Vrouw die te veel prikkels heeft gekregen zit met haar handen op haar hoofd op de grond.

Al die rare prikkels ook! Wat ik leerde

Categorieen:Persoonlijk

3 reacties

Als gevolg van mijn CP, ben ik erg gevoelig voor prikkels. Ik ben met name gevoelig voor geluiden en visuele prikkels heb ik het idee. Dat is voor mij ook een van de redenen dat ik mijn huis graag opgeruimd hou en we rustige kleuren in het interieur hebben. Stilte of rustige muziek op de achtergrond vind ik erg prettig. Als ik muziek op heb, luister ik vaak naar niet al te drukke muziek. Spotify weet inmiddels wel naar wat voor muziek ik graag luister.

Te veel prikkels door drukte

Ik merk dat ik in drukke volle ruimtes enorm overprikkeld kan raken. Eerder vond ik het dan heel moeilijk om mijn grenzen aan te geven, waardoor ik op een gegeven moment dan heel boos werd. Toen ik laatst enorm overprikkeld was op een verjaardag, (het was daar vol, druk en gezellig) kreeg ik zelfs hoofdpijn. Gelukkig kon ik nu wel aangeven dat ik naar huis wilde. Dat vond ik enorm fijn. Het gevoel om thuis te komen in ons rustige huis, was echt heerlijk. Daarna heb ik een meditatie oefening met Headspace gedaan, die juist voor dit soort momenten is heet ook Feeling Overwhelmed. Zelfs de volgende dag moest ik bijkomen van de vorige avond. Ik had van te voren ook echt niet zien aankomen dat ik zo overprikkeld kon raken van een verjaardag, waar ik maar 3 uur was.


Een dagje naar kantoor

Een paar weken later ging ik een dag naar kantoor, aansluitend zouden we samen een activiteit doen, vervolgens gingen we eten en daarna was er nog een borrel. Alles werd in een grote ruimte op kantoor gehouden. Het was heel erg leuk en gezellig. Ik had echter verwacht, dat ik de dag erop echt helemaal kapot zou zijn. Dat viel enorm mee. Ik kon die zaterdag gewoon allerlei dingen doen, erg moe was ik niet. Hoe kan ik nou zo overprikkeld raken van 3 uur lang op een verjaardag zijn en niet van een dag werken op kantoor met daarna nog een gezellige bijeenkomst?

Een combinatie van prikkels en een drukke agenda

Ik stelde deze vraag ook in de Facebook groep Cerebrale Parese Netwerk CP Nederland: Daar vond ik veel herkenning en tips om eens naar te kijken. Zo ben ik erachter gekomen dat het bij mij waarschijnlijk een combinatie van drukte in de week voor de verjaardag te maken en dat ik het op de verjaardag veel drukker ervaarde dan de dag op kantoor en ik ken mijn collega’s beter, waardoor ik meer mezelf kan zijn. Ik wist ook beter wat ik kon verwachten. Bovendien kreeg ik er ook waardevolle tips om eens aan te denken. Overigens kun je het naar mijn mening niet altijd vermijden om overprikkeld te raken, je kunt niet namelijk niet van iedereen verwachten dat iedereen rekening met je houdt.

Facebookgroep

Ik vind het erg fijn om zoveel herkenning te krijgen in die groep, dat is voor mij ook een reden geweest om het daar te delen. Ik vind de Facebookgroep van CPNederland ook echt een aanrader om lid van te zijn als je zelf cerebrale parese hebt. Ervaringen met elkaar delen is daar zo waardevol.

Hoe ga jij om met overprikkeling? Kun je inschatten wanneer je wel en niet overprikkeld raakt?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

3 gedachten over “Al die rare prikkels ook! Wat ik leerde”

  1. Goed verhaal. De tip van headspace is wel waardevol denk ik.
    Zelf ga ik soms in de afgesloten donkere ruimte liggen zonder telefoon of jawel, prikkels is het algemeen. De slaapkamer kan volledig verduisterd worden, ook overdag. Geluid is wat moeilijker om zonder te komen maar gelukkig woon ik in een relatief rustige wijk.

    Beantwoorden
  2. Bij mij is dat een langzame weg geweest om tot besef te komen. Jarenlang heb ik het niet begrepen. Wat jij vertelt herken ik. Ik herinner me een grote, overdekte markt, waar ik helemaal gek van werd. Ik vluchtte er weg en fietste later onder bomen. De immense rust die er toen kwam. Bij mij helpt wandelingen in de natuur erg goed.
    Op kantoor heb ik heel wat keren me ontzettend beroerd gevoeld. Proberen weg te komen uit de situatie die het voor mij zo moeilijk maakte werd mijn streven. Wat met vallen en opstaan lukte.

    Beantwoorden

Plaats een reactie