leren programmeren.

365 dagen leren (programmeren)

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

Geen reacties

Afgelopen vrijdag was het een jaar geleden dat we in Nederland in de eerste lockdown gingen. Het was ook precies een jaar geleden, dat ik begon met leren programmeren op Codecademy.com. Vlak daarvoor mocht ik een dagje bij Pixel Express kijken. Ik besloot dat ik dat aan het werk wilde als webdeveloper en nu heb ik al een paar maanden een werkervaringsplek als front-end developer.

Leren programmeren

Door mijn blog ontdekte ik dat de techniek erg leuk vond. Daarom begon ik in 2017, met een gratis account op Codecademy HTML te leren, vervolgens leerde ik CSS en begon ik met Javascript. Een jaar geleden heb ik besloten om ervoor te betalen, zodat ik alles eruit kon halen en optimaal kon investeren in mezelf. Door de lockdown, had ik daar ook alle tijd voor.

Ik besloot om elke dag te leren. Zo bleef ik er namelijk steeds mee bezig en zakt de stof die ik leerde niet weg. Het helpt me enorm door er dus elke dag mee bezig te zijn. Soms oefen ik heel eventjes in de app op mijn telefoon, dan heb ik toch weer geoefend. En soms zit ik uren achter mijn laptop te coderen. Het verschilt dus heel erg hoeveel ik er per dag mee bezig ben. Dat komt omdat ik de ene keer meer energie en tijd heb dan de andere keer. En natuurlijk heb ik ook nog een gezin.

Eerst maakte ik HTML en CSS af en vervolgens begon ik weer met Javascript. Javascript is heel anders omdat het een programmeertaal is en HTML en CSS zijn opmaaktalen. Ik vind Javascript een stuk moeilijker om te leren. Langzaam maar zeker komen we er wel. Ik heb ook het idee dat als ik Javascript goed kan, dan is het makkelijker om andere programmeertalen te leren.


Werkervaringsplek

Inmiddels kan ik veel wat ik heb geleerd mooi toepassen op mijn werkervaringsplek. Ik heb jaren lang geprobeerd om een HBO opleiding te doen en op die manier een beroep te leren. MBO vond ik altijd erg makkelijk. Op het HBO, vond ik de theorie goed te doen, maar werd stage op een gegeven moment te moeilijk. Ik zit qua niveau er tussenin. Misschien had het wel zo moeten zijn dat ik leer via online cursussen en ervaring opdoe bij een werkervaringsplek, maar ook door anderen te helpen en daarvan te leren.

Tips om te leren

Hoe leer je een nieuwe vaardigheid? Ik leer programmeren en ik houd dat nu dus al een hele tijd vol. Maar misschien wil jij wil iets heel anders leren. Misschien wil je gebarentaal leren, of Spaans of Gitaar leren spelen of wil je net als ik ook een hele andere carrière en wil je bijvoorbeeld een thuisstudie doen om uiteindelijk voedingsdeskundige te worden, ik noem maar een voorbeeld. Dit is hoe ik het doe en ik geef mijn tips:

Motivatie

Motivatie is het meest belangrijke van alles. Je moet het echt willen. Dan pas kun je de discipline opbrengen om iets te leren. Als je niet gemotiveerd bent, kun je ook niet goed leren en wordt het alleen maar moeilijker.

Doe een leerstijlentest

Er zijn heel veel verschillende soorten cursussen. Ze zijn allemaal verschillend. Ze passen niet allemaal bij jouw leerstijl(en) Kies de cursus die daar het beste bij past. Weet je niet wat jouw leerstijl is? Doe een leerstijlentest.

Ga het doen

Begin gewoon met leren en ga het ook toepassen. Ik leer nu Javascript en dat vind ik best moeilijk. Ik ben heel erg geneigd om het alleen te leren, maar eigenlijk moet je het ook gaan toepassen, wat je hebt geleerd. Dat werkt beter, zo ga je ook ervaringen dat je het echt kunt. Leer je Engels? Ga Engels praten tegen iemand. Ik moet dat ook doen met Javascript, gewoon iets gaan maken met Javascript.

Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

Herhaal wat je hebt geleerd, zodat je het nog beter gaat begrijpen en zodat je het nog makkelijker kunt doen. Ik ben nu al voor de derde keer met Javascript begonnen omdat het echt moeilijk vind, maar ik ga het wel steeds beter begrijpen nu.

Sluit je aan bij een groep

Sluit je aan bij een of meerdere groepen die hetzelfde leren als jij. Zo ben ik lid geworden van Fronteers, zit ik in Faceboekgroepen en ben ik op het forum te vinden. Zeker omdat ik thuis een online cursus volg en ik geen docent of klasgenoten heb om vragen aan te stellen.

Current daily streak 365 days
365 dagen aan het leren

Regelmaat

Voor mij werkt het om elke dag te leren, maar 1 keer per week kan ook. Zorg ervoor dat er regelmaat in zit of het in ieder geval vaak doet. Als je bijvoorbeeld maar 1 keer per maand wat leert, dan zakt het weg en dan moet je er steeds weer opnieuw inkomen. Dat werkt niet goed.

Neem de tijd

Tenzij je maar voor beperkte tijd toegang hebt tot je cursus of er echt een bepaalde tijd voor staat. Anders neem de tijd voor je leerproces. Ik zie in de Facebookgroep van Codecademy regelmatig de vraag voorbij komen: Hoe lang het duurt voordat een bepaalde cursus is afgerond. Dat vind ik altijd een lastige vraag. Omdat iedereen op een ander tempo leert. Sommige mensen leren snel, maar ik leer bijvoorbeeld vrij langzaam. Het ligt er ook aan wat het is. Maar zorg dat je de tijd neemt om iets te leren, dan leer je het beste. Afraffelen helpt echt niet.

Stop met vergelijken

En als laatste: Vergelijk jezelf niet met anderen. Heel moeilijk, ik spreek uit ervaring. Maar er zullen altijd anderen zijn die makkelijker, sneller, beter zijn. Maar dat wil niet zeggen dat jij het niet kunt. ik heb soms best wel last van het Het imposter syndroom. Wat als blijkt dat ik toch geen Javascript kan en niet kan programmeren? Dat klopt natuurlijk helemaal niet. Ik kan het heus wel en als jij Engels aan het leren bent, dan kun je het uiteindelijk echt wel Engels spreken, als is het niet perfect. Je kunt het en hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt.

Leren programmeren en nu?

Nu ik een jaar bezig ben, ga ik gewoon lekker door met dagelijks leren programmeren. Het zit nu in mijn dagelijkse routine en ik ben het gewend. Ik ga gewoon door waar ik mee bezig ben. Eerst wil ik afmaken, waar ik nu mee bezig ben en daarna wil ik eens kijken of ik me wat kan gaan verdiepen. Op naar de volgende 365 dagen!

Afbeelding van Jan Vašek via Pixabay

Plaats een reactie