verpakkingen openen

Verpakkingen openen, vaak een lastige klus.

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

Het was laatst in het nieuws: Mensen vinden verpakkingen openen erg lastig. Ik was blij om te lezen dat ik niet de enige ben die daar moeite mee heeft. Ik heb er vanwege mijn beperking heel veel moeite mee, maar ook zonder is het blijkbaar erg lastig.

Omdat ik altijd al moeite heb gehad met het openen van verpakkingen, heb ik hier mijn maniertjes voor gevonden om allerlei verpakkingen te openen.

Verpakkingen openen: De ergernis

Maar wat is het nu precies dat het openen van verpakkingen zo moeilijk is? Ik heb er moeite mee omdat ik door mijn beperking mijn rechter hand niet goed kan gebruiken en minder kracht heb. En of je nu een beperking hebt of niet: Het is bij veel verpakkingen onmogelijk om deze te openen zonder een schaar of ander hulpmiddel. Dit kan om verschillende redenen zijn: hygiëne of houdbaarheid, maar vaak heb ik ook het idee dat het wordt gedaan, zodat je het product niet meer kunt terugbrengen.

Ik gebruik net als veel mensen verschillende hulpmiddelen om verpakkingen te openen. Elk voor een ander soort verpakking:

Schaar

Iedereen heeft wel minstens een schaar in huis. Wij hebben er zelf vier. Twee in de keuken, een in de woonkamer voor papier en boven heb ik er een om labeltjes los te knippen. De schaar gebruik ik voor de meeste verpakkingen bijvoorbeeld voor zakjes groenten of kruiden.

Blikopener

Blikopeners heb ik in alle soorten en maten gehad: Elektrische blikopeners, waar ik persoonlijk geen goede ervaring mee heb, want ze gingen allemaal kapot. Een paar jaar geleden vond ik een blikopener met dikke handvatten bij Bol.com. Sindsdien kan ik zelf blikken openen. Het gaat niet altijd even goed, dat heeft te maken met hoe goed ik de blikopener op het blik heb gezet. Maar dit is wel de beste bikopener, die ik tot nu toe heb gehad!

Je hebt ook blikken, die je met een lipje opentrekt. Deze zijn vaak makkelijker te openen. Maar ook deze zijn niet altijd even handig. Als het lipje afbreekt, dan heb je alsnog een blikopener nodig. Zelf krijg ik dit soort blikken maar moeilijk open, het kost me veel kracht. En het blik is vaak lastig vast te houden met mijn rechter hand.

Potopener

Voor potten heb ik een potopener. Deze gebruik ik voor potten, met een deksel die vacuüm op de pot zit. Bijvoorbeeld potten appelmoes of bonen. Met deze opener kan ik het vacuüm verbreken. Sommige flessen of potten hebben weer een ander soort sluiting. Ik zie deze vaak op de flessen passata van Albert Heijn. Bij deze fles sla ik het deksel tegen de rand van de gootsteen om hem te openen. Maar ik zie nu dat er ook pakjes passata bestaan, dus drie keer raden wat ik de volgende keer meeneem….

Voor potten met draaideksels (met schroefdraad), gebruik ik een soort anti-slipmatjes. Hiermee krijg ik vaak de pot zelf open, maar vaak genoeg moet ik toch hulp vragen.

Flesopener

We hebben drie verschillende flesopeners in huis: Een kurkentrekker (als je dat een flesopener kunt noemen), voor als we bezoek hebben, die wijn drinkt, een flesopener voor bierflesjes en toen ik op de Supportbeurs was, kocht ik een flesopener voor melkpakken en frisdranken. Hier ben ik heel erg blij mee, want hiermee krijg ik alle flessen fris open!

Aardappelschilmesje (of een ander mes)

Als laatste gebruik ik vaak een mesje om verpakkingen te openen. Vooral bij postpakketjes of kaas of vleeswaren. Vaak gebruik ik een aardappelschilmesje, maar een ander mesje kan natuurlijk ook. Misschien is dat zelfs wel beter.

Volgens mij zijn dit wel alle openers die wij in huis hebben. Er zijn nog veel meer soorten openers te koop, maar voor mij niet nodig. Veel verpakkingen maak ik dus zelf open, al blijft het vaak wel lastig en soms verwond ik mezelf. Zo sneed ik me laatst aan een rand van een blik en kon ik de buurvrouw vragen om een pleister om te doen. Gelukkig komt dit niet vaak voor!

Hoe maak jij verpakkingen open met of zonder beperking?

Afbeelding van Pexels via Pixabay

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

2 gedachten over “Verpakkingen openen, vaak een lastige klus.”

  1. Ik heb ook wel eens moeite met verpakkingen, inderdaad! Bij blikjes met een lipje druk ik ze meestal eerst even in voor ik ga trekken. Dan breken ze eigenlijk nooit af. Ik heb ook echt een hekel aan blikopeners…

    Beantwoorden

Plaats een reactie