groente snijden

Zelf voedsel snijden. Wat een flink karwei!

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

1 reactie

Ik heb CP en een van de gevolgen daarvan is dat ik mijn rechterhand minder goed kan gebruiken. Daardoor is het moeilijk om zelf voedsel te snijden. De ene keer lukt het beter dan de andere keer. Dat ligt aan de hoeveelheid energie die ik heb en aan de spasme in mijn hand. Soms heb ik er meer last van en soms minder. Er zijn ook momenten dat ik vraag of iemand anders mijn eten of ingrediënten wil snijden.

Thuis

Let’s face it! Ik vind koken ontzettend leuk en ik kan er enorm van genieten. Maar mijn eten zelf snijden, kost moeite. Ik heb tijdens mijn revalidatie opnieuw leren koken. Hierbij heb ik geleerd om eerst alles voor te bereiden. Het snijden van vlees of groenten hoort daar ook bij. Daar neem ik dan ook rustig de tijd voor, anders gaat het mis.

Vlees of kip, koop ik bijna altijd voorgesneden omdat snijden mij veel tijd en energie kost. En vaak koop ik ook voorgesneden groenten. Voorgesneden voedsel is wel duurder. Dus soms kies ik er bewust voor om toch maar zelf te snijden of hier hulp bij te vragen.

Magimix
Magimix CS5200XL

Als ik zelf ingrediënten snijd, dan snijd ik het voedsel in grote stukken (wel eerst eventueel wassen of de schillen eraf halen) en daarna hak ik het in de keukenmachine of ik gebruik een snijschijf om er reepjes of plakjes mee te snijden. Dit doe ik vaak met ui of knoflook. Tomaat, komkommer of prei snijd ik vaak in plakjes. Mijn keukenmachine heeft een speciaal accessoire om blokjes te snijden. Deze gebruik ik om aardappelblokjes te snijden of blokjes appel. Paprika vind ik weer wat lastiger vanwege de gladde schil, maar in reepjes gaat dan weer wel makkelijker.

Om te snijden heb ik een aantal aangepaste messen, aangepaste vorken en een aangepaste snijplank. Maar als het lukt gebruik ik gewone snijplanken en gewone (koks)messen. Je hebt trouwens ook aangepaste koksmessen, maar die heb ik niet nodig.

aangepast bestek
Aangepast bestek

Paprika en peper

Toch vraag ik vaak of iemand anders paprika of peper voor mij wil snijden. Dat komt omdat het verwijderen van de zaadjes iets is, waar ik heel lang mee bezig ben. Er zijn wel manieren om een paprika zo te snijden dat je in een keer alle zaadjes weg snijdt, maar 9 van de 10 keer ben ik alsnog heel lang bezig om de zaadjes te verwijderen. Daarom vraag ik meestal toch of iemand anders, voor mij de paprika (in grote stukken) en de peper snijdt.

Ik koop trouwens wel regelmatig gesneden jalapeno pepers in pot. Ik heb ook gehoord, dat je voorgesneden paprika kunt kopen, maar zelf heb ik dat nog niet gezien.

aangepaste snijplank
Aangepaste snijplank

In openbare gelegenheden mijn eten snijden?

Als ik buiten de deur eet, vraag ik vaak aan de persoon met wie ik ben of hij of zij mijn eten voor me wil snijden, omdat het anders erg lang duurt voor ik het gesneden heb. Bovendien kost het me veel energie. En daarmee vermijd ik ook dat mijn eten bij iemand anders op het bord belandt. (Wat je dus wel eens in films ziet, is bij mij wel eens echt gebeurd haha.) Als niemand mij kan helpen, vraag ik of ze het in de keuken willen snijden, dan maar geen mooi opgemaakt bord, maar dan kan ik tenminste makkelijk en lekker eten!.

Heb jij door je beperking ook moeite met snijden? Hoe los jij dat op?

1 gedachte over “Zelf voedsel snijden. Wat een flink karwei!”

Plaats een reactie