Rosita in het groen vanwege wereld cerebrale parese dag voordelen beperking binnen executieve functies

Als je een beperking hebt betekent het niet dat….

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Met enige regelmaat krijg ik reacties van mensen met en zonder beperking, die heel goed bedoeld zijn, maar waar ik van sta te kijken. Ik denk dat het een soort onwetendheid is, dat ik wil wegnemen. Ik denk namelijk niet dat mensen bewust zo reageren, daarom is het goed om uitleg te geven over deze dingen en hoe ik het zie. Een tijdje geleden schreef ik ook een blog over bizarre vragen en opmerkingen die ik kreeg.

Als je een beperking hebt betekent het niet dat…

Je driewielfiets of hulpmiddel niet wordt gestolen

Ik zie regelmatig berichten op sociale media voorbij komen dat aangepaste fietsen, driewielfietsen of scootmobielen worden gestolen. Het is natuurlijk ontzettend rot wanneer je fiets wordt gestolen. Als je geen beperking hebt is dat natuurlijk al heel erg vervelend, maar wanneer die fiets, zoals in mijn geval mijn driewielfiets, een hulpmiddel is, waar je afhankelijk van bent, dat is dat helemaal vervelend omdat:

  • Het je mobiel en zelfstandig maakt, zonder mijn driewielfiets, ben ik vaak afhankelijk van anderen om ergens te komen.
  • Je niet even 1,2,3 een andere fiets koopt of leent. Er zitten vaak specifieke aanpassingen op en zo’n hulpmiddel is niet goedkoop.

Ik hoor met regelmaat nog mensen zeggen dat ze het niet nodig vinden om hun driewielfiets niet extra vast te zetten met een kettingslot, omdat ze hem toch niet meenemen, want dat zou te veel opvallen.

En toch gebeurt het tot mijn grote schrik regelmatig dat driewielfietsen of andere hulpmiddelen worden gestolen. Als je fiets niet vast staat, wordt ie zo opgetild door een paar man en in een bus gezet en weg is ie. Dieven houden echt geen rekening met het feit dat het om een hulpmiddel gaat. Die hebben alleen maar eurotekens in hun ogen omdat de onderdelen veel waard zijn, meer dan gewone fietsen hoorde ik onlangs op Facebook. Dus als het mogelijk is, zet je driewielfiets of aangepaste fiets of andere hulpmiddel vast met een kettingslot en haal de accu er eventueel af.

Je overal en altijd veilig bent

Vorig jaar werd het lichaam van Anne Faber gevonden, nadat ze als vermist was opgegeven. En pas geleden Julie van Espen in België. Toen Anne Faber vermist werd, kreeg ik een reactie van iemand die zei, dat mij waarschijnlijk toch niks zal gebeuren, want door mijn beperking, zouden ze me toch niet snel wat aan doen. Maar wat ik al zei: “Kwaadwillenden houden er echt geen rekening mee of je een beperking hebt”. Ik denk eerder dat het je extra kwetsbaar kan maken.

Dit soort zaken zijn verschrikkelijk, het maakt me bewust dat je helaas niet overal en altijd veilig bent. Maar ook dat je je als slachtoffer niet de schuldige bent omdat je in die situatie bent gekomen. Dit had het slachtoffer niet kunnen voorkomen namelijk. Die schuld ligt bij de dader. Je moet gewoon kunnen zijn waar je wil, dragen wat je wil enz. Ik kwam van het weekend deze mooie column tegen van Claudia de Breij.

Welke onwaarheden over het hebben van een beperking zou jij graag uit de wereld helpen?

Plaats een reactie