was

Een kind kan de was doen!

Categorieen:Life

20 reacties

Nou ja: bijna. De was doen was (leuke woordspeling) voor mij altijd iets wat mij veel energie kostte.  Als de wasmand vol zat, ging ik de was doen, daar was ik dan een halve dag mee bezig en dan was ik moe. En zo ging het elke keer. Zo werd het iets waar ik altijd erg tegenop zag.

De was volgens The Flylady

Toen ik het huishouden begon te doen volgens The Flylady, wilde ik ook de was gaan doen in een routine. Flylady zegt dat je elke dag iets aan de was moet doen. Als het even kan, doe je elke dag een was in de wasmachine. Voor mezelf vond ik dat wat veel. Ik maakte een planning en ik besloot de was ’s avonds in de wasmachine te doen, zodat ik het ’s morgens kon ophangen voor ik naar school of stage ging. En nu doe ik het nog steeds zo.

Mijn schema:

 • Zondagavond: jeans
 • Dinsdagavond: witte was
 • Woensdagavond: om de week het beddengoed of de fijne was
 • Vrijdagavond: Bonte was

Omdat wij allemaal vaak spijkerbroeken dragen, was ik deze apart. Daarnaast gaan bij bijna elke was, de vaatdoekjes erbij. Op de andere dagen ruim ik de was op of doe ik het in een andere wasmand zodat het gestreken kan worden.

Wasmanden

Ik heb 3 wasmanden:

 • Een grote waarin ik de vuile was verzamel,
 • Een iets kleinere waarin ik de schone was doe zodat het gestreken kan worden,
 • Een kleine wasmand om de was in te verplaatsen,

Ik heb bewust gekozen voor een mand voor de vuile was. Veel mensen hebben meerdere wasmanden zodat de was gelijk gesorteerd kan worden, maar voor mij word het dan wat te veel. Bovendien heb ik geen aparte wasruimte. De wasmanden zijn allemaal van hetzelfde merk uit een serie zodat het netjes in een hoek in mijn slaapkamer staat. Ook mijn wasrek staat hier. Het liefst had ik een apart kamertje gehad, maar helaas heb ik dat niet. De wasmachine staat in de keuken.

Van te voren sorteer ik het wasgoed voor ik het in de wasmachine doe. Ik haal de kleding er tussenuit die ik wil wassen en ik neem dit mee naar beneden in de kleine wasmand. Deze houd ik op schoot, als ik op de traplift zit. Ik zorg er wel voor dat de wasmand niet te zwaar is en anders neem ik de was in twee keer mee naar beneden. Hetzelfde doe ik wanneer ik het natte wasgoed weer mee naar boven neem.

Drogen

Heb jij geen droger? Een vraag die ik regelmatig krijg en waar ik altijd hard om moet lachen. Maar die heb ik dus niet. Ik heb er zelf nooit een gehad en ik ben het inmiddels wel gewend om mijn wasgoed op te hangen. Hij zou natuurlijk best handig kunnen zijn, vooral voor het beddengoed. Maar toch wil ik nu geen droger:

 • Ik weet eigenlijk niet waar ik hem neer moet zetten.
 • Een droger in huis kost toch weer extra stroom.
 • Als je je kleding in de droger droogt, gaat het minder lang mee en dat vind ik zonde.
 • En zo lukt het drogen van de was ook wel.

Wasrek

In mijn slaapkamer staat een wasrek waar ik al het wasgoed op hang. Twee weken geleden is mijn vorige wasrek kapot gegaan. Hoe precies weet ik niet, een van de scharnieren was afgebroken. Waarschijnlijk hing het te vol. Dit rek vond ik zo fijn, dat ik dezelfde heb gekocht. Ik vind deze juist zo handig omdat hij niet te hoog of te laag is, er hangen clipjes aan voor sokken, vaatdoekjes en andere kleine dingen en je kunt de bijbehorende kledinghangers vastmaken zodat ze er niet afvallen, deze gebruik ik voor overhemden, vesten en jasjes.

Als het droog is vouw ik de dingen op die niet gestreken hoeven te worden en ruim ik deze op. De kleding die gestreken moet worden verzamel ik in een aparte wasmand.

Strijkijzer

Strijken

Strijken kan ik niet, ik heb het wel geprobeerd, maar het is veel te moeilijk en kreukvrij ophangen lukt me niet. Toch vind ik het belangrijk dat kleding er netjes uit ziet. Daarom strijkt mijn schoonmoeder voor ons. Ze vouwt het gelijk op en ik ruim het ’s avonds op.

Beddengoed

Een lastig dingetje vind ik het beddengoed. Wassen is geen probleem, maar hoe hang ik deze goed op om te drogen? Ik vind het maar lastig. Aan een waslijn, lukt me niet. Ik leg het vaak op het droogrek. Soms hangt mijn vriend het op aan een rekje aan de deur. Wat dan weer in de weg hangt. Boven de trap zoals is ook niet handig. Dus daar probeer ik nog wat op te bedenken.

Hoe doe jij de was?

20 gedachten over “Een kind kan de was doen!”

 1. Haha, mijn eerste reactie was inderdaad ook: heb je dan geen droger? Ik had er eerst ook geen, maar ik heb gemerkt dat heel veel energie scheelt. Met veel hangen en wurgen ging het ook wel zonder, maar die energie kan ik echt beter besteden. Gelukkig hebben wij er plek voor. En over het algemeen probeer ik ook wel zuinig te zijn met elektriciteit, maar daarin probeer ik altijd de balans te zoeken tussen mijn eigen energie en de energierekening. 😉

  Het is wel handig dat je een vaste was routine hebt. Zo wordt het nooit te veel. Ik was altijd in het weekend, zodat de huishoudelijke hulp doordeweeks kan helpen met opvouwen.

  Beantwoorden
  • Ja precies! Mijn schoonmoeder vouwt het meeste op, als ze strijkt. De rest doe ik zelf. Ik heb momenteel niet echt de behoefte aan een droger, de was ophangen gaat prima. Alleen het beddengoed is wat lastig maar uiteindelijk lukt het wel.

   Beantwoorden
 2. Ik doe de was wanneer het uitkomt… haha… En ook geen droger. Ik vind dat niet nodig. Overigens was ik vaatdoekjes altijd op 60 graden ivm bacteriën die eruit moeten. Ik doe dan ook altijd de vaatdoekjes met hand-, vaat- en baddoeken. 🙂
  O en als ik ziek ben geweest, gaat het beddengoed ook op 60 graden. 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie