leren voor webdeveloper

Waarom ik aan het werk wil als webdeveloper

Categorieen:Persoonlijk

5 reacties

Ik vertelde een tijd geleden wat ik webdeveloper wilde worden en ook dat ik daarvoor een online cursus volg. Maar ik heb eigenlijk nooit echt uitgelegd, waarom ik dit werk wil gaan doen. Bij deze dus.

Vroeger als kind hadden we een computer op school. We hadden er een in de klas staan. Als we klaar waren op vrijdagmiddag mochten we Pacman of Patience spelen op de computer. Hoe de computer verder precies werkte wist ik niet precies. Ik kon hem aanzetten, opstarten (het draaide op Windows 3.1 en je moest nog opstarten vanuit MS-DOS), een beetje typen en natuurlijk de hierboven genoemde spelletjes spelen. Ik vond het een enorm interessant apparaat.

Een computer thuis

Jaren later kregen we thuis een computer. Ook daar speelden we spelletjes op en typten we wat. Soms maakten we er ook werkstukken op voor school. Maar heel veel was het niet. Daarna kochten we een andere computer. Met deze kon je ook het internet op. Je moest toen nog inbellen en als je op internet zat, was de telefoonlijn bezet. Als je lang op internet zat liepen de telefoon kosten ook enorm op. Maar ik begon toen wel het internet te ontdekken.

Ik ging mailen met verschillende mensen, ik vond het erg leuk om op internet te surfen. Ook zat ik op ICQ en later op MSN (inmiddels hadden we thuis al ADSL ;-)). En ik maakte ook een soort website op Geocities en MSN Spaces. Veel stelde het niet voor, maar het was wel leuk! Uiteraard had ik later ook Hyves en Facebook. Maar ook leerde ik mijn vriend kennen op Paiq.nl, een datingsite (het bestaat nog!). Ik vond het vooral leuk om op internet bezig te zijn te surfen op verschillende websites. Maar geen haar op mijn hoofd die dacht dat ik hiervan mijn werk zou willen maken.


Ik wil webdeveloper worden!

Ik wilde iets sociaals doen qua werk. Toen ik 3 jaar geleden erachter kwam, dat dat er niet meer inzat, heb ik een hele tijd niet geweten wat voor werk ik zou willen doen. Toen ik begon met bloggen, leek het me erg leuk te bloggen als werk of tekstschrijver te worden. Toch vond ik dat uiteindelijk niet iets, wat ik graag als werk wilde gaan doen, maar graag als hobby doe. Wel vind ik de techniek achter mijn blog erg interessant. Daarom ben ik een paar jaar geleden begonnen met een cursus HTML etc. Dit is jullie vast wel bekend als je mijn blog volgt.

Wat houdt het werk in?

Een webdeveloper (web ontwikkelaar) houdt zich bezig met het ontwerpen, maken, lanceren en onderhouden van websites. Een webontwikkelaar houdt zich voornamelijk bezig met de technische kant van een website of software. Je hebt onder andere:

 • Front-End developers, die richten zich op de voorkant van websites,
 • Back-End developers, die richten zich op de achterkant van websites,
 • Full – Stack developers, die bouwen zowel de voorkant als de achterkant van websites,
 • App developers, bouwen apps.

Er zijn nog veel meer “soorten” ontwikkelaars, te veel om zo even op te noemen. Het verschil zit hem erin dat je bepaalde programmeertalen moet kunnen gebruiken voor de diverse programma’s. Ik wil nu eerst Front-End developer worden, maar uiteindelijk wil ik Full-Stack developer worden.

Naast mijn cursus, ben ik ook meer artikelen gaan lezen over programmeren, kijk ik filmpjes op Youtube hierover en ben ik andere ontwikkelaars gaan volgen en ben ik in contact gekomen met Fronteers, de vakvereniging voor Front-End developers in Nederland.

Waarom wil ik webdeveloper worden?

Grappig: Toen ik nog sociaal werker wilde worden, wilde ik dat altijd omdat ik mensen wilde helpen. Beter dan dat kon ik het nooit echt goed verwoorden. Nu ik aan de slag wil als webdeveloper, weet ik dat veel beter.Naast dat ik het erg leuk vind om te doen, heb ik ook een soort visie waarom ik graag dit werk wil doen:

Ik vind dat iedereen gebruik moet kunnen maken van het internet omdat het niet meer weg te denken is binnen onze samenleving. Als je geen gebruik (kunt) maken van de verschillende diensten van bedrijven die tegenwoordig veel via het internet verloopt, is het vaak lastiger om gebruik te maken van deze diensten. Ik wil er aan meewerken dat het internet toegankelijk is voor iedereen en makkelijk te gebruiken is. Dat helpt mensen in hun zelfstandigheid. Technologie moet mensen juist helpen om het leven makkelijker te maken en ik wil daar aan meewerken. En misschien dat ik me uiteindelijk ook op software of andere dingen wil richten, maar in eerste instantie wil ik me richten op het internet.

Afbeelding van Dhruvil Patel via Pixabay

5 gedachten over “Waarom ik aan het werk wil als webdeveloper”

 1. Dat is een heel mooi doel! En inderdaad: behalve de typische beroepen waarin je mensen helpt, zijn er ook veel banen waarbij je indirect ook iets kunt bijdragen.

  Beantwoorden
 2. Leuke blog te lezen! Ook die ontwikkelingen die je noemt
  En op een andere manier help je mensen nog steeds met dit werk maar wel op een manier dat het voor jou ook goed is.

  Beantwoorden

Plaats een reactie