15 minuten

Wat je allemaal wel niet kunt doen in 15 minuten.

Categorieen:Life

5 reacties

Ik heb wel vaker geroepen dat ik probeer om elke dag 15 minuten wat op te ruimen of schoon te maken. Het is niet heel veel wat ik doe, maar het helpt me om mijn huis opgeruimd en schoon te houden. Ook al heb ik hulp bij het schoonmaken, ik probeer toch de dingen schoon te houden. Hierdoor wordt het niet heel vies, zodat mijn schoonmoeder makkelijker kan schoonmaken. (ik hoop dat dit logisch klinkt. ;-))

De wasmand met de verzamelde spullen die mee naar beneden moesten.
De wasmand met de verzamelde spullen die mee naar beneden moesten.

Rommel

Vroeger was het altijd een rommel in mijn huis. Overal lagen spullen, hierdoor voelde ik me chaotisch en druk in mijn hoofd. Ik was altijd wel wat kwijt. Van Flylady leerde ik opruimen. Elke dag twee minuten een rommelig plekje opruimen. Het werd steeds opgeruimder in huis. En ik werd rustiger doordat ik een routine aanleerde om mijn huishouden te doen en op te ruimen. Op een gegeven moment kregen we bezoek van een vriend van mijn vriend en we hoefden gewoon helemaal niks op te ruimen. Dat was een hele openbaring. Sindsdien houd ik mijn huis opgeruimd, het geeft me rust en het opruimen werkt bijna therapeutisch vind ik.

Gisteren kwamen Froukje en Falco (onverwacht) op bezoek en ik kon ze gewoon ontvangen in mijn huis, zonder dat snel vanalles moest opruimen. Dat is een heel fijn gevoel en het was trouwens erg gezellig!

De inhoud van de tas van mijn zoon.
De inhoud van de tas van mijn zoon.

Wat en waarom in 15 minuten?

Samen met clean as you go is dit mijn favoriete methode in het huishouden. Het is simpel en kost mij niet te veel energie. Het gaat er ook om dat je in 15 minuten kleine dingetjes aanpakt, die net even het verschil maken. Daarom maakte ik niet alle frontjes en deurtjes van de keuken schoon, dat kost me meer tijd en energie. En zwaar huishoudelijk werk kan ik al helemaal niet. Natuurlijk kun je ook een langere of kortere tijd nemen, het gaat om het principe. Zo lang het maar geen grote, vermoeiende taak wordt, die uren duurt. Daarbij het hoeft ook niet af te zijn. Als niet alles opgeruimd of gedaan is, ga je de volgende dag gewoon weer verder tijdens het kwartiertje opruimen. Die 15 minuten kun je ook voor andere dingen gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • Het onkruid uit de tuin verwijderen.
  • De dingen regelen die je gewoon even moet doen, zoals vervelende telefoontjes plegen of mailtjes versturen.
  • De auto opruimen.
  • een stukje in dagboek schrijven.
  • Je planning voor de volgende dag maken.
  • Enz.
De afwas in de vaatwasser doen.
De afwas in de vaatwasser doen.

Wat doe ik zoal in 15 minuten?

Om je een indruk te geven wat ik allemaal doe in een kwartiertje heb ik dat vandaag eens bijgehouden en op de foto gezet. (De foto’s staan door het hele artikel).

Ik begon in mijn slaapkamer en zette de timer van mijn telefoon op 15 minuten. Daarna sorteerde ik het wasgoed en deed ik de witte was in de kleine wasmand. Vervolgens haalde ik vuil wasgoed uit de badkamer en de slaapkamer van mijn zoon en deed deze in de wasmanden waar ze in hoorden. In die zelfde kleine wasmand verzamelde ik mijn sloffen, telefoon, statief, oplader, Fitbit en oud papier. Deze nam ik mee naar beneden.

De was in de wasmachine doen en instellen.
De was in de wasmachine doen en instellen.

Omdat ik een traplift gebruik, probeer ik eerst alles boven te doen en dan beneden of andersom. Sowieso (ook zonder traplift) is per verdieping of kamer een stuk efficiënter dan wanneer je steeds van de ene naar de andere kamer moet.

Eenmaal beneden aangekomen, vond ik nog wat spullen in de schooltas van mijn zoon, waaronder een vies bakje en beker. Deze nam ik mee naar de keuken. In de keuken maakte ik de wasmand leeg. Het bakje maakte ik leeg en deed deze met de beker nog wat afwas in de vaatwasser, het papier deed ik bij het oud papier, mijn Fitbit deed ik aan de lader en de rest legde ik op hun plek.  Daarna deed ik de was in de wasmachine en stelde ik deze zo in, dat hij vannacht gaat wassen. Morgen ga ik me namelijk bezig houden met de was. Er was nog wat tijd over, dus ik besloot een aantal ladefrontjes in de keuken schoon te maken met een vochtig doekje en allesreiniger.

De lades schoonmaken met allesreiniger.
De lades schoonmaken met allesreiniger.

Nu ik klaar ben….

Nu ik klaar ben, kan ik rustig aan bijvoorbeeld deze blogpost werken of wat anders gaan doen en genieten van de rust in huis. Het zal niet gauw meer een grote bende worden omdat ik het (bijna) elke dag bijhoud door 15 minuten op te ruimen en sowieso alles terug te leggen wat ik heb gebruikt. En voor ik naar bed ga ruim ik de laatste dingetjes nog even op. Het is ook niet erg als het een keer niet gebeurt. De volgende dag is het dan weer zo opgeruimd.

5 gedachten over “Wat je allemaal wel niet kunt doen in 15 minuten.”

  1. Wat een slim idee om zo nu en dan even 15 minuten tijd voor opruimen en/of schoonmaken te hebben. Dat zou ik ook best eens kunnen gebruiken. Vaak wordt rommel alleen maar erger als je het een paar dagen laat zitten. Dan kun je maar beter elke dag een klein beetje opruimen 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie