ziektenkostenverzekering

Mijn ziektekostenverzekering in 2020, waar let ik op?

Categorieen:Persoonlijk

2 reacties

December staat niet alleen in het teken van de feestdagen, het is ook de tijd waarop je kunt overstappen naar een andere zorgverzekering. Vanwege mijn handicap is de zorgverzekering erg belangrijk. Ik heb veel medische kosten die vergoed worden vanuit mijn ziektekostenverzekering.

Ik ben al een aantal jaar verzekerd bij Zilveren Kruis. Eerder bij Agis, maar dat ging op in Zilveren Kruis. Ik ben verder eigenlijk nooit gewisseld van verzekering. Misschien is dat niet heel erg handig, want mogelijk ben ik bij een ander wel goedkoper uit. Maar ik vind het best een ding om over te stappen, aangezien ik er veel gebruik van maak. Ik vind het dan ook niet erg om wat meer te betalen. Ik denk dat ik pas zou overstappen, wanneer de verzekering mij echt te duur wordt of wanneer er dingen niet meer vergoed worden, die ik nodig heb, die een andere ziektekostenverzekering wel biedt.

Past mijn ziektekostenverzekering nog bij mij?

Naast de basisverzekering heb ik een tandartsverzekering en een aanvullende verzekering. Elk jaar kijk ik of mijn ziektekostenverzekering eventueel aangepast moet worden. Vorig jaar heb ik dat ook gedaan. Ik had toen de meest uitgebreide aanvullende verzekering van vier sterren. Ik ben toen teruggegaan naar drie sterren aangezien dat een stuk goedkoper was. Voor mijn tanden heb ik de kleinste tandverzekering, die Zilveren Kruis biedt omdat ik een goed gebit heb en bijna geen problemen ermee heb.

Eigen risico

De meeste kosten worden bij mij vergoed uit de basis- en aanvullende verzekering. Daarnaast moet ik natuurlijk ook het verplicht eigen risico betalen. Ik heb deze niet extra verhoogd (dit kan voordelig zijn, als je geen of weinig zorgkosten hebt), omdat ik juist veel kosten maak. Ik ben er meestal in februari al doorheen. Omdat het 385 euro in een keer een groot bedrag is, betaal ik deze elke maand in 10 termijnen, bovenop de maandelijkse premie. Mocht je het eigen risico toch niet opmaken, dan krijg je het resterende bedrag gewoon terug, maar dat is op mij niet van toepassing.

Waar let ik op bij mijn ziektekostenverzekering?

Voor mij zijn er een aantal vergoedingen die extra belangrijk zijn, waar ik op let. Zaken als huisartsbezoek en ziekenhuisbezoeken worden vergoed uit de basisverzekering.

Fysiotherapie

Ik kom al vanaf kleins af aan bij de fysiotherapie vanwege mijn cerebrale parese. Dit is nodig om de spieren soepel en sterk te houden. Omdat de fysiotherapie niet tijdelijk is en nodig is vanwege een chronische aandoening, moet ik hiervoor een verwijzing van de huisarts hebben. Nu worden mijn behandelingen vanaf de 20ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor is een lijst, waarop staat welke aandoeningen in aanmerking komen voor een chronische indicatie.

Bril

Mijn bril wordt ook vergoed uit de aanvullende verzekering. De bril die ik nu heb, heb ik vergoed gekregen uit de vorige aanvullende verzekering en omdat ik hem nog geen 3 jaar heb, heb ik ook geen recht op een nieuwe. Toch houd ik er altijd wel rekening mee, zeker wanneer ik eventueel recht heb op een vergoeding.

Spalken

Mijn spalken worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dit jaar kreeg ik een nieuwe nachtspalk en misschien dat ik komend jaar een nieuwe beenspalk krijg. Daar heb je elke 2 jaar recht op als deze op maat wordt gemaakt.

Pedicure

Sinds dit jaar krijg ik ook het grootste deel van mijn pedicure behandelingen vergoed vanwege CP. Dit krijg ik vergoed omdat ik mijn voeten niet zelf kan verzorgen en dit belangrijk is omdat ik anders pijnklachten krijg tijdens het lopen. Dit komt omdat mijn lichaam anders belast wordt.

De nagels van mijn vingers kan ik trouwens ook niet knippen, dit doet mijn moeder voor mij, of heel soms de pedicure, als het echt nodig is. Het belangrijkste is dat mijn nagels kort zijn, zodat ik mezelf en anderen niet bezeer. Je hebt ook (elektrische) apparaatjes om je nagels te knippen, maar dat vind ik niet fijn. Verder vind ik het ook niet prettig wanneer anderen dan mijn moeder of een pedicure of manicure mijn nagels knipt. Een manicure wordt verder ook niet vergoed.

Anticonceptie

Mijn ziektekostenverzekering vergoed anticonceptie voor vrouwen vanaf 21 jaar. Erg prettig, maar persoonlijk vind ik dat anticonceptie voor alle vrouwen vergoed moet worden vanuit de basisverzekering.

Orthodontie voor mijn zoon

Dit jaar kreeg mijn zoon een beugel. Dit wordt ook vergoed vanuit de aanvullende verzekering in tegenstelling tot de gewone tandarts voor kinderen tot 18 jaar. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor mezelf heb ik de kleinste tandartsverzekering, aangezien ik een goed gebit heb.

Mijn ziektenkostenverzekering in 2020

Dit is waar ik rekening mee houd, wanneer ik elk jaar mijn zorgverzekering controleer. Hierbij let ik er wel op of ik de premie die ik betaal niet duurder is dan bepaalde behandelingen. Bijvoorbeeld. De 4 sterren aanvullende verzekering is duurder dan dat ik per jaar 2 pedicure behandelingen die ik dan beter zelf kan betalen.

Voor 2020 houd ik mijn huidige verzekering in combinatie met een collectiviteit. Deze vergoed alles wat ik nodig heb en wordt gelukkig niet heel veel duurder. Daarnaast ben ik erg tevreden over mijn verzekering bij Zilveren Kruis.

Wat vind jij belangrijk bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering?

Disclaimer: Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen ervaring en op geen enkele manier gesponsord door Zilveren Kruis. Een zorgverzekering is voor iedereen verschillend. Mijn ervaring met mijn ziektekostenverzekering is geen garantie dat iemand in een soortgelijke situatie ook in aanmerking komt voor soortgelijke voorzieningen of vergoedingen. Zie voor meer informatie de uitgebreide disclaimer.

Afbeelding van milca_tm via Pixabay.

2 gedachten over “Mijn ziektekostenverzekering in 2020, waar let ik op?”

  1. Hallo Rosita,

    Heel goed beschreven , hier worden op dezelfde dingen gelet als bij jou.
    Ook zitten wij al jaren bij dezelfde verzekeraar. De kans is ook groot dat we door wisselen niet meer worden aangenomen voor de aanvullende verzekering ( dit zijn ze niet verplicht)
    Verder hebben we nu moeten puzzelen welke verzekering onze zoon nodig heeft . Hij is deze week 18 geworden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie