6 dingen die jij kunt doen voor een beter milieu

6 dingen die je nu kunt doen voor een beter milieu

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

Het klimaat, een hot item. Ik heb er al eens eerder over geschreven in combinatie met het hebben van een beperking. Het klimaat, gaat iedereen aan. En iedereen heeft er belang bij. Vandaag deel ik 6 tips die jij kunt doen voor een beter milieu.

Herbruikbare tasjes, flesjes enz.

Sinds een tijdje mogen winkels geen gratis plastic tasjes meer meegeven. Hierdoor nemen mensen tegenwoordig hun eigen tas mee. Ik heb altijd mijn schoudertas of rugzak mee en een herbruikbaar tasje. Ik heb nog wel plastic tasjes van winkels, deze hergebruik ik als ik iets moet meegeven aan iemand, of als vuilniszak.

Naast tassen hergebruiken, neem ik altijd een waterfles mee, die ik vul met water of wat anders. Ik had een hele fijne van Mepal, maar die is gevallen en is kapot. Nu heb ik een Dopper, die mijn vriend een tijdje geleden op Schiphol kreeg. Eerst vond ik de Dopper maar niks, ze roken muf. Maar ik moet zeggen, dat ik hem nu wel fijn vind. Mede door de afgeronde vorm en het formaat. Als ik wat warms wil drinken, gebruik ik mijn Starbucks thermosbeker.

Menstruatiecup

Deze tip is alleen voor de dames onder ons: Gebruik een menstruatiecup. Dat is een soort opvouwbaar bekertje die het menstruatiebloed opvangt. Je hoeft hem maar 2 tot 4 keer per dag te legen. Het is wel oefenen om hem in te brengen, maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet anders meer. Een menstruatiecup is herbruikbaar, daardoor niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee. De meeste menstruatiecups zijn gemaakt van siliconen. Ik weet dat er vrouwen zijn, die allergisch zijn voor siliconen, maar gelukkig zijn er ook menstruatiecups van andere materialen te koop. Het is namelijk wel even uitzoeken, welke cup goed bij je past, omdat er tegenwoordig heel veel keuze is. Zelf heb ik een menstruatiecup van Lunette.

Mocht een menstruatiecup niet iets voor jou zijn, dan heb je ook nog andere milieuvriendelijke alternatieven als wasbaar maandverband of inlegkruisjes en andere producten.

Neem je eigen eten en drinken mee

Neem je eigen eten en drinken mee in een mooie broodtrommel of een ander mooi bakje. Je drinken, doe je in een fles of beker. Ik neem regelmatig een salade mee, de dressing doe ik apart in een lekvrij bakje. En ik neem mijn eigen bestek mee. Ik heb een setje met een mes, vork en lepel, maar je kunt ook een herbruikbaar rietje gebruiken of stokjes.

Wat ik trouwens ook regelmatig doe is restjes eten van de dag ervoor eten als lunch. We koken ook minder en houden rekening met wat er al in huis is, als we boodschappen gaan doen. Op deze manier gooien we veel minder voedsel weg.

Minder voorgesneden/verpakt voedsel kopen

Ik koop regelmatig voorgesneden groenten en vlees, omdat snijden lastig, maar steeds vaker koop ik voedsel zonder verpakking en dan vraag ik hulp bij het snijden. Ik heb katoenen tasjes om groenten en fruit in mee te nemen.

Vaak vind je wel paprika of andere groenten per stuk in plastic verpakt. Dit is om het voedsel langer houdbaar te houden. Aan de ene kant vind ik dat erg prettig, maar aan de andere kant is het niet goed voor het milieu. Gelukkig wordt er wel geëxperimenteerd met andere manieren om groenten te beschermen.

Afval scheiden

Tegenwoordig wordt ook afval scheiden erg gestimuleerd. Wij scheiden GFT (groenten, fruit en tuin afval), PMD (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen), restafval, oud papier en glas brengen we naar de glasbak. Eerst vond ik het wel een gedoe, omdat ik in mijn oude huis geen afval hoefde te scheiden, maar nu ben ik het gewend en gaat het vanzelf.

Voor spullen die eventueel hergebruikt kunnen worden, is er in de gemeente Brummen, maar ook in andere gemeenten, de BEST-tas, Deze tas wordt een keer in de 8 weken opgehaald. Hier kun je oude Boeken, Oude Electronica, oud, Speelgoed en Textiel in doen. De inhoud van de tas wordt verkocht in kringloopwinkels of wordt op de juiste manier gerecycled. Ik vind het een erg fijn initiatief. Nu is het makkelijker om oude spullen naar de kringloop te brengen. Ik verzamel al mijn spullen voor de BEST-tas in een la onder mijn bed en als de BEST-tas aan de weg moet, vul ik de tas met spullen uit die la.

Digitaal

Regel je zaken via internet in plaats van per post. Dit scheelt veel papier en opruimen. Laat je verzekeringspolis en facturen, via e-mail versturen. Ga internetbankieren (geen bankafschriften, banken vragen hier tegenwoordig ook toeslag voor), communiceer via e-mail met bedrijven enz. Ik krijg de correspondentie van mijn bank bijvoorbeeld via de online bankieren omgeving. Ook van mijn verzekeringen ontvang ik geen brieven meer via de post.

Dit waren mijn 6 tips voor een beter milieu. Wat doe jij al voor een beter milieu?

Afbeelding van Hikaru via Pixabay

2 gedachten over “6 dingen die je nu kunt doen voor een beter milieu”

Plaats een reactie