life duurzaamheid

Duurzaamheid, milieu, plastic en een handicap

Categorieen:Life

Geen reacties

Duurzaamheid, tegenwoordig een hot topic. Natuurlijk is het ook goed en helaas ook hard nodig om bezig te zijn met dit onderwerp. Dus het is niet zomaar een hype. Duurzaam zijn is nodig en gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die je helpen bewuster te leven:

  • Er worden sinds een paar jaar geen gratis plastic tasjes meer meegegeven in winkels,
  • Bij steeds meer zaken, waar je wat te drinken kunt halen, kun je tegen korting, je eigen beker laten vullen,
  • In bepaalde winkels zijn er acties, waarbij je je oude spullen kunt inleveren tegen korting op een nieuw product,
  • er worden andere, milieuvriendelijke materialen gebruikt voor wegwerp spullen, denk bijvoorbeeld aan bamboe in plaats van plastic,
  • Sommige ketens gaan stoppen met plastic rietjes.
  • Organisaties als The Plastic Soup Foundation, voeren actie om het gebruik van plastic tegen te gaan.

Duurzaamheid en een handicap

Ik kwam laatst een bericht tegen op Twitter van iemand die zich afvroeg of ze met de trein of het vliegtuig ging. De trein was duurder en de reistijd was langer. Het vliegtuig was goedkoper en de reistijd minder lang, met het risico dat haar rolstoel stuk gaat in het ruim van het vliegtuig.

Ik vond het nogal apart om te lezen dat mensen reageerden met de opmerking: “Trein, want dat is beter voor het milieu.” Maar dat was niet waar ze over aan het twijfelen was.

Ik reageerde op de geciteerde tweet dat ik gemak, als je een handicap of ziekte hebt, echt prioriteit hebben boven milieu. Als allebei zou kunnen, zou dat fijn zijn, maar dat kan vaak niet.

Hoe ik met duurzaamheid omga

Deze tweets hebben me wel aan het denken gezet. Zoals ik hierboven al zei: Ik vind gemak in mijn eigen situatie echt prioriteit hebben boven duurzaamheid. Als het even kan probeer ik wel rekening met het milieu te houden.

Vanwege mijn handicap, maak ik waarschijnlijk meer gebruik van elektrische apparaten, denk aan bijvoorbeeld aan de apparaten, waar ik laatst al over schreef. Ook ben ik gevoeliger voor kou, waardoor de verwarming vaker aan staat.

Ik zeg altijd maar zo: Alles wat minder stroom kost, kost mij weer meer energie (die ik niet heb).

Wat ik dan wel weer doe, is dat ik altijd een eigen tasje bij mij heb en als ik ergens wat te drinken haal, laat ik mijn thermosbeker van Starbucks vullen. Ook hebben we in huis in bijna alle lampen ledlampen en hebben we nu bijna overal dubbel glas in huis. Daarnaast hebben we groene stroom.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Come to me 😍

Een bericht gedeeld door Rosita (@rulesbyrosita) op

Plastic rietjes

Ik weet van anderen dat ze vanwege hun handicap veel meer wasgoed hebben of vaker nieuwe kleren nodig hebben, omdat deze sneller slijten. Maar ook worden er juist meer wegwerpartikelen gebruikt vanwege de hygiene, maar ook omdat het gewoon nodig is.

Zoals ik aan het begin van dit artikel schreef. Een aantal ketens, zoals Starbucks en McDonald’s willen af van de plastic rietjes omdat dat nu eenmaal beter is voor het milieu. En gelukkig zijn er alternatieven, maar voor mensen met een beperking, die een rietje nodig hebben omdat ze anders niet kunnen drinken, is het afschaffen helemaal niet prettig. Hieronder een tweet met een infographic, over, waarom plastic rietjes nodig zijn voor mensen met een beperking.

Natuurlijk is het goed dat men probeert om zo min mogelijk plastic te gebruiken, maar ik vind het ook belangrijk dat men het belang inziet van plastic rietjes en hopelijk komt er een (betaalbaar) alternatief waar mensen met een beperking, die rietjes gebruiken, echt iets aan hebben.

Het mooiste zou zijn wanneer een duurzame leefstijl gewoon samen kan met het hebben van een handicap. 

Plaats een reactie