2 euro zakgeld met een briefje van 10 euro op de achtergrond

Zakgeld voor mijn zoon: Hoe gaan we dat doen?

Categorieen:Persoonlijk

4 reacties

Al een aantal jaar geef ik mijn zoon zakgeld. Hij krijgt 2 euro per week, waarvan hij 1 euro moet sparen. Eerst gaf ik hem contant zakgeld. Daarvan deed hij 1 euro in zijn portemonnee en 1 euro ging in de Pinniemaat. Dat werkte prima. Zelf heb ik bijna nooit meer contant geld op zak omdat ik veel beter overzicht kan houden op wat ik uitgeef, als het geld op mijn rekening staat. Zo kan ik het tot op de cent nauwkeurig bij houden. Ze zeggen wel dat cash beter is omdat je dan ziet, wat je uitgeeft. Voor mij werkt dit beter.

Van contant naar digitaal zakgeld

Het enige contant geld wat ik nog had, was het zakgeld voor mijn zoon. Omdat hij ouder (hij is 13 en gaat naar de middelbare school) wordt en omdat winkels liever geen contant geld meer aannemen, willen we mijn zoon digitaal zakgeld gaan geven. Tenslotte moet hij dat ook leren. Binnenkort gaat de kantine op de school van mijn zoon weer open en daar kunnen leerlingen dan alleen contactloos betalen. Dus dan is het wel handig dat mijn zoon ook een eigen betaalpas heeft.

Ik heb eerst eens geïnformeerd naar de ervaringen van andere ouders van een kind met autisme. Hoe zorg je dat alles duidelijk is? Daarna heb ik informatie opgezocht bij mijn bank, ING. Toen we zeker wisten dat we deze stap gingen zetten heb ik Mijn ING aangevraagd. Hij had eerder al een kinderrekening, deze is omgezet in een jongerenrekening, toen mijn zoon twaalf werd. Daarna hebben we samen het zakgeldcontract ingevuld en heb ik mijn zoon zijn betaalpas gegeven en pincode verteld. Mijn zoon zal de app gaan gebruiken omdat dat het makkelijkste is. Om de app te gebruiken moesten we zijn telefoonnummer doorgeven bij een kantoor of servicepunt van ING.

Tip: Door het zakgeld contract in te vullen ben je gelijk “duidelijk op de 5” (van Geef me de 5). Het is een hele concrete manier om afspraken te maken over zakgeld. Eventuele aanvullende afspraken kun je uittekenen of opschrijven. Verschillende zakgeldcontracten:


Alles in orde maken

Ik wilde per se naar een kantoor omdat ik het voor mijn zoon onduidelijk vind als hij in een winkel zijn bankzaken gaat regelen. Dat doe je bij de bank, dat is duidelijk en logisch voor hem. Op het kantoor heeft mijn zoon ook gelijk al zijn zakgeld op zijn rekening gestort. Hij heeft dit bijna helemaal zelf gedaan en hij wist zijn pincode ook gelijk uit zijn hoofd. Daarna mocht hij wat kopen van zijn zakgeld en natuurlijk heeft hij dat gepind. Toen we thuis waren heb ik Mijn ING geactiveerd. Ik wilde ook de ING app op zijn telefoon activeren, maar dat ging niet omdat de betaalpas van mijn zoon deze week wordt vervangen. Dus dat kan wanneer de nieuwe bepaalpas er is. Deze zal komende week wel komen.

Afspraken maken en praten over geld

We hebben goede afspraken gemaakt over het zakgeld, door middel van het zakgeldcontract, daarnaast weet hij ook dat hij zijn codes en wachtwoorden aan niemand mag vertellen. Zo krijgt hij nog steeds 2 euro per week, waarvan hij 1 euro moet overmaken naar zijn spaarrekening. Wat ik enorm fijn vind is dat ik via mijn eigen Mijn ING de rekening van mijn zoon kan beheren. Zo kan ik zien wat hij doet en eventueel zijn pas blokkeren als het nodig is. Ook is het belangrijk om te blijven praten over geld, nu kunnen we dit ook samen bekijken in de app.

Hoe het verder gaat weet ik niet. Ik vond het eerder best lastig omdat mijn zoon steeds al zijn zakgeld uitgeeft aan snoep en speelgoed en soms wat lekkers op school. Zo kocht hij laatst een hoop snoep en een meloen (die meloen was in aanbieding!) bij de supermarkt, niet echt erbij nagedacht over de gevolgen. Iemand moet die meloen tenslotte schillen en snijden.

We hebben er niet veel over gezegd omdat zakgeld geld is om te leren met geld om te gaan. Ik hoop dat het beter gaat als hij digitaal zijn zakgeld krijgt. En als het niet werkt, stoppen we ermee en krijgt hij weer gewoon contant zijn zakgeld.

Vandaag maak ik voor het eerst zijn zakgeld over en hij moet dan 1 euro overmaken op zijn spaarrekening via mijn ING of mijn app. Weer een nieuwe mijlpaal!

Hoe krijg jouw kind zijn of haar zakgeld? Contant of digitaal?

Afbeelding van https://megapixel.click – CC0 photos for free via Pixabay

4 gedachten over “Zakgeld voor mijn zoon: Hoe gaan we dat doen?”

  1. Wij hebben hetzelfde gedaan, en storten automatisch over. Geen omkijken dus.
    Soms willen onze jongens wat vergooien aan Fortnite skins, maar dat gaat dan in overleg en via mij.

    Beantwoorden

Plaats een reactie