Hoofd koel houden

5 tips om je hoofd leeg te maken in de zomervakantie

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

2 reacties

Leuk zo’n zomervakantie! Schreef ik op sarcastische toon. Gelukkig is deze vakantie wat korter omdat mijn zoon volgende week naar de middelbare school gaat in een andere regio. Ik vind de zomervakantie eigenlijk helemaal niks. Het is fijn dat er wat minder moet en dat we meestal een (mid)week weg gaan met mijn familie, maar daar is ook alles mee gezegd. Want eigenlijk ben ik dagelijks overprikkeld en moe en moet ik ervoor zorgen dat mijn hoofd leeg blijft. En ook mijn zoon kan overprikkeld raken.

Voor de zomervakantie waren we al begonnen met het kopen van schoolspullen. Ik maakt me wel zorgen over hoe mijn zoon naar school zou gaan. Hij gaat namelijk naar de middelbare school in een andere plaats. Er zijn twee opties: Met de trein of op de fiets. Uiteindelijk hebben we toch besloten dat mijn kind op de fiets gaat. Hij heeft daar wel een andere fiets voor nodig, deze hebben we inmiddels gekocht. Zijn oude fiets was te klein. Daarnaast zijn mijn zoon en ik allebei behoorlijk overprikkeld en is het nodig om ons hoofd leeg te maken.

Schakel hulp in

Ik heb mijn schoonmoeder om hulp gevraagd toen het mij te veel werd. Dan is het fijn als je op iemand terug kunt vallen en je er niet alleen voor staat en je eventueel iets voor jezelf kunt doen. Mijn zoon heeft autisme en vraagt heel vaak waarom iets is en dat zorgt er voor dat ik overprikkeld raak. Daarnaast kan ik hem nog niet alleen laten. En nu gaat hij ook een paar dagen logeren bij mijn moeder.

Meditatie

Sinds ik ben begonnen met mediteren gaat het stukken beter en ik word er rustig van. Wel moet ik ervoor zorgen dat ik tijd voor mezelf heb om te mediteren of om andere dingen voor mezelf te doen en dat schiet er regelmatig bij in.

Slaap

Zorg dat je goed slaapt. Als je dat zoals ik vaak ’s nachts niet goed kunt, zorg ervoor dat je overdag bij kunt slapen. Hoe meer uitgerust je bent, hoe minder snel je overprikkeld raakt.

Mijn kind iets voor zichzelf laten doen

Laat je kind lekker zelf spelen met lego of een spelletje doen op de telefoon of computer. Spreek ook af hoe lang je even niet gestoord wil worden en neem dan even tijd voor jezelf.

Samen een (rustige) activiteit doen is natuurlijk ook leuk, maar ook daar heb ik geen energie meer voor als er al eerder op de dag gedoe is geweest.

Een dagje uit

Misschien een wat vreemde tip in dit rijtje maar ga een dagje uit met je kind. Het voordeel hiervan is dat de dag structuur heeft. Dan hebben jullie allemaal wat te doen en dat geeft rust. Favoriete uitjes hier zijn het Spoorwegmuseum of de bioscoop, maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke dingen om te doen. Zelf zou ik iets kiezen waarbij mijn kind lekker zijn gang kan gaan of iets wat me niet zoveel energie kost. Nadeel van een uitje in de zomervakantie is wel dat het druk kan zijn. Helaas lukte het me deze vakantie niet om erop uit te gaan met mijn zoon omdat het er financieel niet inzat. Wel hebben we een aantal keer gefietst en dat was erg fijn! En fietsen helpt mij om mijn hoofd leeg te maken. Structuur aanbrengen aan de dagen is sowieso goed, dat geeft rust. Toch vind ik dat vrij lastig als je eigenlijk niets moet.

Deze blog komt misschien wat chaotisch over, maar het was echt een rotdag vandaag, juist omdat mijn zoon en ik allebei overprikkeld waren. Eigenlijk wilde ik hele andere blogs schrijven, maar dat lukt me nu niet. Ik ben blij als mijn zoon volgende week weer naar school gaat. Hij is nu een paar dagen bij mijn moeder, zodat mijn vriend en ik wat rust hebben. Nu kan ik dingen voor mezelf doen, zonder dat ik steeds rekening moet houden met mijn kind, zoals bloggen en dingen van mij afschrijven, want ook dit helpt mij om mijn hoofd leeg te maken en prikkels te verminderen.

En om te eindigen met een positief bericht: Wat fietst mijn zoon goed op zijn nieuwe fiets! Hierdoor heb wel het gevoel dat het goedkomt met het fietsen naar school.

Hoe zorgen jullie voor rust tijdens een lange zomervakantie?

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

2 gedachten over “5 tips om je hoofd leeg te maken in de zomervakantie”

  1. Lastig hè, om je rust te pakken! Hier gaat ons kind regelmatig uit logeren en verder geef ik haar bij verveelmomenten de opdracht om iets voor zichzelf te gaan doen en zet dan de timer op een kwartier of zo.

    Vaak komt ze dan in een flow en speelt ze zelf verder, maar dat hangt natuurlijk erg af van het karakter en de behoeften van het kind. En een keer een film extra kijken mag hier ook, dan heb ik mijn handen vrij.

    Sterkte en ik hoop dat alles snel rustiger gaat worden voor jullie.

    Beantwoorden

Plaats een reactie