Fiets onafhankelijkheid

6 tips om onafhankelijk te zijn van anderen

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

Laatst kreeg ik de jaarafrekening van mijn energieleverancier. Een fijne meevaller! Elk jaar moet ik altijd even terugdenken aan het moment toen ik mijn eerste jaarafrekening kreeg. Toen woonde ik net alleen met mijn zoontje en kocht van het geld wat ik terugkreeg van mijn energieleverancier een basissetje gereedschap een een boormachine. Dat wilde ik graag hebben, omdat ik dat niet had was ik altijd afhankelijk van anderen om iets te repareren. Nu kon ik het zelf of iemand ervoor vragen, maar zelf wel de middelen hebben. Door mijn beperking kan ik natuurlijk niet alles zelf, maar kleine dingetjes wel en ik vond het altijd een fijn idee dat ik wel zelf wat gereedschap in huis had. Het gaf mij het gevoel van onafhankelijk zijn en zelfstandig zijn. Deze twee eigenschappen horen bij mijn normen en waarden.

Onafhankelijk zijn en zelfstandigheid

Onafhankelijk en zelfstandig zijn, zijn twee hele belangrijke dingen voor me. Ik vind het vreselijk om afhankelijk te moeten zijn van anderen. Tot op zekere hoogte ben ik dat ook, want ik kan natuurlijk niet alles zelf, maar dat geldt voor de meeste mensen. Toch probeer ik heel veel zelf te doen en waar dat niet lukt, vraag ik anderen om hulp. Maar eerst probeer ik het zelf. Ik vind het belangrijk om zelfstandig te zijn, veel zelf te kunnen en als ik het niet zelf kan, dan wil ik graag weten hoe het moet, zodat ik anderen die mij helpen dit kan uitleggen.

Alleen wonen

Voordat ik ging samenwonen, heb ik 5 jaar samen met mijn zoontje alleen gewoond. Dat was niet altijd even leuk, maar ik heb daar veel van geleerd:

 • Financiën te beheren,
 • Kleine technische dingetjes te verhelpen,
 • Koken,
 • Mijn eigen zaken regelen,
 • Problemen oplossen,
 • En mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Hierdoor heb ik geleerd om onafhankelijk te zijn en zelf veel te doen. (niet alles want ik kreeg hulp van de thuiszorg, voor het huishouden.)

Ik ben enorm dankbaar, dat ik een tijdje alleen heb gewoond.

Mijn fiets

Fiets kapot.

In het onafhankelijk zijn is mijn driewielfiets erg belangrijk voor me. Helaas heb ik sinds een paar weken problemen met de trapondersteuning. De lampjes geven niet de juiste accustatus aan. En op een gegeven moment hield de trapondersteuning er gewoon mee op, terwijl de accu zo goed als vol was.

Ik heb de leverancier gebeld en zij stuurden een monteur langs. Nu blijkt dat de motor versleten is en dat de accu en de lader vervangen moeten worden. De hele trapondersteuning is dus kapot.

Of de fiets gerepareerd gaat worden weet ik nog niet. Het kan maar zo zijn dat ze hem afschrijven omdat de reparatie misschien wel te duur is voor mijn oude intensief gebruikte fiets.

Normaal gesproken vind ik het niet zo erg als ik hem niet kan gebruiken door sneeuw en vuurwerk. Dat komt door de omstandigheden. Als hij gerepareerd moet worden, baal ik en vooral omdat ik er regelmatig toch best lang op moeten wachten. Maar dit is een groot probleem, waardoor ik me echt heel afhankelijk voel van anderen. Ik weet namelijk niet of ik hem terugkrijg, of dat ik een andere fiets (te leen) krijg en hoe lang het gaat duren. Als ik ergens had gewoond het openbaar vervoer vaak rijdt, dan had ik me minder afhankelijk gevoeld. Hier is dat niet zo. Ik kan wel de buurtbus nemen, maar die rijdt 1 keer in het uur. Dus daar zal ik het mee moeten doen.

Wat mij in deze situatie dan weer onafhankelijk en zelfstandig maakt, is dat ik zelf contact opneem met de leverancier en de gemeente om het probleem op te lossen en duidelijkheid te krijgen.

Tips

Hoe wordt je eigenlijk onafhankelijk van anderen?

 1. Door je verantwoordelijkheid te nemen. Wees niet het slachtoffer. Als je internetverbinding is afgesloten omdat de rekening niet hebt betaald, hoef je niet te mopperen op je internetprovider omdat je afgesloten bent, maar betaal je gewoon als nog de rekening plus eventuele kosten die erbij komen.
 2. Verdiep je en zorg voor basiskennis. Als je auto gaat rijden, moet je bepaalde basiskennis van auto’s hebben. Als je op jezelf woont, moet je weten waar de waterkraan en gaskraan zitten en hoe je de stroom in en uit schakelt. Eigenlijk geldt dat voor alles.
 3. Los zelf je problemen op. Heb je een probleem? Neem het initiatief en probeer het zelf op te lossen. Is de gootsteen verstopt? Probeer het zelf te ontstoppen. Weet je niet hoe het moet, zoek het op internet op.
 4. Kijk, lees en leer. Veel dingen kun je zelf doen. Je nieuwe laptop in gebruik nemen, programma of printer installeren, kun je prima zelf. Er wordt namelijk precies uitgelegd wat je moet doen. Het is een kwestie van goed kijken, lezen en daarvoor de tijd nemen. Het zelfde geldt voor andere apparaten. En het mooie is dat als je zelf iets hebt ingesteld en er is een probleem, dan kun je het vaak zelf oplossen omdat je weet hoe het in elkaar zit.
 5. Vraag hulp. Lukt het niet om het probleem op te lossen? Vraag om hulp en laat iemand even meekijken. Maar laat deze persoon aanwijzingen geven. Daar leer je van en de volgende keer lukt het je zelf.
 6. Laat iemand het voor je doen. Zijn optie 2 en 3 niet mogelijk? Besteed het dan uit. Ik kan geen ramen lappen. Daar laat ik een glazenwasser voor komen. Maar dit doe ik pas als ik het echt niet kan.

Yes! You did it!

En als je zelf je zaakjes hebt geregeld en opgelost mag je SUPERTROTS op jezelf zijn. Het geeft zo’n fijn gevoel om zelfstandig te kunnen zijn. En ook als je het door je handicap of ziekte niet kan, maar wel hulp kunt inschakelen en aan kan geven wat er moet gebeuren, dan mag je ook supertrots op jezelf zijn. Eigen regie, geeft zoveel zelfstandigheid.

Wees trots op alles wat je zelf kan.

Wat versta jij onder onafhankelijkheid en zelfstandigheid?

2 gedachten over “6 tips om onafhankelijk te zijn van anderen”

Plaats een reactie