concentreren

3 tips om je beter te kunnen concentreren

Categorieen:Tips and tricks

Geen reacties

Ken je dat? Dat je nog een hoop moet doen, maar dat je je gewoon niet kunt concentreren, waardoor je je werk of dat wat je moet doen (ondertussen loopt mijn zoon door de woonkamer heen met een speelgoed-stoomlocomotief in zijn handen), niet afkrijgt. Dat geeft vervolgens weer stress omdat je toch je werk af wil hebben.

Het beste is natuurlijk wanneer je in een soort flow komt, wanneer je bezig bent met je werk. Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Ik kan me zelf vaak niet goed concentreren en ben heel snel afgeleid door de dingen om mij heen. Hierdoor duurt het onnodig lang voordat ik iets af heb. Op zo’n moment ben ik ook maar weinig productief en moet ik moeite doen om iets gedaan te krijgen. Regelmatig komt het omdat ik dan geen energie heb, maar het komt ook regelmatig voor dat ik me gewoon niet goed kan concentreren omdat ik afgeleid ben.

3 tips om je beter te kunnen concentreren

Ik gebruik een aantal dingen, die mij helpen om me beter te kunnen concentreren. Belangrijk hierbij is wel, dat ik genoeg energie heb en dus niet te moe ben om de dingen te kunnen doen.

Pomodoro thechniek

De Pomodoro techniek is een bekende techniek om je beter te kunnen concentreren en je niet af te laten leiden door andere dingen. Ik schreef er laatst al over tijdens Steptember.

Het werkt zo:

Schrijf op welke activiteiten je moet doen en welke taken daarbij horen.

Zet een wekkertje voor 25 minuten. In die 25 minuten ga je aan de slag. Je zorgt ervoor dat je niet afgeleid wordt door andere dingen om je heen. Daarna hou je 5 minuten pauze en ga je weer 25 minuten aan de slag. Dan hoe je weer 5 minuten pauze. Dit doe je vier keer waarna je 25 minuten pauze houdt. Vervolgens ga je weer verder.

Laat je niet afleiden

Gebruik een app als Forest om je niet te laten af te leiden door sociale media of andere dingen op je telefoon. Om je niet af te laten leiden door allerlei notificaties kun je de Niet Storen functie op je telefoon of de concentratiehulp in Windows 10 aanzetten. Hierdoor wodt je niet gestoord door allerlei piepjes en pop-ups die je afleiden.

Laat ook je omgeving weten dat je niet gestoord wil worden. (mijn zoon zit inmiddels lekker tv te kijken.)

Muziek

Zet muziek op op de achtergrond. Dit kan muziek zijn, die je leuk vindt, maar er zijn bijvoorbeeld ook afspeellijsten in Spotify die je helpen je beter te concentreren. Mijn favoriete afspeellijst op Spotify is To Do List. Hoewel ik muziek erg prettig vind, heb ik soms ook de behoefte om juist geen muziek op te zetten en in alle stilte te werken. Waarom dit precies zo is, weet ik niet. Af en toe vind ik het gewoon fijn als het stil is.

Zo zijn er nog veel meer tips om je beter te kunnen concentreren, dit zijn de drie dingen die ik het meest gebruik.

Na een dag lekker bezig te zijn geweest, ben ik vaak wel moe, want ook concentratie vergt energie, maar ik voel me dan wel heel goed en voldaan. Ik beloon mezelf dan vaak met wat lekkers of iets leuks, zoals tv kijken.

Wat doe jij om je beter te kunnen concentreren tijdens je bezigheden?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

Plaats een reactie