Veilig fietsen

Veilig fietsen naar (de middelbare) school in de winter

Categorieen:Tips and tricks

74 reacties

Sinds dit jaar zit mijn zoon op de middelbare school. Om op school te komen moet hij een flink stuk fietsen. Dat gaat heel goed ondanks hij eerder nooit naar school hoefde te fietsen. Mijn moeder heeft, voor het schooljaar begon, met mijn zoon een aantal keer geoefend door samen met hem naar school te fietsen. In de zomer (en in de lente) was het fietsen geen probleem, maar wanneer de herfstmaanden beginnen en het waait en regent, is dat wel anders. In de winter kan het zelfs flink ijzelen en sneeuwen en dat is helemaal vervelend. Het kan voor gevaarlijke situaties zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Fietsenopfietsen.nl heeft tips waarmee je kind zo veilig mogelijk naar school kan fietsen.

Tip 1: Laat je kind op tijd vertrekken

Haastige spoed is zelden goed. Als je kind met haast door een nat bladerdek of een ijzige weg fietst, zal hij of sneller vallen. Om dat te voorkomen zorg je ervoor dat je kind een stuk eerder van huis gaat, vooral bij slecht weer. Mijn zoon gaat bijvoorbeeld een uur van te voren van huis.

Tip 2: Trek je kind de juiste kleding aan

In de herfst en winter is het een stuk kouder, dus je kind moet lekkere warme kleding aan hebben. Zorg voor een warme jas die ook waterdicht is en een warme thermoslegging om eronder aan te trekken. Kies ook voor een goed regenpak dat makkelijk opvouwbaar en mee te nemen is, zodat je kind in regen droog blijft. Het is niet alleen belangrijk dat je kind warm en droog blijft, maar ook dat hij of zij in alle weersomstandigheden goed gezien kan worden. Koop een jas en regenpak met reflecterende strepen, en plaats reflectoren op de fiets. Zo kunnen automobilisten in weer en wind je kind goed zien.

Tip 3: Gebruik GPS om je kind te volgen

Dit klinkt misschien een beetje alsof je een helikopterouder bent, maar vraag je kind om voordat hij of zij van en naar school vertrekt zijn locatie te delen. Dit hoeft je kind écht niet de hele dag te delen, dat is nergens voor nodig. Maar vooral bij barre weersomstandigheden is het fijn om te kunnen zien waar en hoe snel je kind fietst. Wij gebruiken bijvoorbeeld Family Link om te zien waar mijn zoon is, maar je kunt ook andere apps gebruiken. Daarnaast vraag ik altijd of hij via WhatsApp wil laten weten als hij op school is aangekomen en wanneer hij van school vertrekt.

Tip 4: Zorg voor een goede fiets

Het is natuurlijk ook belangrijk dat een je kind op een goede fiets rijdt. Want de fiets is uiteindelijk de basis van de rit, zonder goede fiets kom je niet op je locatie aan. En we willen natuurlijk koste wat kost voorkomen dat je kind ergens halverwege gestrand raakt. Kijk ook elk schooljaar naar de inchmaat die het beste past bij jouw zoon of dochter. De inchmaat bepaal je het beste door te kijken naar de lengte van je kind. Is jouw zoon of dochter bijvoorbeeld 130 centimeter lang, dan is een omafiets van 24 inch een goede keuze voor het woon-school verkeer.

Tip 5: Tips voor fietsen in winterse omstandigheden

In de winter kan het heel gevaarlijk zijn omdat het glad is. Gelukkig zijn er een aantal aanpassingen die je kunt doen bij het fietsen. Zet bijvoorbeeld het zadel van de fiets lager, zo kan je kind makkelijker met zijn of haar voeten op de grond komen. Ook kun je wat lucht uit de banden laten lopen, zachtere banden zorgen namelijk voor meer grip. Ook zijn er speciale winterbanden voor de fiets, deze hebben dezelfde eigenschappen als winterbanden voor de auto. Op deze website kun je ook kijken waar er gestrooid wordt, zo kun je van tevoren de route aanpassen. Mocht het weer heel extreem worden, dan hebben wij de afspraak gemaakt met mijn zoon, dat hij dan met de trein naar school mag, wel zal hij dan alsnog met de fiets naar het station moeten of lopen

Tip 6: Zorg ervoor dat je kind nooit alleen

Zelfs na het opvolgen van al deze tips kan het voor komen dat je kind flink lelijk valt. Dan kan het zomaar zijn dat zijn of haar telefoon kapot is gevallen. Door je kind altijd met vriendjes te laten fietsen weet je zeker dat er iemand anders om hulp kan vragen. Vooral als je kind langere stukken moet afleggen die vrij afgelegen zijn is dat slim. Zoek dus, als dat mogelijk is, kinderen in het dorp die mee kunnen fietsen. Mijn zoon is een van de weinigen hier in de buurt, die naar zijn school gaat. Gelukkig woont mijn schoonmoeder halverwege de route, waar hij altijd naar toe kan in geval van nood, ook heeft onze gemeente op verschillende locaties “Veilige Honken” aangesteld, waar kinderen terecht kunnen als het nodig is. Omdat mijn zoon autisme heeft en daardoor anders kan reageren in bepaalde situaties, vind ik het prettig dat hij een Autipas bij zich heeft, die hij kan laten zien aan een hulpverlener in geval van nood.

Bonustip:

Deze tip vind ik eigenlijk heel erg voor de hand liggend, toch wil ik het graag even noemen: Zorg voor goede verlichting en controleer of deze het doet.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fietsenopfietsen.nl. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

74 gedachten over “Veilig fietsen naar (de middelbare) school in de winter”

  • Doe heeel graag mee. Onze dochter is toe aan een grote fiets. Zou deze heel graag voor haar verjaardag willen geven ♡ Jij ook alvast gefeliciteerd:)

   Beantwoorden
  • Gefeliciteerd Rosita!
   En bedankt voor al je tips. Vooral als het weer glad wordt hou ik mijn hart vast.

   Nieuwe fiets zou daarnaast heel goed van pas komen. Wat leuk dat je een cadeau weggeeft voor je verjaardag.

   (Geen socialmedia dus kon je helaas niet op die manier steunen)

   Beantwoorden
 1. Al vast van harte gefeliciteerd 🎉🎉🎉🎉🎈🎈🎈Rosita!!! Ik wil heel graag mee doen voor mijn dochter met deze super win actie mijn dochter zou heel erg blij zijn met een fiets

  Beantwoorden
 2. Wat een mooi overzichtelijk artikel!
  Dit zijn ook zeker de dingen die ik afvink, voordat ik onze kinderen op de fiets laat gaan! Een goede nieuwe fiets zou heel goed van pas komen!👍🏻🚲
  Alvast gefeliciteerd met je verjaardag, maak er wat leuks van!

  Beantwoorden
 3. Gefeliciteerd met je geboortedag. Ik hoop dat je mooi weer hebt (dan hebben wij het waarschijnlijk ook 😉 )
  Ik doe graag mee met je actie. Ik heb vroeger een aantal jaren met heel veel plezier op een oma-fiets gereden, totdat deze gestolen werd. Ik was ontroostbaar, omdat ik er zoveel tijd in had gestoken om het op te knappen en te voorzien van een hippe kleur. Met deze nieuwe fiets kan ik op een gezonde manier op mijn werk komen, daar verheug ik mij nu al op.

  Beantwoorden
 4. Alvast een hele fijne dag morgen! Ik doe graag mee met je win actie. Als je lichamelijke beperking hebt, maar fietsen wel lukt, is het toch weer extra vrijheid (zo ervaar ik het) Alleen het fietsen in het donker/winterse omstandigheden maken het wat lastiger. Maar aan jouw tips heb ik zeker wat! Bedankt!

  Beantwoorden
 5. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!! Ik vind je tips erg prettig en vooral die mbt GPS! Hoe fijn om te zien waar je kind is en of ze nog even langs een vriendinnetje gaat of onderweg treuzelt! Wat een leuke actie heb je geregeld!! Wij doen graag mee want die fiets zou hier erg goed uitkomen!!

  Beantwoorden
  • Gefeliciteerd!! Hier een dochter die nu in groep 8 zit. We zijn dus volop aan het rondkijken voor een geschikte middelbare school. Deze gave fiets zou voor heel wat veilige kilometers zorgen!

   Beantwoorden
 6. 🎉Gefeliciteerd🎉
  En wat heb je een mooie win/ trakteeractie! Die zou ik wel gaaf vinden. Mijn zoontje en ik gaan weer samen oefenen als het weer wat beter wordt. En het in de ochtend niet meer donker is. Ik vind het nu nog een beetje eng. Maar daar helpt zo’n prachtige fiets enorm bij natuurlijk!
  Geniet van je dag! Liefs van Rishma

  Beantwoorden
 7. Gefeliciteerd!!

  Wat een duidelijke en nuttige Blog. Mijn zoontje zit dit jaar in een nieuw schoolgebouw wat betekent dat we verder moeten fietsen. Zie er wel tegenop met de komende winterse buien.

  Gave winactie!!
  *duimen maar*

  Beantwoorden
 8. Mijn dochter is ook brugwup dit jaar een dit is/was echt wel een dingetje ja. Veel van je tips passen wij hier ook al toe. Ze hoeft van mij niet te appen als ze ergens vertrekt trouwens. Alleen als de vertrektijd afwijkt van wat we hadden afgesproken.

  En ja, die fiets win ik heel graag, want sinds dit schooljaar ben ik mijn stadsfiets kwijt, want die is nu van de brugwup. Iets met een groeispurt en ik had een bak voorop de fiets en dat was ook wel handig, haha.

  Beantwoorden
 9. Lieve jarige Rosita,
  Allereerst happy birthday to you! Wens jou een extra mooie dag. Moge al jouw wensen in vervulling komen.
  Graag doe ik mee met de winactie. Besef net dat ik eigenlijk nooit een eigen fiets heb gehad. Dus een mooi cadeau voor mijn 40e birthday. Daarbij zou het voor mij mooi zijn om meteen mijn angst voor fietsen te overwinnen. Ik heb sinds een aantal jaar een lichamelijke beperking waardoor ik afhankelijk ben van hulpmiddelen. Fietsen heb ik geleer in het revalidatiecentrum. Ik weet dat ik het kan, u nog doen. Daar vertrouw ik op! Op naar 2020 met meer bewegen! Liefs, Shantie

  Beantwoorden
 10. Gefeliciteerd!

  Super leuk dat je dit met ons deelt! Voor m’n dochter doe ik dan ook graag mee voor de fiets, haar eigen fiets begint beetje klein te worden

  Beantwoorden
 11. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag 🙂

  Ik doe erg graag mee voor de jongste, om een prachtige fiets te winnen om naar school te fietsen.
  We wonen in een dorp, dan kan hij veilig naar toe fietsen.

  Beantwoorden
 12. Ik doe mee voor mijn dochter die tot nu toe altijd op derdehandsjes fietst, zonder klagen gelukkig 😉
  Maar wat zou het een opsteker zijn: een echte nieuwe fiets als ze richting groep 8 gaat!
  Enne… gefeliciflapstaart!

  Beantwoorden
 13. Gefeliciteerd!!!

  Ik herken dingen uit je blog van mijn zoon die sinds afgelopen jaar naar de middelbare school gaat. Mijn dochter zit nu in groep 8 en haar middelbare school avontuur begint dus na de zomervakantie. Hoe gaaf zou het zijn om dat op een mooie nieuwe goede fiets te doen!

  Beantwoorden
 14. Nog gefeliciteerd.
  Wat een fijne en goede tips die ga ik onthouden.
  Wat een mooi winactie om je verjaardag mee te vieren. Maak er graag kans op

  Beantwoorden
 15. Alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
  Fijne tips, vooral dat niet alleen fietsen vind ik heel goed. Ik zorgde er ook altijd voor dat ik samen met iemand anders fietste, want inderdaad: je weet maar nooit. Die tip over zachtere banden in de winter ga ik onthouden, ben ooit gevallen met sneeuw dus deze tip is super.

  Beantwoorden
 16. Alvast van harte gefeliciteerd. Mijn dochter is volgend jaar toe aan een grote fiets voor het middelbaar onderwijs. Het zou geweldig zijn met zo’n mooie fiets.

  Beantwoorden
 17. Alvast gefeliciteerd🎉🎉

  Wat een gave winactie zeg
  Doe supergraag mee, doe bijna alles op de fiets, naar school, boodschappen en zwembad

  Beantwoorden
 18. Alvast gefeliciteerd!🤩🥳
  Wat zou het geweldig zijn als ik deze prachtige fiets zou winnen! Mijn huidige fiets heb ik inmiddels al bijna 9 jaar en valt zo goed als uit elkaar 😢 Ik doe dan ook echt bijna alles met de fiets en ben dan ook hard opzoek naar vervanging. En wat zou er nou mooier zijn dan een fiets winnen.

  Beantwoorden
 19. Ah nee, ik heb op Twitter je verjaardag gemist! 🙁 Nog van harte gefeliciteerd! Ik doe heel graag mee, want @shadowseraphin (de buurvrouw) is een tijdje geleden op weg naar haar werk door mijn fiets heen getrapt. (Waargebeurd helaas). Ik volg je al heel lang op Twitter en Insta (@paramara1982 en @Marategendraadsnl, maar nu ook op Facebook.

  Beantwoorden
 20. Van harte gefeliciteerd! Ik waag graag een kansje voor deze supergave fiets! Ik volg je via Facebook (Mooie Rooie), Twitter (@Glambertgirl7) en Instagram (Truusje26).

  Beantwoorden
 21. wat een geweldig gebaar, verras me maar met dit prachtige exemplaar, mooi kado voor mijn 65e jaar #duimenmaar
  geen auto en geen rijbewijs, ik ben altijd te voet of met de fiets op reis, dus dit is voor mij de hoofdprijs
  ik ga vast helemaal uit mijn plaat, als mijn naam hier straks als winnaar staat

  Beantwoorden
 22. Van harte gefeliciteerd; hopelijk een fijne verjaardag gehad. ik doe graag mee; nu kan ik de fiets nog even zelf gebruiken maar ik denk over een jaartje dat mijn dochter er wel op past en dan veilig naar school kan fietsen.

  Beantwoorden
 23. Alvast van harte proficiat met je verjaardag en wens je nog vele gelukkige, liefdevolle en gezonde jaren toe! Doe graag mee aan deze actie, veilig kunnen fietsen is zó belangrijk, vooral met het drukke verkeer van alledag !!!!!!!!!!

  Beantwoorden
 24. Nog van harte gefeliciteerd! Een mooie en goede fiets is ontzettend belangrijk voor kinderen en ook voor jezelf. Mijn dochter heeft net een nieuwe fiets, maar mijn eigen fiets is wel aan vervanging toe. Deze mooie ze zwarte Omafiets zou ik zelf wel willen om weer wat vaker de fiets te pakken! Ben je gaan volgen op Bloglovin.

  Beantwoorden
 25. Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren toegewenst! Deze prijs is perfect voor onze dochter in groeispurt. Ze begint uit haar huidige fiets te groeien en gaat volgend jaar naar het voortgezet onderwijs. Mochten we winnen, dan rijg ik zo’n lichtslinger door de fietsspaken (waarschijnlijk roze). Dat staat leuk en dan valt ze extra goed op in het donker!

  Beantwoorden
 26. Alvast gefeliciteerd en een hele leuke verjaardag gewenst.
  En wat een mooie actie om dit te vieren. Ik loot graag mee voor deze gave omafiets zodat mijn dochter veilig naar haar sportclub kan fietsen. Ze gaat nu met vervoer naar school maar als we samen kunnen fietsen dan is dat helemaal fijn natuurlijk.

  Beantwoorden
 27. Voor mij is de fiets hét vervoersmiddel in Amsterdam (waar ik woon). Ik gebruik hem dagelijks en met veel plezier. Helaas begint mijn stalen ros behoorlijk te lijden onder al dat gebruik dus het zou geweldig zijn om de fiets te winnen!

  Alvast een hele fijne verjaardag gewenst Rosita!

  Vriendelijke groet,
  Kelly

  Beantwoorden
 28. Hallo,
  Graag maak ik (voor mijn dochter, die elke dag op haar oude fietsje naar school moet) kans op deze mooie fiets.
  Trouwens, nog van harte, Rosita. En ga vooral door met je mooie, bijzondere site!

  Beantwoorden
 29. alvast gefeliciteerd en een hele fijne dag gewenst! Wat gaaf dat je een fiets mag weggeven, ik heb helemaal geen fiets, onze jongens (van 7 en 3) hebben mama dus nog nooot zien fietsen, onze oudste vroeg laatst toevallig of ik wel fietsen kan🤣 zou superleuk zijn om hem te laten zien dat mama dat echt wel kan!

  Beantwoorden
 30. Gefeliciteerd! En wat ontzettend leuk dat de jarige een cadeau weggeeft 🙂

  Goede tips die we allemaal wel weten, maar vaak weer ver in onze gedachten verdwijnen. Ik heb ze even uitgeprint, gewoon als reminder.
  En met deze mooie fiets met goede verlichting moet dat vast goed komen.

  Liefs Kim

  Beantwoorden
 31. 🎂🍰🎈🎊🎁Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag!🎂🍰🎈🎊🎁

  Wat een goede tips geef je in je blog. Een warme jas🧥 of regenpak is zeker belangrijk. Helaas denken mijn kinderen dat het niet nodig is. Ik ben bang dat ze eerst een flinke regen- 💦💧en of sneeuwbui ❄️❄️❄️moeten meemaken, voordat ze deze noodzaak echt inzien…

  Verlichting is hier helaas heel snel kapot. Ik heb dus een pakket losse lampjes gekocht. Meestal vertellen ze 1 minuut 🕗 voordat ze weg moeten: ”0, ja mama mijn licht doet het niet meer” Snel een lampje 🌟erop en veilig op weg.

  Wat ook belangrijk is, dat ze hun rugzak 🎒goed op de fiets 🚲kunnen vastmaken. De Bagagedrager Monkey-Mee kan ik echt adviseren. Mijn kinderen zijn er super blij mee.

  Een goede fiets is zeker ook een voorwaarde en daarom hoop ik deze fiets 🚴‍♀️te winnen voor mijn dochter, die voor het eerst naar de middelbare school gaat. Haar huidige fiets is helaas niet zo goed meer en aan de kleine kant, dus ik zou haar hier super blij 🙂mee maken!

  Ik volg je als mirremeid op instagram.

  Beantwoorden
 32. Nog gefeliciteerd met je verjaardag en gaaf dat je zo’n actie daar aan koppelt. De meeste mensen krijgen kadootjes, maar jij geeft er een weg net als Sinterklaas, en wat voor 1!!!
  Goede tips. Aan de meeste had ik gelukkig zelf ook al gedacht. School is 14 km weg en in de zomer wel te doen, maar de bushalte is ook niet naast de deur, dus een fijne goede fiets zou handig zijn.

  Beantwoorden
 33. Gefeliciteerd!
  Ik volg je op Instagram.
  Mijn dochter zit nu pas op de middelbare school en is wel toe aan een nieuwe fiets i.v.m groeispurt.
  De tips zijn altijd handig!

  Beantwoorden
 34. Wie jarig is, trakteert 🙂 Alvast van harte proficiat!
  Wat een mooi verslag heb je gemaakt.
  Wat zou het leuk zijn om te mogen winnen, mijn partner heeft geen fiets, omdat hij fietsen niet leuk vindt, hij heeft altijd een oude fiets gehad, die zwaar doortrapt.
  Dus hij denkt dat fietsen niet leuk is . We hebben samen een dochter van bijna 3 jaar, het is toch fantastisch om als gezinnetje rond te fietsen en nog eens gezond!

  Beantwoorden
 35. Nog gefeliciteerd! Ik doe heel graag mee met deze actie. Mijn fiets is oud en af waardoor ik eigenlijk niet met mijn kinderen fiets en dus de auto pak. Maar samen fietsen is zo veel leuker!

  Beantwoorden
 36. Wat een handige tips! Dat GPS is ook echt een topuitvinding he?! Je kan tegenwoordig ook niet voorzichtig genoeg zijn.
  Een nieuwe fiets om er samen met de kleine op uit te trekken lijkt me ook geweldig dus ik doe mee :).

  Beantwoorden
 37. In de eerste plaats hierbij alvast mijn felicitatie. ….graag maak ik kans op een leuke en reuze handige fiets zodat ik ‘veilig’ van A naar B kan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie