flylady

Het huishouden met Flylady

Categorieen:Life, Persoonlijk

25 reacties

Toen ik nog samen met mijn zoon in mijn vorige huis woonde had ik hulp bij het huishouden van de thuiszorg. Het was erg fijn. Ik kon namelijk geen huishouden doen, dat was te zwaar voor me. De thuiszorg hielp mij met de was, verschoonde de bedden, maakte schoon, verschoonde de vuilnisbak en hielp mij in het begin ook met de afwas totdat ik een vaatwasser kocht. Daarnaast had ik een hele goede band met mijn huishoudelijke hulp. Eerst had ik er een en later 2 hulpen. Maar vijf jaar lang had ik hulp van dezelfde huishoudelijke hulp.

Samenwonen

Ondertussen leerde ik mijn vriend kennen en een tijd later besloten we om samen te gaan wonen in zijn huis. Het gevolg daarvan was wel dat ik geen huishoudelijke hulp meer kreeg, want ik ging samenwonen met iemand die wel in staat is om het huishouden op zich te nemen.

Ik dacht bij mezelf. We zien wel hoe alles loopt, misschien lukt het me wel om alles gewoon bij te houden. Toen we eenmaal samenwoonden was het nog een hele klus om het huishouden te doen, het was te vermoeiend. Mijn vriend hielp mij veel, maar hij werkt fulltime, dus veel tijd bleef er niet over.

Flylady

Dus ik ben op internet gaan zoeken hoe anderen hun huishouden deden. In het verleden, voor ik ging samenwonen en nog voor ik hulp van de thuiszorg had, had ik ooit eens met hulp van een ergotherapeut een schema gemaakt. Dat werkte niet, het was te veel en te moeilijk om vol te houden.

Uiteindelijk kwam ik uit bij Flylady een Amerikaanse website. Flylady is opgericht door Marla Cilley. Marla  heeft zichzelf in hele kleine stappen een routine in het huishouden aangeleerd. Dit werden meerdere routines op een dag. Daarna heeft ze Flylady opgericht en een boek geschreven. Inmiddels heeft ze meerdere boeken geschreven en verkoopt ze haar eigen schoonmaakspullen.

Ik ben dat dus gaan uitproberen. Om te beginnen met Flylady wordt je aangeraden om de babysteps (kleine stapjes) te volgen. Met de babysteps begin je heel klein je wasbak schoon te maken, want als je wasbak schoon is, dan ziet je keuken er schoner uit en het geeft je een gevoel dat je iets hebt bereikt. De volgende dag zegt flylady dat wanneer je opstaat, jezelf gelijk moet aankleden en je schoenen moet aantrekken, zodat je gelijk aan de gang kunt. En zo leert ze je elke dag, een maand lang een nieuwe eigenschap.

dsc_1099

Routines

Na de babysteps heb je dus een soort basisroutine, waarbij je onder andere elke dag je wasbak schoonhoudt,je was doet, je wc schoonmaakt, je bed opmaakt en je ’s morgens al bent aangekleed. Je hebt dan ook geleerd om elke dag in twee minuten je hotspots op te ruimen, dat zijn rommelige plekjes, die als maar erger worden. Dit doe je dan in twee minuten. Flylady leert je elke dag een kwartier lang op te ruimen in een bepaalde zone. Het huis is opgedeeld in 5 zones:

 • 1: eetkamer, veranda/voortuin en gang (tot en met de eerste zondag van de maand)
 • 2: keuken, achtertuin, wasruimte en voorraadkast (tot en met de tweede zondag van de maand)
 • 3: badkamer en een extra kamer (tot en met de derde zondag van de maand)
 • 4: de ouderslaapkamer, toilet en kast (tot en met de vierde zondag van de maand)
 • 5: woonkamer (de resterende dagen tot en met het einde van de maand)

Elke dag iets opruimen

Elke dag ruim je iets op en maak je schoon in die zone. Eerst moet alles opgeruimt zijn voordat je goed kunt schoonmaken. Flylady zegt dat je dat in een kwartiertje doet. Het hoeft niet perfect, want als je het te perfect wil doen, dan gaat het je niet lukken. Je moet geen uren achter elkaar bezig zijn om schoon te maken, want anders hou je het niet vol omdat je moe bent.

Het is de bedoeling dat je door middel van je ochtend en avondroutine alles bijhoudt, zodat je niet lang bezig bent met schoonmaken en dat er dus regelmaat in zit. Omdat je de belangrijkste dingen elke dag schoonmaakt, wordt het dus niet vies en kost het weinig moeite om het huishouden te doen. Ook heeft Flylady de weekly homeblessing hour, waarbij je globaal je huis in een uur schoonmaakt.

flylady

Flylady bij mij thuis

Ik heb Flylady helemaal ingevoerd in mijn huis. Ik begon dus elke dag mijn wasbak schoon te maken, aan te kleden in de ochtend, op te ruimen en schoon te maken. Samen deden we de weekly homeblessing hour en ook  de avondroutine, deden we samen. Het werkte perfect. Eindelijk kon ik het huishouden doen. Wat voor mij heel erg werkt is dat alles in een routine zit. Het huishouden is niet langer een vermoeiende klus , maar een routine, die ik kan volhouden.

Nadelen:

Wat ik minder vind aan flylady:

 • Het is best betutteld met alle zelfbedachte woorden en namen,
 • Het is makkelijk om door te slaan, als je echt alles wil doen, waardoor het weer veel tijd en energie kost,
 • Als je je abonneert op haar nieuwsbrief wordt je bestookt met mails en reclame om haar producten te kopen.
 • Ze heeft een draak van een website, erg onoverzichtelijk en ouderwets.
 • Het is allemaal typisch, overdreven Amerikaans, er wordt vaak gezegd doe trots ze is (je weet vast wat ik bedoel), en ook de zones zul je moeten aanpassen aan jouw Nederlandse huis.

Wat ik heb geleerd van Flylady:

 • Door routine hou je alles bij en wordt het een gewoonte.
 • Het huishouden hoeft helemaal geen saaie, vermoeiende klus te zijn.
 • Wanneer je klusjes opdeelt in meerdere taken, kost het minder energie.
 • Routines bieden houvast en regelmaat.

Inmiddels gaat het huishouden heel anders, maar de routines, die blijven, dat is en blijft de basis. Daarover een andere keer meer.

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay 

25 gedachten over “Het huishouden met Flylady”

 1. Ik ben dol op Flylady! Ik heb zelfs de cd gekocht : )
  Inmiddels gebruik ik haar routines niet meer omdat ik nu mijn eigen gewoontes heb. Maar Flylady heeft me echt geholpen om structuur in het huishouden te krijgen.

  Beantwoorden
 2. Ik had er nog nooit van gehoord. Klinkt wel als iets waar veel mensen steun aan kunnen hebben. Ik kan ook nog wel wat routine in mijn huishouden gebruiken. Al heb ik wel een schoonmaak schema. En dat lukt me redelijk om me aan te houden. Al heb ik geleerd om het soms los te laten.

  Beantwoorden
 3. Oh dat klinkt best goed, ik houd idd niet zo van dat Amerikaanse, maar ik moet er echt een routine in krijgen en dat lukt me maar niet, ik ga er eens voor zitten, thanks!

  Beantwoorden
 4. Goede manier om structuur te krijgen in je huishouden. Denk dat ik hier ook wel wat aan heb. Het huishouden opdelen in fases ben ik toevallig deze week mee begonnen en dat gaat lekker, dan doe je elke dag een beetje. Scheelt enorm (normaal geneigd alles op te pakken)

  Beantwoorden
 5. Hé kende ik helemaal niet! Is wel een handige structuur, maar ik zou me misschien ook betutteld voelen. Soms hebben bepaalde ruimtes meer aandacht nodig of heb ik gewoon eens geen zin. Haha 😉 Maar goed initiatief 🙂

  Beantwoorden
 6. Poeh, ik kijk dus enorm tegen het huishouden op. Elke keer weer, het lukt me gewoon niet. Misschien moet ik toch ook eens die vele reclames mails doorstaan om de routine erin te krijgen. Misschien.. straks… een keer…

  Beantwoorden
 7. Diana in Denmark is Flylady coach, komt uit Schotland en heeft heel veel YouTube video’s gemaakt. Instructief en niet betuttelend.

  Beantwoorden
 8. Ik heb fly lady ontdekt via YouTube: the Secret Slob. Zij maakt mooie video’s. Zelf heb ik het nog niet toegepast, zit nu internet af te schuimen naar informatie en tips om het zelf toe te passen.
  Haar boek zou heel goed zijn, de website inderdaad heel onoverzichtelijk.

  Beantwoorden
  • Goed bezig. Mijn tip voor jou is om gewoon te beginnen met de Babysteps, die je een maand lang doet. Zo bouw je goede routines op en leer je het systeem goed kennen.

   Beantwoorden
 9. Ik heb FlyLady ontdekt in 2009 en ik vond het heel lang moeilijk om het programma in te passen in het ‘gewone’ leven.
  Nu werk ik met de gratis Flyladyplus app op mijn telefoon en dat werkt. Het uur Homeblessing verdeel ik over 5 dagen en ik doe het zone werk ook verdeeld over de weekdagen . Afvinken in de app geeft voldoening en is overzichtelijk. Ik heb geen control journal meer nodig.
  Succes!

  Beantwoorden
  • Oh wat een goede tip. Ik ga ook eens kijken naar die app. Mijn schoonmoeder helpt ons met schoonmaken. Dus de Homeblessing Hour is hier niet meer nodig. Bedankt!

   Beantwoorden

Plaats een reactie