk in staat om aan 10 dingen tegelijk bezig te zijn en behoorlijk snel afgeleid te zijn.

Hoofdstuk 3: Plannen

Het derde hoofdstuk gaat over plannen. Iets waar ik de afgelopen tijd toch stukken beter in ben geworden en heb geleerd in het ziekenhuis. Toch vind ik wel dat het beter kan en dat hoop ik in dit hoofdstuk te leren.

Hoofdstuk 4: Mail

Mail is ook altijd wel zo’n lastig dingetje. Iets wat om een efficiënte aanpak vraagt. Laatst schreef ik al over Inbox Zero, waar ik nu goed mee bezig ben. Dit zou een mooie aanvulling zijn op het verwerken van de e-mail denk ik.

Hoofdstuk 5 Lijstjes

Lijstjes zijn altijd handig om te maken. Ik zweer bij lijstjes. In dit hoofdstuk vind je allerlei “formulieren” die je kunt invullen om verschillende lijstjes bij te houden zoals to-do lijstjes, een braindump, weekplanner enz.

Wil je extra bladen hebben om bijvoorbeeld aan je doelen te werken? Deze zijn te downloaden via Cynthia’s website. of Vind je het lastig om in het boek zelf te werken omdat het een groot formaat heeft? Pak er een schrift bij of maak de opdrachten in Word op de computer. En gebruik vooral de extra bladen die bij het boek horen.

Ik heb bovenaan dit bericht het filmpje waarin Cynthia alles uitlegt over Werkboek voor een structuurjunkie in spé ingesloten. (Er is Nederlandse ondertiteling beschikbaar voor dove en slechthorende mensen, deze is automatisch gegenereerd) Hier vind je nog meer uitleg over het boek.

Hoofdstuk 1 Bepaal je doelen
Hoofdstuk 1 Bepaal je doelen

Hoofdstuk 1: Bepaal je doelen.

Inmiddels heb ik hoofdstuk 1 al helemaal gedaan. Ik vond het af en toe nog best lastig. En ik heb inderdaad bij de eerste opdracht mijn familie om hulp moeten vragen. En daar kwam uit dat ik als kind ook al bezig was met lezen en schijven in mijn vrije tijd. Doordat de subdoelen niet tijdgebonden zijn, voelt het voor mij flexibel en aanpasbaar. Mijn streefdatum kan ik daarom ook makkelijk bijstellen. Zo was dus ik op een praktische manier bezig om mijn doelen te bepalen. Het doel waar ik aan werk, is aan het werk gaan. Maar hoe en wat moet nog blijken. Hiervoor wil ik in gesprek met het UWV.

In opdracht 4 heb ik mijn huidige werkweek en weekend beschreven en mijn ideale werkweek en weekend beschreven. Omdat ik niet werk, heb ik het veranderd in doordeweeks en het weekend. Wat me vooral opviel is dat ik toch best veel tijd kwijt ben aan niksen en uitslapen in het weekend.

Opdracht 4
Opdracht 4

De laatste opdracht, opdracht 10 ging over het creëren van een visionboard. Iets wat ik eigenlijk nog nooit had gedaan. Maar ineens werd het wel helder wat ik echt wil, ik kan er alleen nog geen beroep aan hangen, maar zoals ik al zei, eerst in gesprek met het UWV.

Pinterest en Powerpoint

Zo handig ben ik niet met knippen, plakken en knutselen, maar bij de uitleg schreef Cynthia als tip om op Pinterest te kijken. Dus dat heb ik gedaan. Alle inspirerende plaatjes heb ik vervolgens in een PowerPoint Presentatie geplakt en uitgeprint. Nu heb ik ze in dit boek geplakt en ik kan ze zo opnieuw printen en ophangen.

Een gedeelte van mijn visionboard
Een gedeelte van mijn visionboard

Inmiddels ben ik begonnen aan hoofdstuk 2 Effectief en Productief werken. Hier vertel ik een andere keer over. Omdat ik er nog niet mee klaar ben, vind ik het lastig om er een echte definitieve conclusie aan te verbinden. Dus hierbij een eerste conclusie tot nu toe.

Conclusie tot nu toe

Ik kan wel zeggen dat ik het werkelijk een prachtig boek vindt. Het boek is gemaakt van goede kwaliteit Het is praktisch en de uitleg van Cynthia is heel duidelijk. De onderwerpen in Structuurjunkie in spé sluiten heel erg aan bij mijn behoefte. Ik kan mezelf ook wel een structuurjunkie noemen omdat ik gewoon niet zonder structuur en plannen kan.

Als je het goed wil doen, kost het wel tijd, maar dat is met al dit soort werkboeken zo. Ik denk wel dat het een mooie investering is in jezelf. Ik ga hier zeker wat aan hebben. Hoofdstuk 1 heeft mij al veel inzicht gegeven.

Wat ik fijn vind is dat het flexibel is. Je hoeft dit niet binnen een bepaalde tijd te doen. Dat scheelt stress. Daarnaast kun je aan verschillende hoofdstukken tegelijk werken. Het boek is wel groot en dik, dus je neemt het niet even mee in je rugzak als je in de trein zit. Het is meer bedoeld om thuis de tijd voor jezelf te nemen en aan de opdrachten in het werkboek te werken. Dat is al iets wat ik lastig vind. Dus kom maar op met de rest van het boek, Cynthia! Ik ben zeer benieuwd!

Het boek is uitgegeven door Blossom Books en is te koop bij alle (grote en/of online) boekhandels in Nederland, waaronder Bol.com. Werkboek voor een structuurjunkie in spé kost € 24,99. 

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

4 gedachten over “Boekreview: Werkboek voor een structuurjunkie in spé #1”

 1. Hoi Rosita,
  Wat leuk om je ontmoet te hebben bij de masterclass structuurjunkie gisteren. Ik heb het erg naar mijn zin gehad en erg veel aan de masterclass gehad.
  Groetjes, Marlies

  Beantwoorden
 2. Hey Rosita,

  Sorry dat het eventjes geduurd heeft, maar eindelijk heb ik dan even op jouw webstekkie rondgeneusd. Leuke blog heb je! Zie dat je ook af en toe over autisme en overprikkeling schrijft – daar zie ik wel dingen in die ik als volwassen autist ook herken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie