Te veel van het goede

Te veel van het goede is ook niet goed

Categorieen:Persoonlijk

6 reacties

Nu was ik zo goed bezig met het maken van een weekplanning. Toch gaat het niet zoals ik had gehoopt. Op de maandag en dinsdag gaat het goed, maar op de woensdag en de rest van de week, lukt het me niet om me aan mijn weekplanning te houden. Wat gaat er mis met het maken van een goede weekplanning?

Te veel van het goede?

Ik vind het trouwens wel erg fijn om mijn dag volgens een planning te volgen. Het geeft rust om niet steeds hoeven na te denken over wat ik nu moet doen en wanneer. Het staat nu gewoon in Google Agenda. Bovendien heb ik ontdekt dat ik ’s morgens het meest productief ben en dat ik ’s middags echt inkak. Soms ben ik zo moe dat even moet rusten om mijn planning vol te kunnen houden. En aan het einde van de week ben ik weer teruggevallen in mijn oude patroon van uitstellen tot het laatste moment of het gewoon maar helemaal niet doen. Een gestructureerde weekplanning kan fijn zijn, maar in mijn geval te veel van het goede.

Minimalisme

Waar het voor mij mis gaat is dat ik mijn hele week te vol inplan, met alles wat ik wil doen. Ik ben iemand die veel wil doen, alleen gaat dat niet, want daar heb ik te weinig energie voor. Dit ondanks dat ik heb gezegd niet meer dan drie dingen op een dag in te plannen. Ik snap het niet. Waarom ben ik zo geneigd om te veel in te plannen, terwijl ik juist hou van weinig en simpel? Eigenlijk zou ik minimalisme niet alleen op mijn huis en leven toe moeten toepassen, maar ook op mijn planning. Dat lijkt me enorm moeilijk. Kan ik de vraag die ik mezelf stel: “Voegt het waarde toe aan mijn leven?” ook toepassen op mijn planning? Want niet alles wat ik doe voegt tenslotte waarde toe aan mijn leven. Sommige dingen moeten namelijk gewoon gebeuren. Maar misschien zie ik het wel verkeerd.

Overzicht

In huis vind ik het nu erg prettig. De meeste spullen hebben een vaste plek, het meeste achter een deurtje in de kast. Omdat de vloer, tafels, het aanrecht (eigenlijk alle horizontale oppervlakten) zo leeg mogelijk zijn, geeft dat rust en overzicht. En je bent snel klaar met schoonmaken. Nu denk ik juist dat het hebben van veel spullen, ook teveel van het goede is. Het lijkt allemaal zo mooi en handig, maar vergt ook tijd, energie, stroom, geld en ruimte.

Juist minimalisme biedt mij wat ik nodig heb en waar ik me prettig bij voel. Hoe minder prikkels en spullen hoe beter. Het moet natuurlijk wel gezellig blijven in huis. En ik hou van simpele dingen. Dat geeft overzicht. Een volle en ingewikkelde planning helpt daar dus niet bij.

Frustrerend om een goede planning te maken

Ik vind het zelfs frustrerend dat plannen mij niet lukt. Mijn huis is zo goed als opgeruimd. Ik heb mijn financiën op orde, maar plannen en een goede structuur aanbrengen lukt me niet. Het hoeft niet perfect (zei de perfectionist in mij). Ik plan en wil nog steeds te veel. Te veel van het goede. En dat is ook niet goed.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

6 gedachten over “Te veel van het goede is ook niet goed”

    • Ja zeker, ik vind dat het je jezelf zo makkelijk mogelijk moet maken. Maar je moet het wel even doen. Want hoe meer spullen er overal liggen, hoe meer prikkels, hoe meer werk het is om alles op te ruimen en schoon te maken.

      Beantwoorden
    • Heel goed! Hier ook. Inmiddels lukt het me wel beter om me erbij neer te leggen wanneer mijn planning niet lukt. En op sommige dagen moet ik het wel verbeteren omdat anderen er dan ook last van krijgen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie