Stappen Fietsen

10.000 stappen per dag voor CP tijdens Steptember!

Categorieen:Life, Persoonlijk

Geen reacties

Afgelopen dinsdag, op 4 september is Steptember weer begonnen! De maand waarin we 4 weken lang elke dag 10.000 stappen zetten om geld op te halen voor onderzoek naar cerebrale parese en hulp aan kinderen en volwassenen met CP.

Vorig jaar deed ik mee met nog drie andere meiden. Dit jaar zit ik samen met mijn moeder en een goede vriendin van haar in het team. Zij houden allebei van wandelen, dus die stappen komen er wel! Verder vind ik het erg bijzonder om samen met mijn moeder mee te doen. Zij weet als geen ander wat de gevolgen van CP voor mij en hoe het is om op te groeien met CP.

En ik vind het erg lief van haar vriendin, dat zij zich ook inzet voor Steptember.

Waarom ik mee wil doen met Steptember

Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht voor cerebrale parese komt. Dat was voor mij vorig jaar de reden om mee te doen. Dit jaar heb ik meer nagedacht over waarom ik wil dat er meer aandacht komt voor CP.

Er is al veel aandacht voor kinderen met CP en voor de lichamelijke aspecten zoals spasticiteit en de energie die beperkt is. (Daar mag natuurijk nog meer aandacht voor komen.) Maar over de onzichtbare gevolgen is volgens mij veel minder bekend. Dat wordt naar mijn idee heel vaak als gevolg van NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) gezien, terwijl dat ook een gevolg van cerebrale parese kan zijn.

Vanaf mijn geboorte is bekend wat de lichamelijke gevolgen van CP voor mij zijn. Maar dat ik als gevolg van CP een trage informatie heb en daardoor moeite heb met meerdere dingen tegelijk te doen, overzicht te houden en dergelijke, daar ben ik pas op mijn 33ste achtergekomen.

Wat ik nog meer belangrijk vind is dat er nog meer aandacht komt voor ouder worden met CP. Vroeger als kind kon ik bijvoorbeeld veel meer. Ik had meer energie vrijwel geen pijn, maar de laatste jaren merk ik dat dingen me meer energie kosten en ik bijvoorbeeld tijdens het lopen vaker pijn heb en dat dat ook moeilijker is geworden.

10.000 stappen per dag?

Niet iedereen kan zoveel stappen op een dag zetten. Voor iemand die cerebrale parese heeft is dat erg lastig. Voor mij ook. Bewegen is voor ons niet vanzelfsprekend omdat het vermoeiend is en pijn kan doen. Maar het is wel belangrijk om in beweging te blijven, zeker als je door je handicap moeilijk kunt bewegen. Hoe minder je beweegt, hoe meer je spieren en conditie achteruit gaan. Daarom is het fijn dat je via de website of app van Steptember ook bepaalde activiteiten kunt invoeren, die je hebt gedaan. Deze worden dan omgezet in stappen om het bewegen meetbaar te maken. Ik wil bijvoorbeeld bewegen voor Steptember door veel te fietsen. Dat gaat me namelijk veel beter af dan lopen.

Steun je mij?

Ik zet dus “10.000 stappen” per dag om geld op te halen voor Cerebrale Parese en ik zou het geweldig vinden als jullie mij en mijn moeder en vriendin willen steunen door geld te doneren voor Steptember. Dat kan via deze link. Als je (al) gedoneerd hebt, alvast hartelijk bedankt!

Plaats een reactie