Dit is autisme de voorkant van het boek.

Boekreview: Dit is autisme van Colette de Bruin

Categorieen:Life

Geen reacties

Nadat mijn zoon de diagnose autisme kreeg, hebben we bij Autimaat de cursus en Systeembehandeling Autisme gevolgd en de bijbehorende begeleiding gehad. Deze behandeling is gebaseerd op de methode Geef me de 5. Over dit boek schreef ik een review. Het is geschreven door Colette de Bruin, die de methode heeft ontwikkeld. Ook schreef zij het boek Auti-communicatie, een verdieping op Geef me de 5. Over Auti-communicatie schreef ik ook een review.

Dit is Autisme

Het derde boek “Dit is Autisme” schreef Colette de Bruin in samenwerking met dr. Fabienne Naber. In dit boek wordt de de methode Geef me de 5 wetenschappelijk onderbouwd.

Dit boek heeft ook een ander uiterlijk en andere opzet dan Geef me de 5 en Auti-communicatie. Deze boeken zijn wit en voorzien van het logo van Geef me de 5. Dit is Autisme is een heel kleurrijk boek met een duidelijke structuur. In de andere boeken waren ook plaatjes aanwezig, maar lang niet zoveel en zo mooi als in dit boek. Hierdoor vond ik bijvoorbeeld de wetenschappelijke onderbouwing erg prettig om te lezen.

Structuur van het boek

Het boek heeft 10 hoofdstukken. Elk hoofdstuk bestaat uit 3 onderdelen:

  • Voorbeelden
  • Dit is autisme
  • Dit is de aanpak

Hierdoor vind ik het boek erg overzichtelijk en duidelijk. Ook de mooie gekleurde plaatjes zijn lekker duidelijk en zijn een ondersteuning bij de wetenschappelijke uitleg. Het maakt het boek ook wat prettiger te lezen. Dit in tegenstelling tot het boek Auti-communicatie, waar ik soms moeilijk doorheen kwam.

Hieronder zie je een plaatje (embedded) van een Facebookbericht van Geef me de 5. De plaatjes in het boek hebben dezelfde stijl.

Voorbeelden

Elk hoofdstuk begint met voorbeelden uit de praktijk. Hierdoor krijg je een goed beeld van welke situaties moeilijk kunnen zijn voor iemand met autisme. Thema’s die worden behandeld zijn: autisme en sociale informatie herkennen, informatie sorteren en en opslaan, denken en doen enz.

Dit is Autisme

Hier wordt hetgeen wat als voorbeeld wordt gebuikt uitgelegd. Waarom vertoont CASS (iemand met autisme) bepaald gedrag? Aangezien autisme een informatieverwerkingsstoornis is, wordt er uitgelegd hoe het proces in de hersenen werkt en waarom het zo gaat. Dit is de wetenschappelijke onderbouwing door Dr. Fabienne Naber.

Dit is de aanpak

In dit gedeelte wordt uitgelegd hoe je de situatie of het gedrag aanpakt via de methode van geef me de 5. Bijvoorbeeld als iemand moeite heeft met betekenis verlenen aan een bepaalde gebeurtenis, kun je hem of haar helpen door de gebeurtenis te ondertitelen, uitleggen wat er allemaal gebeurt.

Dit is autisme de achterkant van het boek.
Dit is autisme de achterkant van het boek.

Conclusie

In principe, leer je in de dit boek niks nieuws over de methodiek. Het is niet anders geworden, dan wat er in het eerste en het tweede boek beschreven worden. Maar wat naar mijn idee echt een mooie toevoeging is, is de wetenschappelijke onderbouwing.

Dit is misschien een wat persoonlijkere smaak, maar ik vind dit boek het meest interessant om te lezen, vanwege de wetenschappelijke onderbouwing.

Mocht je je meer willen verdiepen in autisme en/of de methode Geef me de 5, dan zijn alle boeken echt een aanrader om te lezen. Alle boeken zijn een aanvulling op elkaar. Het boek Geef me de 5 laat de basis van de methode zien, Auti-communicatie geeft meer uitleg over het communiceren volgens Geef me de 5. Dit is autisme, dit boek dus, geeft meer verdieping door de wetenschappelijke onderbouwing.

Heb jij dit boek gelezen? Wat vond je ervan?

Wil je het boek Geef me de 5 aanschaffen? Het is te koop in hun webshop, maar ook bij Bol.com.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Plaats een reactie