rust mening mantelzorg

Weet je wat mijn mening zou zijn? #doeslief

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

De laatste tijd zit ik weer eens (te) vaak na te denken over onderwerpen waar ik een bepaalde mening over heb, zoals je misschien wel hebt gemerkt. En ja vandaag ook weer, wat een wonder is, aangezien er heel veel lawaai wordt gemaakt hiernaast.

Blond servies

Ik kwam vandaag een column tegen van Silvia Witteman in de Volkskrant over het servies van Blond Amsterdam. Het ging erover dat ze niet snapte dat er vrouwen zijn die het servies van Blond Amsterdam kopen, aangezien de afbeeldingen nogal stereotyperend zijn en volgens Silvia Witteman kinderachtig. En daarmee ontstond er nogal wat ophef over haar column. Want veel vrouwen vinden het blijkbaar wel heel leuk om Blond servies te kopen en te gebruiken. Als je het niet leuk vindt, koop je het toch niet? Ik heb ook wat mokken van Blond Amsterdam, maar persoonlijk zou ik het nu niet meer kopen. Ik vind het te meisjesachtig, te schattig, te blond en te wit. Ook al heet het merk Blond Amsterdam, ik mis diversiteit als vrouw van kleur zijnde en ik vind het erg stereotyperend allemaal. Maar wie weet zit er wel een bepaalde reden achter of is het juist humoristisch bedoeld, op een manier die ik niet snap. De mokken staan nog wel in kast, gewoon omdat ze wel lekker groot en praktisch zijn. Ik denk maar zo: Het is mijn smaak niet meer, als je het niks vindt, dan koop je het niet. Vind je het prachtig: Veel plezier ermee en geniet ervan.

Meningen

Dit is wel een heel erg lang intro tot mijn punt. Maar wat is het tegenwoordig toch dat we maar altijd onze mening moeten uiten? Dat je hem hebt prima, het zou raar zijn als je nooit een mening over iets zou vormen. Het valt me op dat mensen zich tegenwoordig snel aangevallen voelt, als iemand een andere mening heeft. Ook niet raar, als ik weer de column van Silvia Witteman als voorbeeld neem. De woorden die zij gebruikt, zijn best agressief. Waarom moeten we bij het uiten van onze meningen vaak iets of iemand lopen bashen? Kan dat niet met respect voor de ander? Ik heb natuurlijk ook mijn mening, maar ik probeer deze altijd met respect te uiten. En soms uit ik mijn mening helemaal niet. Gewoon omdat het niet nodig is of omdat ook mijn mening wel eens kwetsend zou kunnen zijn.

Uiten van mijn mening

Omdat er zo fel wordt gereageerd, merk ik dat ik het lastig vind om mijn eigen mening te uiten. Toch zou ik hem vaker willen uiten, omdat ik dat nodig vind. Een tijd geleden schreef ik dat ik geen strijd meer wilde voeren. Ik merk dat ik de laatste tijd juist meer mijn mening wil uiten en het gevoel heb dat ik moet strijden. Dit artikel van Mira Thompson slaat precies de spijker op z’n kop. “Niet strijdbaar zijn is geen optie meer.” zegt ze en daar ben ik het helemaal mee eens. Nee, niet alles is even goed geregeld in Nederland voor mensen met een handicap. En ook is de Nederlandse samenleving is niet alleen maar blond en wit. De samenleving is een smeltkroes van allerlei verschillende mensen, die allemaal een gelijke behandeling verdienen. En ook in de media, reclame, politiek (en op servies!!) mag dit wat mij betreft meer te zien zijn. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven, zich hier bewust van. Hopelijk doen andere bedrijven, zoals Blond Amsterdam hier iets mee, want ondanks dat het maar servies is, denk ik wel dat dit veel meer mensen zou aanspreken.

#doeslief

Terug naar de mening. SIRE is deze week een campagne gestart met de hashtag #doeslief om aardiger tegen elkaar te zijn. Mensen uiten hun mening tegenwoordig vaak op een agressieve manier of schelden anderen uit, zonder reden. Kijk maar eens naar de cijfers op de afbeeldingen hierboven. Als iedereen aardiger tegen elkaar zou zijn en elkaars mening zou kunnen respecteren, dan zou Nederland en de wereld een stuk mooier zijn.

Als je een bepaalde mening hebt, dan hoeven anderen het er niet persé mee eens te zijn. Dat maakt ze geen slecht persoon (uitzonderingen daargelaten). Ze hebben alleen een andere mening, die misschien onbedoeld kwetsend of beledigend is, zonder dat zij dat zo bedoelen. Het enige wat je dan kunt doen is die ander een stukje bewustwording mee te geven en dan is het aan die persoon zelf om daar wat mee te doen. Ik leerde vandaag op Twitter dat je anderen niet hoeft te overtuigen van je mening. Dat is de energie die je erin steekt niet waard.

Dus #doeslief

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

Plaats een reactie