mijn fiets

Echte liefde voor de fiets

Categorieen:Life

28 reacties

Een tijdje geleden schreef ik dat de trein mijn favoriete vervoermiddel is. Dat is het nog steeds, maar daarnaast kan ik niet zonder mijn fiets om mij te verplaatsen over korte afstanden. Ik vind zelfs dat ik makkelijker kan fietsen dan lopen. Lopen kan voor mij nogal vermoeiend zijn. Daarnaast hebben we ook een auto, echt een hele fijne, maar aangezien ik geen rijbewijs heb, laat ik me rijden.

Mijn fiets

Ik heb een driewielfiets van Van Raam, een Midi 2. Dit is een driewielfiets voor tieners of kleinere mensen. Ik ben namelijk niet zo groot. Vanwege de Cerebrale Parese is mijn evenwicht niet goed genoeg om op een normale fiets te fietsen. Als kind heb ik wel geprobeerd om op een normale fiets te fietsen, maar om op te stappen en te beginnen met fietsen lukte mij niet. Een driewieler fietst trouwens heel anders dan een fiets op twee wielen.

Ik had als kind al een driewielfietsje speciaal voor kinderen. Ik weet nog dat hij zilverkleurig was en dat ik het niet zo leuk vond om erop te fietsen. Toen deze te klein was kreeg ik een grotere fiets, een Huka. Maar nog steeds vond ik het niet prettig om erop te fietsen, vanwege wat andere kinderen ervan vonden. Ik moest wel regelmatig fietsen omdat dat goed voor mijn conditie was. Uiteindelijk gebruikte ik hem niet meer en ging deze weg. Toen had ik geen fiets meer.

Toen ik in mijn vorige woonplaats op mezelf woonde, moest ik regelmatig 2 km lopen op mijn zoon bij de gastouder te brengen, zodat ik naar school kon. Dus heb ik toen weer een aanvraag gedaan voor een driewielfiets bij de WMO. In december 2010 kreeg ik deze fiets in bruikleen. Dat betekent dat de fiets eigendom is van de gemeente, maar dat ik hem mag gebruiken.

Mijn driewielfiets

 

Aanpassingen

Omdat het stallen van mijn een probleem was, mocht ik mijn fiets stallen in het trappenhuis, bij de lift van mijn flat. De lift was erg krap dus is er voor gezorgd dat ik achteruit kan fietsen.

Daarnaast moest mijn kind mee kunnen op de fiets, maar op deze fiets kun je geen kinderzitje plaatsen, dus hebben ze een normale bagagedrager op de bagagedrager gezet, zodat ik er een kinderzitje op kon zetten. Het kinderzitje zelf heb ik zelf gekocht.

Omdat ik mijn zoon niet in het kinderzitje on zetten, zit er een trappetje achterop mijn fiets zodat hij zelf op de fiets kan klimmen. Omdat ik mijn bagagedrager niet kan gebruiken, heb ik zelf een fietsmandje gekocht en voor op het stuur laten zetten.

Toen ik de fiets kreeg, lukte het mij nog om er mee te fietsen zonder trapondersteuning. Maar na een jaar merkte ik dat het te vermoeiend werd om te fietsen, het koste mij zoveel energie dat het niet meer ging. Dus heb ik dit ook aangevraagd bij de WMO. Het grappige was, dat de WMO-consulent, gelijk al zag dat de trapondersteuning nodig was. Hij ging dus terug naar Van Raam en ik kreeg een leenfiets met trapondersteuning. Weer een Huka, maar die konden ze naar een paar dagen weer ophalen omdat ik er niet mee overweg kon. Dus zat ik een paar weken zonder fiets. Maar wat was het fijn om mijn fiets terug te krijgen met trapondersteuning!

De trapondersteuning heeft 3 standen en kan je een zetje geven als je de rechterknop ingedrukt houdt.

Trapondersteuning

Onderhoud

Als je een hulpmiddel krijgt via de WMO wordt het onderhoud gedaan door een leverancier zoals Welzorg. Zij zorgen ervoor dat als er iets kapot is, dat het wordt gerepareerd. Maar mijn banden oppompen moest ik zelf doen. Ik kan dat dus niet, dus hiervoor ging altijd naar de Halfords in de stad, die dit altijd voor mij deden. En Welzorg deed de rest.

Inmiddels ben ik verhuisd naar de gemeente Brummen. Omdat ik naar een andere gemeente verhuisde moest ik mijn fiets weer inleveren en in de nieuwe gemeente weer een driewielfiets  aanvragen. Logisch, maar minder logisch dat ik mijn fiets moest inleveren, dus heb ik er voor gezorgd dat de gemeente mijn fiets overnam.

Het trappetje en de accu

Lastig

Ik ben heel blij met mijn driewielfiets er zijn echter wel wat dingen die ik lastig vind:

 • In de winter bevriezen mijn remmen, als het heeft gevroren. Hier is niet zoveel aan te doen helaas, aangezien ik hem niet in een ruimte kan stallen waar het niet vriest.
 • Als ik een tijdje niet heb gefietst, gaat de accu in  de slaapstand en kost het mij moeite om de accu weer uit de slaapstand te halen. Je moet namelijk een stukje fietsen om de accu weer aan de praat te krijgen.
 • Ik kan mijn fiets niet zelf in de schuur zetten, dat doet mijn vriend voor mij. Maar omdat ik regelmatig fiets, staat hij dus vaak gewoon voor de deur.
 • De accu moet binnen worden opgeladen, dat is beter voor de accu en de lader. Eerst deed ik dat altijd in de schuur, maar toen kwam er een keer allemaal rook uit de oplader en was hij kapot. Dus sindsdien haalt mijn vriend de accu van de fiets en laden we hem in de woonkamer op. De accu is voor mij te zwaar om te tillen.
 • Fietsenstallingen zijn niet geschikt om een driewielfiets in te stallen. Die van mij neemt 2 a 3 plekken in en het is te krap om fatsoenlijk bij mijn fiets te kunnen, als ik kijk naar de stalling op het station.
 • Hij is te groot voor de trein. Al zie ik soms mensen die hun driewielfiets wel meenemen, maar dit zijn andere fietsen. UPDATE 16-1-2018: Sinds een tijdje is het mogelijk om mijn fiets mee te nemen in de trein (hangt af van het type trein)  eventueel met hulp van reisassistentie van NS.

Van Raam

Van Raam is een fabrikant van allerlei soorten speciale fietsen. De fietsen worden op maat gemaakt volgens mij. En er zijn allerlei aanpassingen te krijgen voor op de fietsen zodat zoveel mogelijk mensen kunnen fietsen met hun beperkingen. Ze hebben een eigen fabriek in Varsseveld, waar ze wat mij betreft de mooiste en fijnste fietsen maken.

Ik heb mijn driewielfiets nu 6,5 jaar en hij heeft zo zijn kuren af en toe, maar ik kan gewoon niet zonder. Zonder mijn fiets zou ik veel minder mobiel zijn en steeds afhankelijk van anderen zijn. Mijn conditie zou minder goed zijn. Fietsen is goed voor me en ik vind het heerlijk om te fietsen als het mooi weer is. Mocht ik ooit een andere fiets krijgen, dan zou ik weer dezelfde willen. Dit model vind ik erg fijn n de trapondersteuning is erg prettig en lekker stil.

Mijn mooiste momenten op die fiets, vond ik altijd fietsen met mijn zoontje achterop. Het fietsen geeft zoveel vrijheid en zelfstandigheid. (Update 18-1-2018 Helemaal nu ik de fiets ook mee kan nemen in de trein.)

Wat ik ook altijd erg leuk vind is een weekend weg met mijn familie. We huren dan een bus zodat we in ieder geval de driewielfietsen van mijn broer en mij kunnen meenemen. Mijn broer heeft een Van Raam Maxi, die weer heel anders in aangepast. Als er nog meer fietsen bijpassen nemen we die ook mee. Het leukste vond ik vorig jaar dat mijn moeder, broer en ik een heel eind zijn gaan fietsen. Wel 12 kilometer. Zoveel had ik nog nooit gefietst, na afloop was ik moe, maar het was heel erg leuk!

Disclaimer: Een aanvraag bij de WMO is maatwerk. En bij elke gemeente gelden andere regels. Mijn ervaring met mijn driewielfiets is geen garantie dat iemand in een soortgelijke situatie ook in aanmerking komt voor een soortgelijk hulpmiddel. Zie voor meer informatie de uitgebreide disclaimer.

 

 

 

 

28 gedachten over “Echte liefde voor de fiets”

 1. Leuk om te lezen! Ik heb zelf een Raam Maxi 2 met trapondersteuning en ik wil hem nooit meer kwijt! Gelukkig kan ik hem wel binnen stallen, want van vroeger ken ik het probleem van de bevroren remmen ook wel. Hebben ze daar nu nog niets op gevonden?
  Wat fijn dat je fiets zo mee op vakantie kan! Dat ga ik onthouden.

  Beantwoorden
 2. wat is super mooi fiets en ook jij is sportief vrouw blijven. ik vind het wel zware fiets.
  Toen, ik was echt verlaven met 2 wielen fiets en later ik had veel drie wielen ligfiets gehad.
  ik ben nu niet meer ligfiets gebruiken ,want ik heb last het nek en minder kracht word. ja ik wel erg mis fiets.
  ik ben nu scootmobiels wel handig voor zware boodschappen en ook mijn lichaam minder pijn. voordeel en nadeel. Hier ik ben vaak tranningen home gebruiken. ik ben steeds droompjes drie wielen fiets.

  Beantwoorden
 3. Ik vond her erg fijn om je blog te lezen Rosita. Mijn dochtertje van 8(met CP) fietst nu met ons op een duofiets omdat het fietsen op een driewielfiets van van Raam nog te moeilijk was. Maar laatst had ik een gesprekje met haar waarin ze vroeg of ze ooit zelf zou kunnen rondfietsen, en wat als ze later een kindje heeft. Nu kan ik haar jouw mooie fiets laten zien! Veel fietsplezier nog!

  Beantwoorden
  • Wat enorm fijn om te lezen Anna. Laat je dochter maar de fiets zien inderdaad! Wat leuk om reacties van ouders van kinderen te lezen. Dankjewel en jullie ook veel fietsplezier!

   Beantwoorden
 4. Wat is jouw fiets mooi aangepast zeg! Ik heb zelf een driewielligfiets, zonder aanpassingen of trapondersteuning. Ik heb ‘m in eigendom gekregen via de wmo, dus ik moet zelf het onderhoud regelen en betalen (kwam ik pas na een jaar achter, haha).
  Ik vind het ook heerlijk om te fietsen, alhoewel mijn kinderen mij te langzaam vinden fietsen, dus meestal fiets ik alleen.

  Beantwoorden
 5. Wat heerlijk dat je op deze manier mobiel kunt zijn. Ik vind het een hele mooie fiets en geweldig dat er trapondersteuning op zit. Ik vind de fiets altijd echt een heel handig vervoersmiddel.

  Beantwoorden
 6. Wat gaaf dat je zo gewoon lekker kunt fietsen, dat is wat waard lijkt me! Dat zitje hebben wij ook, te gek dat je deze er gewoon op kunt zetten! Veel fietsplezier

  Beantwoorden
 7. Ik vind dit fantastisch!

  Ik moet ook een driewielige fiets kopen, maar ik heb een kinderzitje nodig voor mijn 2-jarige.

  Als ik hierboven lees, wilde ik vragen of dit iets is dat je zelf hebt toegevoegd, of dat het is toegevoegd door de fietsenwinkel?

  Beantwoorden
  • Hoi Zoe, Ik heb inmiddels een nieuwe fiets zonder kinderzitje, omdat dat niet meer nodig is. Maar op mijn vorige is een aanpassing op de fiets gemaakt. Waar je dan zelf een geschikt kinderzitje op kunt plaatsen. Mijn driewielfiets heb ik gekregen via de WMO, dus de aanpassing ook. Het kinderzitje moest ik wel zelf betalen (die kosten maakt iemand zonder driewielfiets ook). Als je je driewielfiets in de winkel koopt, dan zal de aanpassing waarschijnlijk ook extra kosten.

   Beantwoorden

Plaats een reactie