31 december 2019 2020

Jaaroverzicht 2020: What a rollercoaster year

Categorieen:Persoonlijk

2 reacties

2020…. Jeetje. waar moet ik beginnen. Er is zoveel gebeurd dit jaar. Het was en is nog steeds allemaal erg heftig vanwege Corona. Een jaar met ups en downs. Het begon volgens mij als een vrij normaal jaar. Waar het jaar mee begon voor mij, weet ik eigenlijk niet meer zo goed. Ik vind het ook vrij lastig om dit jaaroverzicht te schrijven omdat er voor mijn gevoel van alles door elkaar loopt.

Werk-fit traject

In februari begon ik met een werk-fit traject. Ik had toen ook een kennismakingsgesprek met mijn jobcoach op het kantoor. Dat was een heel fijn gesprek, niet wetend dat daarna alles zou veranderen omdat de Coronacrisis uitbrak en we zoveel mogelijk thuis moesten werken. We gingen videobellen en ik deed een beroepskeuzetest, waaruit bleek dat mijn interesses lagen in de richting van informatie en communicatie.


Begin maart mocht ik een dagje meelopen bij een bedrijf. Dat vond ik zo leuk en ik had iets gevonden, waarvan ik dacht dat ik het wel kon. Ik hakte de knoop door: Ik word webdeveloper! Toen de eerste lockdown begon op 12 maart 2020 zette ik mijn gratis account bij Codecademy om in een betaald account en begon dagelijks te leren en dat doe ik nu nog steeds. Ik zit nu op dag 294. Ik begon met webdevelopment te leren.

Van HTML en CSS wist ik de basis dus daar leerde ik meer van, daarna begon ik met Javascript en vervolgens met React, een Javascript Framework. Inmiddels ben ik overgestapt op Front-end Engineer omdat ik nu liever de front-end kant op wil. Dat betekent kort gezegd dat ik me liever bezighoud met de voorkant van websites, dus wat de gebruiker ziet. Het leren gaat goed. Ik kan een statische website bouwen. Een website dat ik heb gemaakt vind je hier. Mijn kennis van Javascript is prima (denk ik), maar het toepassen, vind ik nog wel heel moeilijk.

Werkervaring opdoen

Inmiddels was ik ook opzoek naar een werkervaringsplek. Vanwege Corona, was dat niet heel eenvoudig. Uiteindelijk vond ik in oktober een werkervaringsplek als front-end developer. In eerste instantie was dat voor 3 maanden. Ik begon met 2x 3 uur in de week . Nu werk ik in totaal 8 uur in de week en wordt de periode met nog 3 maanden verlengd. Het gaat enorm goed. Ik heb hele leuke collega’s, ik leer heel veel en ik kan ook nog wat terug doen. Beginnen met werken is voor mij het hoogtepunt van dit jaar.

Werken doe ik trouwens vanuit huis. Van de zomer was ik het zat om aan de eettafel te werken en ik kocht onder andere, een monitor, een bureau en een bureaustoel om een werkplek te creƫren in een hoek van de woonkamer. Nu leer ik, werk ik en schrijf ik mijn blogs aan mijn bureau, in plaats van aan de eettafel. Groot is het niet, maar ik ben er heel erg blij mee!

Mijn werkplek in de woonkamer
Mijn werkplek in de woonkamer

Corona

Het Coronavirus hield dit jaar de hele wereld bezig. In maart gingen we de eerste lockdown in, van de zomer ging het beter, maar in het najaar liep het aantal besmettingen weer heel erg op, waardoor me nu weer in een lockdown zitten. Het is niet anders, maar we moeten volhouden en hopelijk daalt het aantal besmettingen weer en is de druk op de zorg niet meer zo hoog. Voor mij kwam het coronavirus behoorlijk dichtbij. Ik kon dit najaar tot mijn groot verdriet een crematie volgen via een livestream. Dat was dus het dieptepunt van 2020.

Blog

Doordat mijn focus dit jaar meer bij het werk-fit traject, werken en leren lag, was ik eigenlijk niet zo met mijn blog bezig. Ook zaten we in lockdown en daardoor vond ik het voor het eerst ook heel moeilijk om te bloggen. Ik wist vaak niet goed waar ik over wilde schrijven. De inspiratie was vaak weg. Ik wilde mijn blog een grote make-over geven. Daar is nog niks van terecht gekomen. Ik heb er weinig tijd voor en moet er gewoon maar eens tijd voor gaan maken.

Tijd voor wat cijfertjes:

In 2019 hebben 27.821 mensen mijn blog bezocht. Dit jaar jaar waren dat er
41.373 tot en met gisteren. Mijn blog is zo gegroeid ondanks dat ik er niet de focus op had en het soms best lastig was! In november heb ik de meeste bezoekers ooit in een maand gekregen Dat waren er 4.250. Ik vind het geweldig! Heel erg bedankt voor het lezen.

Top 10 meest gelezen berichten in 2020:

  1. Het uitwisbare notitieboek
  2. Het huishouden met Flylady
  3. Oral-B vs Philips Sonicare tandenborstels
  4. Mijn review over Familylink.
  5. Mijn review over het boek Think and Grow rich
  6. De eerste blog over plannen
  7. Mijn review over mijn Magimix keukenmachine
  8. De blog over mijn spalken
  9. 7 Dingen die je nog niet wist over Cerebrale Parese
  10. De blog over mijn cerebrale parese

Mijn doelen in 2020:

Financiƫn

In januari begon ik met het afbetalen van mijn studieschuld, dat gaat zoals gepland. Ook heb ik extra gespaard om extra te kunnen aflossen, dat spaardoel heb ik mooi behaald. Dat ondanks ik spullen voor mijn werkplek heb gekocht en de wasmachine stuk ging en er een nieuwe moest komen. Daar ben ik dus erg blij mee. Alleen kan ik vanwege omstandigheden nog geen extra aflossing doen, maar dat komt wel.

Het huis opruimen

Van dit doel is weinig terecht gekomen, maar de laatste tijd ben ik wel weer veel bezig met minimalisme en Marie Kondo de laatste tijd.

Minimaal 8 boeken lezen met de Goodreads reading challenge

Dit doel heb ik niet behaald, want ik was voornamelijk bezig met leren.

Tijd met mijn gezin doorbrengen

Dit doel kreeg eigenlijk een hele andere lading dit jaar. Vanwege de lockdown zaten we noodgedwongen allemaal thuis dus brachten we ook meer tijd samen door.

Javascript cursus

Deze heb ik behaald! Ik heb inmiddels deze cursus afgerond. Hij is wel weer aangepast, dus ik ga er binnenkort weer verder mee als onderdeel van Front-end Engineer.

Typen met een hand vanwege CP en een arbeidsbeperking.

Doelen in 2021

Voor 2021 ga ik minder doelen stellen. Dit omdat ik me echt wil focussen op mijn doelen voor het werk-fittraject.

Blog make-over

Mijn blog hoop ik komend jaar ergens toch een nieuwe layout te geven. Nu heb ik al jaren dezelfde standaard layout. En aangezien ik een front-End ontwikkelaar ben, wil ik ook mijn skills kunnen laten zien. Maar ik moet er gewoon tijd voor vrij maken. Dus het komt goed. Ooit.

Financiƫn

Mijn financiƫn ga ik op dezelfde manier aanpakken als in 2020. Ik wil gewoon een bepaald bedrag hebben afgelost en extra gespaard te hebben om extra af te lossen en ook dit jaar geldt, als het niet lukt, is het geen ramp, zolang de schuld maar minder wordt.

Front-End Engineer

Ik hoop komend jaar wel de Career-path Front-End Engineer af te ronden. Ik wil daarna wel verder leren. maar wat weet ik nog niet.

Dit was alweer de laatste blog van 2020 en dat ook nog op de laatste dag van het jaar. Ik hoop dat 2021 ondanks alles een prachtig jaar mag worden. Hopelijk wordt het een stuk beter dan 2020. En ik wens jullie allemaal een hele fijne jaarwisseling toe.

Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay.

2 gedachten over “Jaaroverzicht 2020: What a rollercoaster year”

Plaats een reactie