Minimalisme en thuisblijven tijdens de lockdown

3 voordelen van minimalisme tijdens de lockdown

Categorieen:Persoonlijk

2 reacties

Het is alweer de laatste week van 2020. Het is een raar jaar geweest vanwege het Coronavirus. We zaten onder andere in twee keer in een lockdown. Overigens zitten we nu nog steeds in een harde lockdown. Het is geen pretje allemaal. Voor mij persoonlijk valt het allemaal wel mee. Ik was toch al veel thuis en dat verandert niet echt tijdens de lockdown. Het is voor mij meer het idee dat je thuis moet blijven en dat je niet even iets kunt doen of kopen in een winkel. Voor mij is minimalisme echt een uitkomst nu.

Minimalisme tijdens de lockdown

Nu tijdens de lockdown ben ik meer bezig mijn huis opruimen. Rommel en dingen die nog moeten gebeuren, vallen meer op. En ik wil het dan ook aanpakken. De laatste tijd lijk en lees ik ook weer vaker over Marie Kondo. Ik vind haar manier van opruimen erg inspirerend. Zij zegt onder andere dat je alleen moet houden waar je daadwerkelijk gelukkig van wordt. Dat probeer ik nu ook toe te passen. Laatst heb ik daarom kleding weggegaan, die versleten was of gewoon niet lekker zat. Ik moest wel wat kleding erbij kopen omdat er anders wel heel weinig overbleef. Maar ik was er wel kritisch op. Het moest mooi en lekker zitten en anders ging het terug. En op die manier werk ik langzaam naar een soort capsule wardrobe toe. Maar er zijn nog meer voordelen aan minimalisme tijdens de lockdown.


1. Minder spullen is meer rust in huis

Nu we veel thuis zijn, vind ik het nog prettiger dat het huis is opgeruimd. Dat geeft rust en overzicht. Op die manier ervaar ik ook minder tot geen chaosEn hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft op te ruimen en hoe sneller je klaar bent met schoonmaken en het huishouden. Daardoor heb je meer tijd en energie over voor dingen die je echt leuk vindt.

2. Minimalisme vermindert stress

Corona, in lockdown, niet goed weten waar we aan toe zijn, veroorzaakt stress en niet zo een beetje ook. Deze stress kan minimalisme natuurlijk niet wegnemen, maar het vermindert wel stress om andere zaken. Want hoe minder spullen je hebt, hoe minder zorgen je hebt over het onderhoud ervan of reparatie. Dus dat krijg je er dan niet nog eens bij.

3. Wat is nu echt belangrijk?

Minimalisme en de lockdown/corona laten je realiseren, wat nu echt belangrijk is in het het leven. Is het nu echt zo belangrijk om iedereen een cadeautje te geven tijdens de feestdagen? Nee, het is wel leuk, maar niet noodzakelijk. Zo kon ik geen cadeau kopen voor de verjaardag van mijn broer omdat de winkels ineens dicht gingen. Het was even omschakelen, maar zo belangrijk was het cadeau ook niet. Een ander cadeautje voor kerst was ik vergeten te bestellen, dus op het laatste had ik het alsnog besteld. Het kwam gelukkig op tijd, maar als het niet op tijd in huis was, hadden we dat ook niet erg gevonden, zo belangrijk was het nu ook weer niet. Het belangrijkste is dat we gezond en veilig zijn.

Afbeelding van soumen82hazra via Pixabay

2 gedachten over “3 voordelen van minimalisme tijdens de lockdown”

 1. Leuk om zo’n positief bericht te lezen. Als fan van Marie Kondo ben ik blij met jouw uitleg, want ik lees vaak dat je van haar “alles moet wegdoen”. Terwijl dat toch helemaal niet is waarom het gaat.
  Mij geeft de lockdown ook rust in deze tijd die ik altijd gebruik om me te bezinnen. Meer nog dan normaal ervaar ik heel veel dingen en gedragingen als overbodig.
  Het is fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die er ook zo over denken, dat geeft mij een gevoel van verbondenheid met gelijkgestemden. Dankjewel!

  Beantwoorden
  • Dankjwel voor je complimenten, Justin. van Marie Kondo moet je inderdaad niet alles wegdoen. Het gaat om het houden van je favoriete spullen. Spullen waar je je goed bij voelt en die “Spark Joy” geven.

   Beantwoorden

Plaats een reactie