geld besparen

5 dingen en tips om geld mee te besparen

Categorieen:Tips and tricks

1 reactie

Een van mijn doelen dit jaar is om een bepaald bedrag gespaard te hebben voor 31 december 2019. Dat beteken dat ik meer op mijn geld moet letten en dus bewuster mijn geld uitgeef. Vandaag een aantal tips waarmee ik geld kan besparen.

Neem je eigen eten en drinken mee

Tegenwoordig neem ik mijn eigen eten en drinken mee als ik wegga. Het neemt wat meer ruimte in in mijn tas, maar het bespaart mij best veel geld. Een lunch buiten de deur uit of de kantine van je werk kost namelijk veel meer en hoe vaker je dat doet, hoe meer geld het kost natuurlijk. Hetzelfde geldt voor een drankje hier en daar. Ik deed dit best vaak, dus ik was daar best veel geld aan kwijt. Nu doe ik dit heel af en toe als ik vind dat ik het heb verdiend omdat ik iets spannends heb gedaan of wanneer ik een spaardoel heb behaald.

Bij sommige zaken krijg je ook korting op je drankje als je eigen beker meeneemt.

Cadeaubonnen, Klantenprogramma’s of kortingsvouchers

Maak gebruik van cadeaubonnen en kortingsvouchers. Dit scheelt weer wat geld. Zo kocht ik laatst een nieuwe rugzak voor mijn zoon en kreeg er korting op omdat ik nog een cadeaubon had liggen die ik mooi daarvoor kon gebruiken. Als je bepaalde diensten gebruikt of vaak bij dezelfde winkels koopt, word lid van hun klanten programma, waarmee je korting kunt krijgen op producten. Zo heb ik een bankrekening bij de ING. ING heeft een puntensysteem en je spaart punten als je hun producten gebruikt. Toen ik met mijn zoon naar het Spoorwegmuseum ging, kocht ik een kortingsvoucher voor een x aantal punten, waardoor ik dus met korting 2 kaartjes kocht voor het Spoorwegmuseum. Zo kun je ook korting krijgen op bepaalde producten. Niet alleen ING heeft zo’n systeem, maar winkels als de Hema ook.

Veel winkels hebben ook apps, waarin zij kortingsbonnen aanbieden. Maar je kunt natuurlijk ook even Googlen op korting. En koop dure dingen in de aanbieding of koop het huismerk.

Zelf spaar ik punten bij ING, Hema, Subway Douwe Egberts en heb ik een stempelkaartje van Starbucks.

Geld beparen door op te ruimen

Ruim je huis op, hoe minder spullen hoe beter vind ik zelf, wel zo dat ik er gemak van heb natuurlijk. Maar hoe meer spullen hoe meer tijd, geld en energie het je kost. Zo dacht ik dat ik geen kaneel in huis had. Inmiddels heb ik 3 potjes kaneel in huis, hetzelfde gold voor chilisaus, daar had ik twee volle flessen van. Gelukkig kan ik dat lang bewaren en hoef ik het niet weg te doen, maar als ik toen had opgeruimd, had ik geweten, dat ik genoeg chilisaus en kaneel in huis had. Hetzelfde geld voor allerlei andere spullen. Zorg dat alles een vaste plek heeft en dat je weet, waar je bepaalde dingen bewaart. Dit laatste lijkt heel logisch, maar geloof me, ik was er ook zo een die steeds maar nieuwe batterijen kocht omdat ik die nodig had, terwijl ik ergens in huis nog wat had liggen en dit niet meer wist.

Besparen op boodschappen

Maak op een dag in de week een weekmenu, haal zoveel mogelijk boodschappen in een keer en prober daarna zo min mogelijk in de supermarkt te komen. Let daarbij op de aanbiedingen en maak je koelkast zo leeg mogelijk. Varieer met recepten als je daardoor kunt besparen. Als in een recept staat dat je bijvoorbeeld arachideolie nodig hebt en je hebt alleen zonnebloemolie, gebruik dat dan of andersom. Of maak chicken teryaki in plaats van beef teryaki. etc. Vegetarisch eten is vaak ook goedkoper dan vlees dus dat kun je ook afwisselen of helemaal weglaten.

No spend weken of maanden

Probeer op bepaalde dagen geen geld uit te geven of zelfs een week of een maand of nog langer als je dat kunt volhouden. In principe hebben we niet vaak iets heel hard nodig, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Dit helpt ook tegen impulsieve aankopen, die ik vaak maakte als ik in een winkel kwam.

Ik moet zeggen dat ik het soms nog best lastig vind om niet zomaar even iets te kopen. Zeker wanneer mijn zoon om iets zeurt. Toch vind ik het belangrijk dat hij leert dat hij niet alles mag en kan krijgen.

Wat zijn jouw tips om op de besparen?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

1 gedachte over “5 dingen en tips om geld mee te besparen”

  1. Goede tips! Mijn favorieten: vegetarisch eten inderdaad, en eten meenemen, maar bijvoorbeeld ook de Spoordeelwinkel van NS en tweedehands spullen / kleding kopen… En het licht uitdoen als je thuis weggaat enzo. Toen ik nog in een studentenflat woonde, kreeg ik aan het eind van elk jaar ruim honderd euro terug omdat ik minder elektriciteit/gas/water verbruikte dan de gemiddelde flatbewoner. 😀

    Beantwoorden

Plaats een reactie