psycholoog trein

Een bijzonder reisje met de trein

Categorieen:Persoonlijk

26 reacties

Ik schreef een tijdje geleden al hoe fijn ik het vind om met de trein te reizen en ook schreef ik over mijn andere favoriete vervoermiddel, mijn driewielfiets. Hoe geweldig zou het zijn als ik mijn fiets mee kon nemen in  de trein? Het zou mij zoveel energie besparen. Ik dacht altijd dat mijn fiets te groot was om  mee te nemen in de trein. Dit was mij namelijk verteld.

Laatst zag ik op Facebook een bericht met een foto van twee driewielfietsen in de trein. Zij hadden hierbij hulp gekregen van de reisassistentie van de NS. Erg leuk om te zien, maar ik vroeg me af waarom ik mijn fiets dan niet mee mocht mocht nemen. Ik ging hierover in gesprek met NS en na mijn uitleg, vertelden zij dat ik juist wel mijn fiets mee mocht nemen in de trein. En omdat het een hulpmiddel is, mag hij gratis mee in de trein. Ik hoef er geen dagkaartje voor de fiets te kopen, al had ik dat helemaal niet erg gevonden.

Vandaag

Vandaag op het moment van schrijven, is het woensdag 23 augustus. Ik heb een afspraak in Zutphen bij de psycholoog. Dit heb ik bijna wekelijks en ik neem altijd de trein naar Zutphen en vervolgens neem ik de bus. Omdat ik best lang moet wachten op de bus en na mijn afspraak ook nog even de stad in wil, zou het mij tijd en energie besparen als ik kon fietsen. Dus ik neem vandaag voor het eerst mijn fiets mee in trein, als alles goed gaat. Via dit blog laat ik je zien hoe dat gaat door meerdere keren een update te plaatsen.

Het wordt dus een bijzonder treinreisje aangezien mijn reis nog geen half uur duurt, waarvan ik 7 minuten in de trein zit. Ik moet erop letten dat ik de nieuwste sprinter neem van het type FLIRT(zie foto hierboven). De andere oude treinen op dit traject zijn niet goed toegankelijk aangezien er geen reisassistentie en brug aanwezig zijn op Station Brummen. Door de komst van de FLIRT kun je vanaf station Brummen wel met je rolstoel in de trein.

Deze trein moet je dus niet hebben. Hiervoor is reisassistentie nodig.

Mijn reis met de trein

8:30 uur

Mijn zoon is inmiddels naar school. Het ging erg goed vanmorgen. Hij volgde netjes zijn lijst met picto’s wat mij een hoop energie bespaart. Ik heb alleen niet zo goed geslapen doordat ik het erg spannend vind om vandaag mijn fiets mee te nemen. Ik ga bellen met NS reisassistentie om te kijken of ik in Zutphen nog hulp nodig heb. Het blijkt dat ik geen hulp nodig heb. Ik wil de trein van 11:48 nemen Dit is een FLIRT als het goed is, maar ik hou in de gaten in de reisplanner of ik niet op een ander tijdstip de trein moet nemen.

mijn geplande treinreis
Mijn geplande treinreis

11:00 uur

Mijn spullen zitten in mijn tas, mijn trein kan ik gewoon nemen zoals gepland. Inmiddels heb ik ook een account aangemaakt voor reisassistentie. Dan kun je ook de reisplanner app gebruiken om assistentie aan te vragen. Erg handig!

Ik ben benieuwd of ik straks de ingang voor de rolstoel snel kan vinden en of ik makkelijk de trein in kan met mijn fiets. Ik ga om 11:30 de deur uit, dan ben ik mooi op tijd op het station. En het scheelt: Het is prachtig weer vandaag. Dus mocht er iets misgaan, dan sta ik in ieder geval niet in de kou.

Mijn driewielfiets in de trein.

12:30 uur

Ik ben in Zutphen. Het ging heel erg goed. Ik kon makkelijk de rolstoel ingang vinden alleen was het perron iets te laag in Brummen. Hierdoor kon ik niet zelf de trein in. Gelukkig kon de conducteur mij helpen. In Zutphen kon ik zo achteruit de trein uit fietsen. Het perron liep gelijk met de uitschuifbare trede van de trein. Mijn fiets paste ook makkelijk in de lift. Het voelde wel een beetje raar om op het station te fietsen. Maar ik ben erg blij! Ik ben benieuwd hoe het straks op de terugreis gaat.

15:00 uur

Ik ben inmiddels thuis en wat ging het goed. Na mijn afspraak ben ik naar de stad gefietst en heb bij de Hema sokken voor mijn zoon gekocht. Daarna ben ik weer naar het station gegaan en heb ik een ijsje gegeten bij de Kiosk. Ik moest toch wachten op de FLIRT. De trein in ging hartstikke goed. Ik kon zo de trein in fietsen en in Brummen kon ik ook zo weer de trein uit fietsen. Want de uitschuifbare trede sloot netjes aan op de perrons. Ook in deze trein was de conducteur erg vriendelijk en behulpzaam. Bij aankomst in Brummen, ben ik gelijk naar huis gefietst.

Nu ik thuis ben, voel ik me een stuk minder moe, dan wanneer ik mijn fiets niet zou meenemen. Een reiziger vroeg nog of het geen hele onderneming was. Maar dat vond ik wel meevallen. Fietsen is makkelijker dan lopen voor mij. Het went wel, als ik dit vaker ga doen, want dat ben ik zeker van plan.

Aangekomen op het station in Zutphen

Opvallend

Wat ik opvallend en superfijn vind is dat ik altijd zo goed word geholpen door de mensen. Ik vraag altijd vriendelijk of mensen mij willen helpen. En dat gebeurt eigenlijk altijd wel. Ik word (bijna) altijd geholpen door conducteurs, machinisten, medereizigers. Maar ook in restaurants als de Subway of Burger King en ook in de Kiosk vandaag wordt ik geholpen door het personeel met dingen die ik niet kan. Zoals een dienblad dragen of de verpakking van mijn Cornetto openen. Oké dit laatste kan ik wel met mijn mond, maar liever niet in het openbaar 😉.

Idee: Gebruik een paspakker bij het in en uitchecken voor meer grip.

Ik kan ook op andere trajecten en in andere treinen met mijn fiets. Er moet dan wel reisassistentie en een brug beschikbaar zijn op de stations, waar dat nodig is. Het uitchecken vond ik wel wat lastig, want waar laat ik mijn ov-chipkaart zodat ik er makkelijk en snel bij kan? En hoe gaat in en uitchecken bij poortjes,? Ik denk dat de paspakker die ik van ING heb gekregen hierbij goed van pas komt! Ik ben linkshandig en heb al moeite met het bedienen van een stoplicht, waarvan de knop aan de rechterkant zit.

Het was een geweldige ervaring. Iets wat ik zeker vaker wil gaan doen, want het bespaart mij mijn energie en tijd.

26 gedachten over “Een bijzonder reisje met de trein”

 1. ja ik doe het al jaren zo maar kan me voorstellen dat het dan de eerste keer spannend is.
  Ik reis met mijn scootmobiel in de trein.

  Die paspakker van de ING heb je die zo gekregen? dat lijkt me voor mij ook wel handig.

  Groetjes Mirjam

  Beantwoorden
  • Hier is ook geen reisassistentie beschikbaar. Ik heb hem gekregen. Je kunt een paspakker gewoon halen bij een ING kantoor, maar andere banken hebben ook paspakkers die je daar kunt krijgen. De paspakker is gratis.

   Beantwoorden
 2. Wat fijn dat het zo goed is bevallen! Ik vind het ook goed om te horen dat je zo goed overal wordt geholpen. Ik vind het leuk om te lezen dat het voor jou makkelijker is om te reizen met fiets dan zonder fiets. Ik heb niet jouw aandoening, waardoor het voor mij juist meer een uitdaging is om te reizen met de trein(vooral op stations zonder liften). Maar ik vind het wel heel fijn, het geeft een gevoel van vrijheid.

  Beantwoorden
 3. Wat een leuke naam de “FLIRT” trein. Hoe komen ze erop? Fijn dat het mogelijk is om op deze manier met de trein te reizen. Vind het bij de NS treinen met hoge instap ook vervelend als ik met de kinderwagen ben. Moet dan altijd om hulp vragen bij tillen en de wagen past niet eens door het gangpad. Blijf dan altijd bij de deuren op zo’n klapstoeltje zitten.

  Beantwoorden
  • Hahaha volgens mij heeft de fabrikant het bedacht en is het een afkorting van een of andere Duitse term op het gebied van treinen. Ik had dat ook altijd toen mijn zoontje nog klein was. Nu vraag ik zelf om hulp aan een andere reiziger als ik een trein met hoge instap heb.

   Beantwoorden
 4. Absoluut, zelf laatst twee keer mijn fiets meegenomen in de trein en dit als zeer prettig ervaren. Een treinkaartje gekocht en dit gecombineerd met een dagkaart fiets. Allebei gewoon als e-ticket meegenomen op reis.

  Beantwoorden
  • Fijn zo’n positieve ervaring! Leuk dat je dit deelt. In dit geval gaat het om het meenemen van mijn driewielfiets, wat een hulpmiddel is. Hiervoor hoef je geen dagkaart fiets te kopen. Daarnaast mag de driewielfiets ook mee in de spits, wat dus niet mag met een gewone fiets.

   Beantwoorden

Plaats een reactie