structuur accepteren sterke bloginspiratie kleine dingen

Structuur en overzicht: Hoe is dat voor mij?

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Tijdens mijn derdejaars stage voor MWD, vond ik het heel erg moeilijk om overzicht te houden over de casussen van cliƫnten, afspraken maken vond ik heel lastig. Ik plande vaak dubbele afspraken. De gesprekken met cliƫnten verliepen heel chaotisch omdat ik allerlei informatie vergat, door elkaar haalde of niet paraat had. Achteraf gezien had ik tijdens mijn studie altijd al moeite gehad met het voeren van gesprekken met cliƫnten. Ik vond dit erg lastig, want ik weet van mezelf dat juist eg sociaal ben en veel kan kletsen, maar dat is toch wat anders dan een gesprek met een cliƫnt. Daarnaast vond ik het ook erg lastig om bijeenkomsten te organiseren en structuur aan te brengen in al mijn werkzaamheden.

Gemis aan structuur en overzicht

Omdat ik erg hard moest werken om alles voor elkaar te krijgen en dit ook niet verbeterde, ben ik gestopt met mijn stage en vervolgens op aanraden van mijn revalidatiearts te revalideren om uit te zoeken, waarom ik helemaal vastliep. Ik blijk dus moeite te hebben met de executieve functies als gevolg van mijn cerebrale parese.

Ik las laatst dit artikel op hersenletseluitleg.nl en wat was het herkenbaar, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, mis ik ook van nature structuur en overzicht. Toen ik hier achter kwam tijdens mijn revalidatie, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Dit is waarom mijn stage zo moeizaam was verlopen. Ik moest van de dokter ook echt tot rust komen. Ik had te hard gewerkt.

Een paar jaar verder

Nu heb ik inmiddels ambulante begeleiding thuis, waarbij ik hulp krijg bij het aanbrengen van structuur en overzicht in mijn leven. Zo leer ik nu om een weekplanning te maken heb ik verschillende routines die mij structuur geven. Al ligt de structuur nu weer wat overhoop omdat er veel veranderd is, sinds mijn zoon naar de middelbare school gaat. En ik gebruik legoblokjes om mijn energie te verdelen over de dag.

In het artikel staat dat het handig is om vaste opbergplekken te hebben voor al je spullen omdat iemand met hersenletsel het overzicht kan kwijtraken. Dit is denk ik ook waarom ik het thuis graag opgeruimd heb en daarbij natuurlijk ook dat ik gevoelig ben voor prikkels. Ook schrijf ik de dingen op, zodat ik overzicht krijg over datgene wat ik moet doen. Lijstjes zijn echt onmisbaar. En ook taken in kleine stapjes doen. Dit doe ik ook bij het koken en het doen van het huishouden.

Toch vind ik het nog vrij lastig om de dingen goed te organiseren en te plannen, vandaar ook dat ik er hulp bij heb. Ik doe vaak nog te veel op een dag en plan te weinig rust in. Zo had ik laatst echt het gevoel alsof ik een marathon had gelopen omdat ik te veel had gedaan. Ik ben mezelf dus eigenlijk nog steeds aan het overschatten.

In het artikel staan nog zoveel meer herkenbare punten aangegeven. Ik vind het een prachtig artikel, dat echt het lezen waard is. Als je meer wil lezen over de onzichtbare gevolgen van hersenletsel door CP of NAH of een andere neurologische aandoening, dan is de website van Hersenletsel-uitleg.nl echt een aanrader om te bezoeken.

Plaats een reactie