huishouden

Mijn huishouden en tips

Categorieen:Life

2 reacties

Vorige week schreef ik over hoe ik het huishouden leerde doen met Flylady. De basis van de routines is er nog steeds. Alleen zijn ze nu veranderd en we doen geen homeblessing hour meer. Het is dus een stuk minder geworden. De inspiratie om het huishouden te doen, haal ik ook niet meer bij Flylady, maar bij Stofzuigerzen. Stofzuigerzen is makkelijker om te lezen en past meer bij mijn idealen en de dingen waar ik achtersta. Flylady was een goede start, maar voor mij te betuttelend, en te Amerikaans.

Hoe de routines eerst waren:

Avondroutine:

 1. Keuken schoonmaken
 2. Spullen/ ontbijt/ lunch voor morgen klaarleggen
 3. 2 minuten hotspot opruimen
 4. Kleren klaarleggen voor morgen
 5. Douchen en douche afnemen met een doekje
 6. Was in de wasmachine doen en tijd instellen, opvouwen, strijkgoed klaarleggen of opruimen als het nodig is.
 7. Tandenpoetsen en wasbak afnemen met een doekje

Ochtendroutine:

 1. Opstaan en bed opmaken, gordijnen openen.
 2. Wc schoonmaken
 3. Aankleden, verzorgen en boven wasbak schoonmaken.
 4. Zoon helpen
 5. Was ophangen, Opvouwen, strijkgoed klaarleggen of opruimen.
 6. Vaatwasser uitruimen en inruimen als het nodig is.
 7. Ontbijten, keuken schoon achterlaten.
 8. 2 minuten hotspot opruimen.
 9. 15 minuten opruimen/schoonmaken in huidige zone

Hiernaast hadden we nog de home blessing hour,

de home blessing hour noemden wij gewoon Globale wekelijkse schoonmaakroutine:

 • Vuilnisbakken verschonen
 • Deuren afnemen
 • Stofzuigen
 • Dweilen
 • Afstoffen (tot ooghoogte. Mijn vriend doet de hoge dingen)
 • Spiegels/ wasbak/ douche/ schoonmaken,
 • Planten watergeven
 • Toiletpapier bijvullen
 • Tijdschriften uitzoeken

huishouden

Hoe het nu gaat:

De Avondroutine is gewoon hetzelfde gebleven, alleen de ochtendroutine is veranderd. Ik ben ’s morgens gaan douchen, ik merk dat ik daardoor makkelijker op gang kom en ik heb meer energie om de douche droog te maken.

 1. Opstaan en bed opmaken.
 2. Zoon helpen.
 3. Douchen en douche droogmaken, aankleden, gezicht wassen, tanden poetsen, haren en make-up doen en boven wasbak schoonmaken.
 4. Was ophangen, Opvouwen, strijkgoed klaarleggen of opruimen als het nodig is.
 5. Ontbijten, keuken schoon achterlaten.
 6. 2 minuten hotspot opruimen.

De wekelijkse schoonmaakroutine doen we ook niet meer.

Het huishouden

Door Flylady heb ik mezelf routines aangeleerd. Nu zijn de routines meer een gewoonte geworden. Daarnaast ben ik met minimalisme begonnen, waardoor ik minder spullen heb. Hierdoor hoef ik minder op te ruimen en is het schoonmaken een stuk makkelijker geworden.

Mijn schoonmoeder helpt ons, omdat het te zwaar voor mij werd en aangezien mijn vriend ook fulltime werkt hadden we hulp nodig. We hebben allebei de meest geweldige moeders die je maar kunt hebben.  Ik ben er nu achter dat schoonmaken mij te veel energie kost en dat ik het beter aan iemand anders kan overlaten. Door de routines wel te blijven doen, kan ik het belangrijkste bijhouden en is het weer makkelijker schoonmaken voor mijn schoonmoeder.

Op vrijdag stofzuig ik beneden extra als het nodig is, maak ik de wc’s schoon en zorg ik dat er op beide wc’s voldoende toiletpapier is.

img_20150406_163822

Tips om het huishouden te doen

Als je een beperking of een ziekte hebt is het een hele uitdaging om het huishouden te doen, niet iedereen krijgt namelijk huishoudelijke hulp van de thuiszorg.

Bouw routines in voor het huishouden

Wanneer je jezelf routines, aanleert, leer je jezelf de gewoonte aan om je huishouden bij te houden. Doordat er regelmaat inzit wordt het minder snel vies en is het dan makkelijker schoonmaken.

Houdt oppervlakten, zoals tafels, aanrecht en open, lage kastjes zo leeg mogelijk.

Ik hou zelf niet zo van accessoires in huis. Ik heb ze wel, want ik wil geen kaal huis. Het zijn er niet heel veel en het meeste zijn fotolijstjes aan de muur en planten. Het is veel meer werk om alles schoon te houden als je veel accessoires hebt.

Vraag hulp als het nodig is

Hulp vragen vond ik altijd best lastig. Ik wilde zoveel mogelijk zelf doen en kunnen, maar fysiek gezien, kan ik dat niet. Ik liep mezelf dus voorbij. Ik merk dat meer om mij heen bij mensen met een “lichte ” beperking. Je bent gauw geneigd om maar door te gaan en alles zelf te doen. Doe dat maar niet en vraag om hulp wanneer nodig.

Koop apparaten, waarmee jij overweg kunt of die jou het werk uit handen nemen.

Ik heb jarenlang een hele zware stofzuiger gehad. Ik kon daardoor niet zelf stofzuigen. Nu heb ik een kleinere en lichte stofzuiger, waarmee ik zelf overweg kan. Je kunt ook een robotstofzuiger kopen, dan hoef je zelf niet meer te stofzuigen. Dweilen kon ik niet omdat ik het niet kon uitwringen, nu heb ik een dweil met emmer die centrifugeert. (zie filmpje) Mijn vaatwasser en keukenmachine zijn noodzakelijk, omdat afwassen mij erg veel energie kost en ik zelf niet kan snijden.

Clean as you go

Op Stofzuigerzen kwam ik de term Clean As You Go (CAYG) tegen CAYG betekent: Wanneer je iets gebruikt, dat je het gelijk weer opruimt als je het niet meer nodig hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt wat gegeten, doe dan als je klaar bent je bord in de vaatwasser of was het af en maak de tafel schoon. Als je iets gelijk opruimt of schoonmaakt, dan wordt het geen rommeltje.

Maak het leuker door muziek op te zetten

Maak het huishouden doen leuk door muziek te draaien of een inspirerende podcast te luisteren. Als ik bezig ben met de was op te hangen of de vaatwasser uit te ruimen, luister ik tegenwoordig vaak naar muziek op Spotify of naar de podcasts van The Minimalists.

Hoe doe jij het huishouden?

2 gedachten over “Mijn huishouden en tips”

 1. Mijn vraag is, werk jij ook nog? Ik werk 2 dagdelen. Op mijn vrije dag moet ik eerst naar de fysio om te sporten. Bij thuiskomst ben ik daar al aardig moe van. Dan moet ik vaak de administratie doen en als ik dan nog puf heb een huishoudelijke taak. Gelukkig heb ik wel hulp en dat is fijn.
  Wat ik wel aan het doen ben is goed aan het opruimen, daar ben ik blij mee. Ik kan ontzettend verzamelen. Leuk je blog. Leuk als je de mijne ook een keertje wilt lezen en er ook eens een berichtje achterlaat.

  Groetjes Mirjam

  Beantwoorden

Plaats een reactie