Rick is de nieuwe minister van gehandicaptenzaken en neemt zijn prijs in ontvangst.

De verkiezing van de minister van gehandicaptenzaken

Categorieen:Life, Persoonlijk

2 reacties

Afgelopen maandag was de verkiezing voor de minister van gehandicaptenzaken. Er wonen zo’n 2 miljoen mensen met een beperking in Nederland. Op het eerste gezicht lijkt het alsof alles goed is geregeld voor gehandicapte mensen in Nederland, maar dat is niet zo op het gebied van inclusie en toegankelijkheid kan nog veel verbeterd worden. Omdat de diverse regelingen door verschillende ministeries wordt uitgevoerd, sluit het niet echt op elkaar aan. De minister van gehandicaptenzaken is geen echte minister, maar iemand die opkomt voor de belangen van mensen met een beperking in de politiek.

Deze campagne is bedacht door Lucille Werner, die eerder ook kwam met de Mis(s)verkiezing. Op zich vind ik de insteek van het programma mooi en goed bedacht, want net als Lucille vind ik ook dat er te weinig aandacht is voor mensen met een beperking.

De uitvoering

Alleen vond ik de uitvoering minder goed. Ik had er veel meer van verwacht. De voorselectie was niet te volgen op tv, het bleef bij een programma. Er waren wel filmpjes te zien. waarin BN’ers Frits Spits, Jetske van den Elsen en Sharon de Miranda de Handicap Challenge deden. Zij gingen ervaren hoe het was om doof, blind of hoe het zou zijn als je maar een hand kan gebruiken. Leuk om bewustwording mee te creëren, maar omdat er geen echte gehandicapte mensen te zien waren, kwam het over als een onrealistische parodie. Ik ben zelf iemand die vanwege CP maar een hand gebruikt en ik zou graag een keer willen koken en een dag door willen brengen met Sharon de Miranda of iemand anders om te laten zien hoe dat echt gaat.

De verkiezing van de minister van gehandicaptenzaken

De bedoeling en de reden waarom er een minister van gehandicaptenzaken zou moeten komen snap ik. Maar ik had meer inhoud verwacht. Ik vond bijvoorbeeld dat ze een langer debat met minister Hugo de Jonge hadden kunnen houden en daar echt de aandacht op kunnen vestigen. Maar het inhoudelijke bleef oppervlakkig. Het was meer een entertainmentprogramma dan een echte verkiezing naar mijn idee.

Er waren 6 kandidaten overgebleven uit de voorselectie, met allemaal prachtige motivaties en standpunten. Hier had meer aandacht voor moeten zijn. Daarnaast hadden de twee overgebleven dames allebei geen handicap. Dit vind ik echt een grote misser. Er waren ook vrouwen met een handicap, die zich hadden aangemeld.

3 redenen waarom ik dit vind:

  • Ze missen de ervaringsdeskundigheid. Zij hebben geen beperking en hoe betrokken ze ook zijn of hoe goed zo ook zijn, zij kunnen nooit ervaren of voelen wat wij ervaren en voelen. Hoe goed de bedoeling ook is.
  • Als een van hun zou winnen zou er weer over gehandicapte mensen worden gepraat in de politiek in plaats van met gehandicapte mensen.
  • We willen juist meer gehandicapte mensen in een publieke functie zoals in de politiek en de media.

Dat zij in de finale stonden vond ik teleurstellend. Daarmee doe je de vrouwelijke kandidaten met een handicap echt te kort. Aan de andere kant moeten we mensen zonder handicap ook niet uitsluiten. Natuurlijk zijn Sandra en Frances goed en hadden ze echt goede argumenten, maar net als veel beroepen voor mij vanwege mijn handicap ongeschikt zijn, geldt het naar mijn mening andersom voor deze functie. Zij hebben niet gewonnen. Maar ik hoop dat ze zich in hun werk blijven inzetten voor mensen met een beperking en de minister van gehandicaptenzaken kunnen ondersteunen.

De andere kandidaten Sven, Thijs, Boaz en Rick hadden dus mijn voorkeur. Ik vond ze allemaal ijzersterk en er werden goede dingen besproken, zoal het VN-verdrag, toegankelijkheid, inclusie, onderwijs etc. Ik heb niet kunnen stemmen doordat er gebruik werd gemaakt van 9090 nummers, maar om eerlijk te zeggen vond ik het wel lastig om een keuze te maken, want ze waren allemaal erg goed.

Entertainment

In het programma waren verschillende andere dingen te zien. Zoals de openingsact door dansers met en zonder rolstoel, Erik Scherder die wat vertelde over de werking van de hersenen, een roast door Martijn Koning (die trouwens best pijnlijk kan zijn, voor mij viel het mee) en Davina Michelle die optrad. De rolstoeldansers en Erik Scherder vond ik heel leuk, maar de optredens van Martijn Koning en Davina Michelle hadden beter door iemand met een beperking gedaan kunnen worden of samen. Dan kun je gelijk zien wat voor talent mensen met een beperking hebben.

De praktische kant

Alles was rolstoeltoegankelijk , en er waren gebarentolken aanwezig. Op NPO 1 Extra kon je de hele uitzending volgen met een gebarentolk erbij. Wat mij betreft hadden ze het omgedraaid: op NPO 1 met gebarentolk en op NPO 1 Extra eventueel zonder gebarentolk. Verder was audiodescriptie vergeten, was er geen gebarentolk voor de muziek en kon je alleen stemmen door naar dure 0909 nummers te bellen of te sms’en.

De winnaar

Rick is uiteindelijk gekozen als minister van gehandicaptenzaken. Dik verdiend vind ik. En ik hoop echt dat hij de kan krijgt om de belangen van mensen met een beperking te behartigen en gehandicapte mensen een “gezicht” kan geven in de politiek. Dat hij al raadslid is in Hardenberg, de meest toegankelijke gemeente van Nederland.

Ik hoop dat hij niet alleen aan de problemen werkt, maar ook laat zien wat er goed gaat, zodat de politiek en de samenleving daarvan kan leren. Er zijn her en der al hele goede dingen gaande. En ik zou graag zien dat Rick deze ook laat zien in de politiek.

Ook hoop ik dat hij oog heeft voor toegankelijkheid en inclusie in de breedste zin van het woord, niet alleen de fysieke toegankelijkheid, maar ook bijvoorbeeld prikkelarme ruimtes of een gebarentolk in de Tweede Kamer. Maar ook dat handicaps niet te vergelijken zijn met elkaar, dat een handicap meer is dan wat je op het eerste gezicht ziet, dat iedereen zijn eigen talenten heeft en zelfstandigheid belangrijk is. En neem vooral ook de argumenten van de andere kandidaten mee, want ook die zijn heel erg waardevol. Werk samen met de andere kandidaten, organisaties, zorg voor verbinding.

En het mooie standpunt over speeltuinen waar zowel kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen spelen, zodat kinderen leren dat het hebben van een handicap niet raar is, maar normaal.

Na de show

In talkshow M, de volgende dag, waren Lucille Werner en Rick Brink te gast en werd extra benadrukt dat de maatschappij veel meer zou moeten doen voor gehandicapte mensen. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Ook kwam Marc de Hond met een bericht en een mooi filmpje (zie hierboven, het filmpje heeft ondertiteling!) met argumenten waarom er meer mensen met een beperking op tv zouden moeten komen. Zoek maar eens op #gewoonoptv op Twitter. Hier sluit ik me helemaal mee aan. Een mooi voorbeeld vond ik Heel Holland Bakt. Afgelopen seizoen deed Cas mee als kandidaat. Cas is doof en er was een gebarentolk aanwezig die alles voor hem vertaalde.

Conclusie over de verkiezing voor de minister van gehandicaptenzaken

Het idee is goed, de uitvoer minder en ik hoop echt dat we heel vaak van Rick Brink mogen horen als minister van gehandicaptenzaken.

Wat vond jij van de verkiezing van de minister van gehandicaptenzaken?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): KRO-NCRV. Fotograaf: Frank van der Burg.

2 gedachten over “De verkiezing van de minister van gehandicaptenzaken”

Plaats een reactie