vergroot je zelfvertrouwen. Een vrouw staat met haar rug naar de camera en kijkt blij naar een blauwe lucht met ballonnen

4 dingen die je je kunt doen voor meer zelfvertrouwen

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

Vertrouwen op mezelf en anderen is best een uitdaging voor mij. Nadat ik stopte met mijn opleiding was helemaal weg. Tijdens mijn revalidatie leerde ik ineens een aantal nieuwe dingen over mezelf. Het was er altijd al, maar nu moest ik er goed mee leren omgaan. Opnieuw leren koken, leren plannen, omgaan met tijdsdruk etc. Dat was ook niet bevorderlijk voor mijn zelfvertrouwen.

Nu, een aantal jaar later, gaat het (ineens) een stuk beter merk ik en hopelijk blijft het zo. Ik ben de laatste tijd wat dingen in gaan zien, waardoor ik nu meer op mezelf durf te vertrouwen. Het is niet altijd even makkelijk, maar ik heb het idee dat het wel stukken beter is geworden nu. Vandaag 4 dingen die mij hebben geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

4 tips voor meer zelfvertrouwen

Ga het gewoon doen

Zo ben ik me gaan afvragen wat er nu mis kan gaan, als ik het wel doe. Stel jezelf de vraag: “Wat kan er nu mis gaan?” Als je die vraag beantwoordt, zul je zien, dat het eigenlijk wel mee valt. Dit is ook vaak de oorzaak van (mijn) uitstelgedrag.

Zo wilde ik een bedrijf mailen met de vraag of zij een werkervaringsplek voor me hadden. Ik wist alleen niet waar ik die mail naartoe moest sturen, dus moest ik het bedrijf bellen. Ik vond het heel eng. Maar wat kon er nu mis gaan? Het enige wat ik wilde vragen was naar welk e-mailadres ik mijn mail kon sturen. Ik heb gebeld, mezelf voorgesteld en gevraagd waar ik mijn mail voor een werkervaringsplek naar toe kon sturen. Dat e-mailadres heb ik gekregen en ik heb mijn mail gestuurd. Door dit gewoon te doen, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Iets gewoon doen, hoeft niet een heel groot ding te zijn. Iets kleins zoals een mailadres vragen kan ook.

Ik stuurde laatst een mail naar een ander bedrijf met wat uitleg. Het was een lange mail en voordat ik verstuurde, las mijn vriend hem na en zei dat ik een zin eruit moest laten. Het was geen zin die heel erg belangrijk was en ik besloot de mail te versturen. Ik kreeg een hele positieve reactie terug. Die ene zin, maakte blijkbaar niks uit. Natuurlijk is het wel goed om even te checken of je mail of brief geen fouten heeft, die wel belangrijk zijn om te verbeteren.


Zet kleine stappen

Stel hele kleine haalbare doelen voor jezelf. Contact opnemen met bedrijven vond ik best lastig. Bellen om iets te vragen is maar een kleine haalbare stap. Vervolgens schrijf je de brief of mail, dat is stap 2 en daarna stap 3: verstuur de de brief of mail.

Kijk terug naar wat je allemaal hebt bereikt.

Kijk terug op wat je allemaal tot nu toe heb bereikt. Ik zag mezelf als onsuccesvol omdat ik mijn HBO opleidingen niet heb af kunnen maken, nog geen baan had. Maar ondertussen gaat het wel goed met mijn blog. Toen ik net begon had ik met technische dingen echt hulp nodig. Nu kan ik alles zelf en ook kan ik nu error codes herkennen en begrijpen waar het fout gaat. Oplossen kan ik niet altijd omdat ik (nog) geen PHP kan, maar het meeste kan ik wel zelf oplossen. Dat is al heel wat vind ik. Iets om trots op te zijn.

Leer je kwaliteiten kennen

Ga na wat je kwaliteiten zijn. Weet je het niet? Vraag het aan je vrienden of je familie. Probeer nieuwe dingen uit om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen. Ik kan bijvoorbeeld goed schrijven en ik ben goed in taal. Wees trots op je kwaliteiten en laat ook gewoon maar zien waar je goed in bent.

Accepteer complimentjes

Accepteer complimentjes die je krijgt. Zeg Dankjewel voor je compliment in plaats van “oh ja maar jij ziet er ook leuk uit” of” Dat heb ik gekocht in de uitverkoop bij H&M”. Dat doet afbreuk aan het compliment dat je krijgt, terwijl deze juist je zak moet steken. Geloof ook echt wat diegene tegen je zegt. Hij of zij zegt het niet voor niks. En geef zelf ook complimentjes.

Dit zijn een paar tips om je zelfvertrouwen te vergroten. Het vertrouwen in jezelf is niet even gedaan, het kost tijd. Neem daar de tijd voor. En nog een bonustip: Relativeer. Iedereen heeft zo zijn minpunten en mindere dagen en ook iedereen is wel eens onzeker en maakt fouten. De perfect uitziende foto’s op Instagram zijn ook niet altijd wat het lijkt. Maar jij mag er zijn en jij doet er toe.

Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

2 gedachten over “4 dingen die je je kunt doen voor meer zelfvertrouwen”

Plaats een reactie